kalendar ikonica
kalendar ikonica

Pariz putovanje i Jelisejska polja

Pariz putovanje, Jelisejska polja ili Champs – Elysees

Pariz putovanje Vam otkirva kako su nastala Jelisejska polja jedan od najlepših trgova na svetu. Ako želite otkriti više za Pariz vreme je za let Beograd Pariz.

‘’Hiljade i hiljade godina. ne bi bilo dovoljno, da se opiše kratki sekund večnosti…’’ rekao je Prever u svojoj pesmi.

Mnogo više od hiljadu reči, bilo bi možda dovoljno, da se opiše jedna od najpoznatijih  gradskih avenija na svetu. Mnogi će za bulevar od trga Konkord do trga Šarla de Gola, reći da je najlepši na svetu. I neće biti daleko od istine. Ime iz mitologije, izuzetni spomenici, bogat sadržaj, velike svečanosti i događaji. Svaki detalj opravdava tvrdnje. Jelisejska polja ili Champs – Elysees u Parizu.

Uvek treba početi od naziva ili imena, pogotovo ako ima istorijsku crtu. Sadašnje ime nije uvek bilo tu. Menjalo se kroz istoriju nekoliko puta. Naziv Jelisejska polja, ovaj bulevar nosi od početka velike revolucije 1789. U antičkoj mitologiji stare Grčke, Jelisej ili Ilision je nasvetliji deo sveta mrtvih, Hada. Nebeske livade, prožete mirisom ruža i tamjana gde traje večno proleće. Ostrvo sreće koje okružuje veliki okean i gde duše grešnih ne mogu stići. Jelisej je raj gde samo duše pravednika i blagoslovenih idu.

Istorijska priča započinje 1616. kada po ideji kraljice Marije  Mediči, severna obala Sene dobija šetalište sa drvoredom, kao nastavak vrtova stare palate Tiljerije. Pola veka kasnije, u doba vladavine Luja XIV, dvorski vrtni arhitekta Andre le Notr, dizajnira još jednu šetnicu, paralelno sa postojećom. Nastaju obrisi moderne avenije. U prvoj polovini 18-og veka širi se na zapad do trga Zvezde, današnjeg trga Šarl de Gol a ubrzo i na istok do drugog velikog trga, koji se od vladavine Luja XV naziva Konkord. Sa gradnjom  palata i spomenika dolazi i velika popularnost, prvenstveno kod aristokratije.

Posle Bitke kod Austerlica 1805. i velike Napoleonove pobede biva projektovana Trijumfalna kapija, posvećena svim palim borcima tokom Napoleonovih ratova. Građena je u središtu trga gde se spaja 12 ulica i bulevara. Pariz te 1836. dobija jedan od svojih simbola a Jelisejska polja krunu. Iste godine suprotni trg Konkord dobija obelisk iz Egipta, star 3300 godina. Pre toga je krasio ulaz u hram u Luksoru  Obelisk je tako zamenio giljotinu gde su okončani životi Luja XVI, Mari Antoanete, Maksimilijena Robespjera i na stotine drugih.

Nekoliko godina posle, Konkord je obogaćen sa dve fontane, imena posvećenog rekama i morima. Iako krajem 19-og veka, za vreme Pariske komune biva srušena Tiljerijska palata, avenija nastavlja da se razvija. Za veliku izložbu 1900. godine, nedaleko od trga Konkord, izgrađen je izložbeni i kasniji muzejski kompleks sa Malom i Velikom palatom

Potom sledi vreme kada svaka institucija ili organizacija želi da ima svoj deo bulevara. Njegova dužina od 1910 metara daje mu prostor da se tu vremenom smeste pozorišta, luksuzne prodavnice, restorani, hoteli, banke i saloni automobila.  Njegova širina od 70 metara pruža mogućnost održavanja vrhunskih događaja. Najpoznatiji su svakako Nacionalni praznik sa vojnom paradom 14. jula i završnica biciklističke trke Tur de Frans. Velika popularnost donosi visoke cene, pa stambeni objekti vremenom ustupaju mesto poslovnim.

I pored dužine od skoro dva kilometra, Jelisejska polja čine geometrijski pravu liniju.  U bilo kom delu bulevara da stojite  Trijumfalna kapija sa jedne strane a isto tako obelisk na trgu Konkord sa suprotne strane biće vam u vidnom polju. Ako ste bliže Trijumfalnoj kapiji osim fotografisanja skulpture Marseljeze i spomenika Neznanom junaku, u blizini  lako možete pronaći kvalitetne retorane i prodavnice. Ako ste na istočmoj strani, od trga Konkord deli vas petnaest minuta hoda i prelepi ambijent parka Tiljerije do jednog od najpoznatijih muzeja na svetu, impozantnog Luvra.

Pariz putovanje
Image by NakNakNak from Pixabay

Pariz putovanje – korisni saveti

Pariz godišnje poseti oko 30 miliona turista pa je sasvim opravdano planirati putovanje unapred. Kad je u pitanju Pariz putovanje, kupovinom avio karte Beograd Pariz iz promotivne ponude jedan je od načina da lako i brzo pronađete jeftinu avio kartu. Najpovoljnija cena za Pariz putovanje na relaciji Beograd Pariz avionom kreće se i do 180 €. U pitanju su direktni letovi sa avio kompanijama „Air France“ i „Air Serbia„.

Gradski prevoz je fantastičan, nećete imati potrebe da koristite taksi. Dosta linija radi i noću, tako da ne morate da brinete ukoliko ostanete do kasnih večernjih sati u obilaženju grada. Više o ovome možete saznati na sledećem linku (kliknite ovde).

U Parizu možete naći mesta u brojnim hotelima u centru grada ili na periferiji. Više o cenama i lokaciji smeštaja možete saznati na sledećem linku (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Pariz putovanje i Jelisejska polja
Pariz putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Pariz-BEG-CDG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Pariz možete pogledati na linku avio karte Beograd - Pariz.
Cena avio karte Beograd - Pariz krece se od 95 EUR


Pariz (CDG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu