kalendar ikonica
kalendar ikonica

Njujork putovanje, Menhetn – najisplativija trgovina ikada

Njujork putovanje, Menhetn – najisplativija trgovina ikada

Vodimo Vas na Njujork putovanje  koje će te pamtiti. Za manje od četiri veka prošao je put od indijanskog plemena i holandskih trgovaca krznom, do Velike Jabuke i najvažnije privredne regije na planeti. Na listi globalnih finansijskih centara, ne samo da čvrsto drži prvo mesto, nego u poslednje vreme Njujork uvećava razliku u odnosu na konkurentske gradove.

Trgovina i novčane transakcije kreiraju prošlost i sadašnjost ovog grada. Transakcija koja je prethodila nastanku modernog naselja, ostaje upamćena kao najuspešnija trgovina nekretninama svih vremena.

Središte i srce grada je blistavi Menhetn. Upravo je ovo ostrvo, koje okružuju Hadson, Harlem i Ist river, bilo deo čuvene transakcije iz 1626. godine.

Njujork
Image by Fotografie_Dirk_Kortus from Pixabay

Iako je Toskanac Djovani da Veracano jedan vek ranije istražio čitavu atlansku obalu, tek početkom 17-og veka kreće najezda evropskih doseljenika ka ovom delu Severne Amerike. Najpre je Hadson 1609. stigao do njujorške luke i reke koja po njemu dobija ime. On otvara vrata na kojim se kasnije, jedan za drugim pojavljuju brojni evropski moreplovci. Sledeće decenije donose burna događanja na tlu današnjeg Njujorka. Godine 1624. Holandski trgovci na krajnjem jugu današnjeg Menhetna osnivaju prvo naselje po imenu Novi Amsterdam.

U to vreme ostrvo naseljava oko 5000 pripadnika indijanskih plemena. Ključnu ulogu među Holanđanima ima Peter Minojt. Ovaj Valonac je napustio posao đakona u crkvi, u svom rodnom gradu Vezelu i krenuo preko okeana. Početkom 1626. dolazi na čelo Holandske zapadnoindijske kompanije, a u septembru iste godine biva imenovan za direktora kolonije na Menhetnu. Njegova želja da ozakoni okupaciju ostrva, donela je transakciju koja je prerasla u legendu.

Minojt se sastao sa predstavnicima indijanskih plemena Lenape, Delaver, Algonkin i Munse. Tražio je nešto što je indijancima bilo nepoznato kao pojam. To je prenos vlasništva nad čitavim ostrvom u korist doseljenika. Za uzvrat im je ponudio nakit i đinđuve. Danas se često pominje da su najvažniji artikal u ovoj trgovini bile staklene perle. Iako nema istorijskih podataka da su baš staklene perle bile deo razmene, zna se da su one bile cenjene kod starosedelaca, a stoga i važan trgovački artikal za doseljenike. Ishod je poznat.

Najinteresantniji deo priče jeste procena vrednosti staklenih perli i ostale robe koju je Minojt dao indijancima. Prvi istorijski zapis datira s polovine 19-og veka i u njemu se pominje iznos od 60 guldena, što bi u ono vreme odgovaralo vrednosti 700 grama srebra ili 24 dolara. Ekvivalentna vrednost u 2021. godini iznosila bi oko 1150 dolara.

Godinama i decenijama istoričari se bave ovom transakcijom. U mnoštvu procena i istraživanja najrealniji zaključak jeste da je jedna grupa indijanaca doseljenicima prepustila ostrvo koje je u suštini bilo pod kontrolom drugog plemena. Minojt je iskoristio situaciju vezanu za njihove odnose i uz svoje umeće, obavio izuzetno uspešnu trgovinu.

Životni put je Minojta vodio dalje od Menhetna. Iako se posle pet godina vratio u Evropu, nije dugo čekao na novo putovanje, Najpre vodeći švedske koloniste stiže do reke Delaver a potom podiže tvrđavu Kristinu. Poslednji pohod vodi ga do današnjeg karipskog ostrva Sent Kits i Nevis, gde nestaje u nevremenu. Za to vreme na ostrvu Menhetn prvih trideset valonskih porodica naseljava izgrađeni Novi Amsterdam, koji postaje sedište Nove Holandije.

Pre nego što 1664. dođe do njegovog preuzimanja od Engleza i preimenovanja u Njujork grad, dešava se slikovita priča koja se može povezati za današnjim finansijskim statusom grada. Da bi se zaštitili od Engleza, Valonci na južnom kraju ostrva grade odbrambeni zid. Iako je ubrzo srušen i nije poslužio primarnoj svrsi, budućnost mu je namenila izuzetan značaj.

Na mestu gde se protezao Valonski zid, nastala je čuvena Valonska ulica ili Waalstraat. Danas je Vol strit ulica koja se smatra za ekonomsko središte čitave države i verovatno najbolje oslikava industriju finansijskih usluga SAD-a. Ujedno je i simbol poslovnog Menhetna, ostrva koje je nekada davno bilo deo najisplativije trgovine.

Ukoliko želite Njujork putovanje na relaciji Beograd Njujork ili pročitate više o turističkim atrakcijama i zanimljivostima, rezervišete hotel u Njujorku ili Beograd Njujork let posetite naš portal. Njujork putovanje Vas neće ostaviti ravnodušnim !

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Njujork putovanje, Menhetn – najisplativija trgovina ikada
Njujork putovanje, Menhetn – najisplativija trgovina ikada

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Njujork-BEG-JFK
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Njujork možete pogledati na linku avio karte Beograd - Njujork.
Cena avio karte Beograd - Njujork krece se od 95 EUR


Njujork (JFK) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu