avio karte
Avio karte Beograd Banja Luka

kalendar ikonica
kalendar ikonica

Avionske karte Beograd - Banja LukaJeftine avio karte Beograd Banja Luka

Avio karta Beograd Banja Luka brzo i lako do Vas. Avion Beograd Banja Luka leti direktno. Rezervišite na vreme Vaše avio karte Beograd Banja Luka.

BANJA LUKA, grad sa oko 200.000 ljudi, glavni je grad Republike Srpske i drugi grad po veličini u BiH! Na ovom području postojala je naseobina još od vremena praistorije, a aktivan život je ovde bio u srednjem veku.

U ovom gradu se mogu još uvek videti tragovi vladavine Turaka, jer je Banja Luka bila sedište Bosanskog pašaluka, ali ima i Austro-Ugarske.

To je sve napravilo jedan miks u arhitekturi i svim ostalim vidovima kulturnog, društvenog i verskog života.
Banja Luka je danas otvorena za sve dobronamerne ljude, za sve koji dolaze ovde da uživaju u atmosferi i pozitivnom duhu ljudi koji ovaj grad čine posebnim…

Online jeftine avio karte Beograd BANJA LUKA

Avio karte Beograd Banja Luka sa direktnim letovima, obavlja avio kompanija Air Serbia. Najjeftinija cena povratne avio karte Beograd Banja Luka košta od 67 eura (uključeno osveženje u avionu). Prtljag za ove avio karte Beograd Banja Luka se dodatno naplaćuje.

Ukoliko pratite na našem portalu akcije i promocije, možete obezbediti povoljnije avio karte Beograd Banja Luka! Direktan let traje samo 55 minuta, te je putovanje Beograd Banja Luka avionom najbrža i najpovoljnija opcija. Takođe povoljnije avio karte Beograd Banja Luka možete obezbediti ako ih kupite znatno ranije pre polaska na putovanje.

Avio karte Beograd BANJA LUKA iz okruženja

Iz Temišvara, Sarajeva i Niša ne postoji veza sa Banja Lukom.

Napomene za putovanje u Banja Luku

Nakon rezervacije Vaše avio karte Beograd Banja Luka važno je znati:
Lokalno vreme je isto kao u Srbiji. Za ulazak u Republiku Srpsku državljanima Srbije nije potrebna viza, ni pasoš. Može se sa ličnom kartom preći granica.
Valuta plaćanja je konvertibilna marka, KM (1 euro=1.95 KM).

Hotelski smeštaj u BANJA LUCI

Što se tiče smeštaja u okolini aerodroma, na 5-6 kilometara od aerodroma nalazi se Banja Laktaši. Ona je na putu ka Banja Luci.

Ako želite biti bliži aerodromu, najbolja varijanta je rezervisati hotel San 4*, soba ½, za 37 eura (sa taksama).

Privatni apartmani na par kilometara od centra grada mogu da se rezervišu za cenu od 45 eura za noć.

U blizini centru grada, dobro se kotira hostel Cuba, u kom možete naći sobu ½, sa sopstvenim kupatilom za 16 eura. Za približno istu cenu (15-18 eura) postoji veća ponuda apartmana na par kilometara od centra (npr. Guesthouse Tanja, Apartman Tepić, Bingo apartman…).

Malo bolji hoteli u gradu ili okolinu su od 45-55 eura za noć, soba ½ (npr. Hotel Viktorija 4*, hotel Cezar 4*, hotel Zepter 4*…). Dobra opcija je hotel INN, par kilometara od centra, u kom je noćenje sa doručkom za dvoje sa taksama 60 eura!

Za 15-30 eura je skuplja varijanta za neke hotele 4* u centru grada – Marriot, Vidović, Jelena, St. Georgije, Bosna…(sa doručkom, soba ½).

Ukoliko Vam treba pomoć pri odabiru smeštaja, slobodno nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Banja Luka kako bi smo Vam kreirali ponudu prema Vašim zahtevima.

 

Šta videti u BANJA LUCI

Avio karte Beograd Banja Luka Kaštel i reka vrbas
Image by Bojan Aleksic from Pixabay

Hram Hrista Spasitelja – glavno stecište vernika, crkva se obnavlja unazad 30 godina. Nalazi se na Trgu Srpskih vladara, a tu je i upečatljiv objekat Banski dvor – Dom Kulture.

Tvdjava Kastel je najstariji istorijski spomenik u Banja Luci. Dominira levom obalom reke Vrbas. Ovo je nekad bilo jako vojničko utvrđenje, napravljeno da brani kotlinu Vrbasa. Danas se u njenoj unutrašnjosti nalazi letnje pozornica, igrališta za decu i nacionalni restoran.

Naspram zapadnih zidina Kastela nalazi se grob Safikade. To je, tačnije, jedna kućica, na kojoj je na nekoliko crnih mermernih ploča ispisana njena priča i njen lik, a ispod su gomile sveća. Njena priča je ljubavna, poput Romea i Julije, pa ovde zaljubljeni parovi pale sveće za večnu ljubav.

Muzej Republike Srpske
se nalazi u centru Banje Luke u ulici Đure Daničića, u nekadašnjoj zgradi muzeja Bosanske krajine. Muzej je osnovan 1930. godine ukazom  Kralja Aleksandra I Karađorđevića . Jedna od najaktuelnijih postavki u muzeju je zbirka  Jasenovac .

Avio karte Beograd Banja Luka parlament
Image by Bojan Aleksic from Pixabay

Palata Republike Srpske
Nekada Hipotekarna banka izgrađena 1936. godine, a od kraja 2008. godine je palata Republike Srpske. Ispred je Park Bana Milosavljevića, a dijagonalno od Palate je Hram Hrista Spasitelja. Sa druge strane parka je Gradska kuća.

Muzej savremene umetnosti Republike Srpske nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke –  staroj austrougarskoj željezničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je 1981. namenski adaptirana  za potrebe muzejske institucije, a danas je centralna muzejska ustanova za obavljanje muzejske delatnosti u Republici Srpskoj.

Objekat je na 100 metara od čuvenog hotela Bosna, u centru grada. Ulaz je besplatan, a radi svaki dan od 10 – 22h.

Džamija Ferhad – paše Sokolovića ili samo Ferhadija, sa svojom zanimljivom istorijskom pričom:
Ferhad-paša potiče iz znamenite familije Sokolović, iz istoimenog sela nadomak Rudog, danas u Republici Srpskoj. Iz iste familije koja je dala velikog vezira Osmanske imperije, Mehmed-pašu i patrijarha obnovljene Pećke patrijaršije Makarija.

Godine 1580 biva osnovan Bosanski ejalat, a Ferhad.-paša postade prvi beglerbeg. Sedište ejalata ili pašaluka biva Banja Luka, grad za koji Ferhad-paša ostade vezan do kraja života. U njegovo vreme grade se mostovi, akvadukti, tvrđave, hamami, karavan-saraji, bezistani…

Džamija Ferhad koje je paša odredio za mesto gde će počivati, koju kao zadužbinu završi 1579.Ferhadija odmah postade simbol grada i sa prekidima kada je oštećena i rušena, ostade do danas.

Ferhad-paša se u septembru 1575. u bici kod Budaškog, sukobio sa vojskom Habzburške monarhije. Knez Herbart VIII von Auersperg koji je predvodio Habzburšku vojsku, biva ubijen, a njegov sin Engelberg zarobljen.

Na pobedničkom maršu u Istanbulu Ferhat –paša je nosio Herbartovu glavu kao trofej, nabijenu na koplje. Familija Auersperg je potom isplatila veliku otkupninu za Herbartovu glavu i oslobađanje njegovog sina. Od dobijenog novca Ferhad-paša gradi džamiju Ferhadiju.
Srušena je u ratu 90-tih, a obnovljena i ponovo otvorena 2016. godine.

Više o samoj džamiji možete pročitati ovde. ili nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Banja Luka.

Prošetajte duž glavne gradske ulice – Carskog druma (danas ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića), sa prepoznatljivim drvoredima, čija je sadnja počela 1882. godine.

U ovoj ulici možete videti mnoge reprezentativne objekte – vile izgrađene u periodu Austro-ugarske (Nacionalno pozorište, Narodna skupština, Prirodno-matematički fakultet, Inovacioni centar…), kao i mala željeznička stanica, poznatija kao «Stanica Kraljev drum» u kojoj se danas nalazi picerija. Takodje, tu je i veliki park Mladena Stojanovića.

Avio karte Beograd Banja Luka - Banj Brdo
Image by Bojan Aleksic from Pixabay

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo se nalazi na južnoj strani grada, a visoko je 431 m, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje i uređenim mestima za odmor. Ovde je i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u. Sam spomenik simbolično podseća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Ulica Veselina Masleše ili poznatija kao Gospodska, najlepša pešačka i trgovačka ulica.

Katedrala Svetog Bonaventure – Prvobitna je bila srušena u zemljotresu 1969.godine, a ova nova je sagradjena 1973. godine u obliku šatora. Oblik je pomen na stradanja ovdašnjih vernika koji su nakon potresa još dugo stanovali pod šatorima.

Obilazak Banjalučke pivare Nektar je moguć petkom od 14-16h, uz pratnju vodiča, a ulaz se ne naplaćuje. Potrebno je samo unapred najaviti posetu (info@blpivara.com).

Avio karte Beograd Banja Luka crkva svete trojice
Image by Bojan Aleksic from Pixabay

Javni akvarijum Prirodno matematičkog-fakulteta poseduje životinjske vrste iz Južne Afrike, Južne i Centralne Amerike. Najveći akvarijum ima 800 litara vode. Trenutno u akvarijumu ima 50 vrsta riba, tri vrste kornjača, tri zmije i neke vrste guštera.
Akvarijum je otvoren svakim radnim danom od 8 -16 h, a cena ulaznice je 1.50 KM

Javni prevoz u BANJA LUCI

U gradu funkcioniše autobuska mreža linija. Cena karte, bez obzira na dužinu putovanja, iznosi 1.80 KM. Za vožnju ka prigradskim naseljima karta košta 2.50 KM. O linijama, stanicama, polascima, redu vožnje za sve linije gradskog I prigradskog saobraćaja,
pogledajte ovde: https://banjaluka.city/ba/transfer ili nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Banja Luka

Aerodrom BANJA LUKA (BNX)

Aerodrom Banja Luke se nalazi oko 25km severno od centra grada, ako se ide kolima. To naselje se zove Mahovljani. Ovo je najznačajniji aerodrom u Republici Srpskoj, kao delu BiH. Uglavnom, sa ovog aerodroma postoje direktne veze do nekoliko evropskih gradova i
metropola. Saradnju ostvaruju i sa Air Serbia.

Kako doći do/od aerodroma BANJA LUKA (BNX)

Do aerodroma se može doći iz Banja Luke autobuskom linijom, saobraćajne firme “Smiljić”, po utvrdjenom redu vožnje u zavisnosti od poletanja aviona. Cena karte u jednom pravcu je 5 KM. Pogledati raspored polazaka autobusa ka aerodromu: https://www.bnx.aero/transfer.php  ili nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Banja Luka

Sadrzaj: avio karte Beograd - Banja Luka
Jeftine avio karte Beograd Banja Luka
Online jeftine avio karte Beograd BANJA LUKA
Avio karte Beograd BANJA LUKA iz okruženja
Napomene za putovanje u Banja Luku
Hotelski smeštaj u BANJA LUCI
Šta videti u BANJA LUCI
Javni prevoz u BANJA LUCI
Aerodrom BANJA LUKA (BNX)
Kako doći do/od aerodroma BANJA LUKA (BNX)

Promocija Avio karte Beograd Banja Luka

Napomena: Dole prikazane avio kompanije imaju trenutno aktuelne ponude najjeftinijih avio karata na relaciji Avio karte Beograd Banja Luka. Obratite pažnju prilikom ptregade na period prodaje kao i period putovanja za koji su navedene ponude aktuelne. Broj mesta po promotivnim cenama je ograničen. Želimo vam uspešnu pretragu.
Avio karte Balkan
Polasci BeogradMagazin - Banja Luka (BNX)

Avio kompaije - Banja Luka (BNX)Pogledajte ostale ponde avio karata:

Magazin

Preporučujemo sledeće avio kompanije

Aegean Airlines
Aeroflot
Air Baltic
Air Cairo
Air Canada
Air France
Air Serbia
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Croatia Airlines
Easyjet
Emirates
Etihad Airways
Eurowings
Fly Dubai
ITA Airways
KLM
Lot
Lufthansa
Norwegian
Qatar Airways
Ryanair
Sri Lankan Airlines
Swiss Airlines
Tarom
Transavia
Tunis Air
Turkish Airlines
Wizz Air