kalendar ikonica
kalendar ikonica

Firenca i najstariji most Ponte Vekio

Najstariji sačuvani most Ponte Vekio – Firenca

Najstariji most Ponte Vekio – Firenca. Firenca putovanje uz priče o simbolu grada. Firenca avionom i hoteli u Firenci za Vaš boravak u najlepšem gradu Evrope.

Zalazak sunca u Firenci. Reka Arno i Stari most. Prizor od koga mnogima zastaje dah.

Firenca je danas jedan od najlepših gradova Evrope. Ovu titulu duguje pre svega izuzetno očuvanoj arhitekturi. Palate, Crkve, spomenici, vrtovi…

I mostovi. Jedan most je poseban. Čak i ako ste tu u Firenci samo nekoliko sati, Stari most ili Ponte Vekio nikako nemojte zaobići. On je simbol grada. Italijani ga zovu Ponte Vecchio.

Prošlo je više od šest i po vekova od kada je Ponte Vekio postao deo najvećeg toskanskog grada. Daleke 1345. arhitekta Tadeo Gadi, učenik slavnog Đotoa, izgradio je most na pažljivo odabranom mestu, gde je tok reke Arno najuži.

Lokacija nije slučajno odabrana, jer postoji verovanje da je još u vreme Rimskog carstva na istom mestu postojao most koji je bio deo rimske Via Cassia. Rimski most se održao kroz vekove ali je nekoliko puta oštećen tokom poplava, sve dok nije dobio današnji izgled.

Danas je Ponte Vekio najstariji sačuvani most u Firenci. Osnovu mosta čine tri luka od kojih je srednji najveći sa rasponom od 30 metara. Kod bočnih lukova raspon je 27 metara.

Ono što Ponte Vekio čini posebnim jesu male nadkrivene lođe poput kućica sa obe strane. Verovatno su građene istovremeno sa mostom i oduvek su ih koristili zanatlije. Postoji verovanje da su zanatlije birali ove lokale iz razloga jer su bili “na ničijoj zemlji”. Na taj način su izbegavali plaćanje poreza.

Tokom istorije najveći broj lokala držali su mesari ali su zbog hira jednog vladara jednostavno proterani. Polovinom 16-og veka vojvoda Kozimo I naredio je gradnju koridora koji će preko mosta spojiti Palatu Piti sa jedne i Staru Palatu sa druge strane reke.

Na taj način on bi neometano od žitelja mogao odlaziti iz jedne u drugu palatu. Nastao je Vazariev koridor koji je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija u gradu.

Ipak Kozimo I nije želeo da mu neprijatan miris mesa pokvari ugođaj pa je naredio da se mesari proteraju. Vremenom su lokale na mostu preuzeli prodavci zlata, nakita i suvenira.

Za Stari most se vezuje interesantna legenda o nastanku reči bankrot. Na italijanskom jeziku reč “banco” značilo bi klupa. Upravo na takvim klupama, odnosno bankama prodavana je roba na starom mostu. Kada bi neki od prodavaca zapao u dugove koje nije mogao isplatiti, gradski vojnici bi njegovu klupu polomili.

Taj događaj nazivao bi se “bancorotto” što bi značilo slomljena klupa. Tako bi prodavci gubili osnovno sredstvo za rad i jednostavno bi bankrotirali.

Od ukupno 11 mostova u Firenci jedino Ponte Vekio nije stradao u Drugom svetskom ratu. Po verovanju Adolf Hitler je naredio svojim vojnicima da pilikom povlačenja unište sve mostove osim Ponte Vekia.

Na samoj sredini mosta nalazi se bista velikog firentinskog vajara Benvenuta Čelinija. Zlatari sa mosta su 1900. godine povodom 400 godina od njegovog rođenja, finansirali postavljanje biste umetnika koji je tokom života tagođe bio i zlatar. Bista se nalazi na vrhu elegantne fontane.

Prostor oko Čelinijeve statue je u vremenu turizma postao mesto jednog modernog fenomena. Zaljubljeni turisti iz čitavog sveta ukrasili su ogradu mosta brojnim katancima. Oni bi ispisivali svoja imena na katanac a zatim ključ bacali u reku Arno.

Na taj način bi njihova ljubav bila zaključana za sva vremena. Vremenom je ovaj običaj ugrozio opstanak samog mosta. Gradske vlasti su reagovale uvođenjem zabrane i propisanom kaznom za svakog neodgovornog turistu.

Najstariji sačuvani most Ponte Vekio - Firenca
Image by gbartoli from Pixabay

Firenca putovanje – korisni saveti

Firenca je jedan od najlepših gradova Evrope, i centar kulture. Ukoliko želite da upoznate Firencu sa svojim kulturnim sadržajima i njegovu okolinu planirajte putovanje barem nekoliko nedelja ranije.

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Firenca (FLR) kreće se i do 139 €, podrazumevajući povratni let, sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg i aerodromskim taksama.

Na avionskoj liniji Beograd Firenca saobraćaju sledeće avio kompanija „Lufthansa“, „Alitalia“, „Swiss“.

Letove iz Firence ka svim destinacijama u našoj zemlji ili zemljama u okruženju, i  sve ostale informacije možete pogledati na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Sve informacije o javnom gradskom prevozu u Firenci možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Firenca i najstariji most Ponte Vekio
Najstariji sačuvani most Ponte Vekio - Firenca
Firenca putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Firenca-BEG-FLR
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Firenca možete pogledati na linku avio karte Beograd - Firenca.
Cena avio karte Beograd - Firenca krece se od 95 EUR


Firenca (FLR) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu