avio karte
Avio karte Beograd Bukurešt

kalendar ikonica
kalendar ikonica

Avionske karte Beograd - BukureštAvio karte Beograd Bukurešt skulptura
Bukurešt, skulptura glumaca ispred narodnog pozorišta / Image by FINTAN O’ BRIEN from Pixabay

JEFTINE AVIO KARTE BEOGRAD BUKUREŠT

Bukurešt je poznat po svojim širokim bulevarima sa drvoredima, čuvenim zdanjima stila Belle Époque i po monumentalnom zdanju Parlamenta!

Grad Bukurešt je nekada nosio i naziv „Mali Pariz” ili “Pariz istoka”, a danas je kombinacija starog i novog , sa oko dva miliona stanovnika.

Smešten je u pokrajini Vlaška, na reci Dambovici pored koje se niže sedam jezera, a kroz centralni deo Bukurešta protiče reka Kolentina. Od Dunava je udaljen oko 65 kilometara.

Avio karte Beograd Bukurešt zgrada parlamenta
Bukurešt, zgrada parlamenta / Image by Arvid Olson from Pixabay

Spada u najmladje prestonice Evrope, jer se prvi put pominje kao naselje krajem srednjeg veka. Po jednoj teoriji, grad je dobio ime po svom osnivaču, princu Bukuru, a po drugoj teoriji po brojnim bukovim šumama.

Danas je značajn kulturni i obrazovni centar, koji se ubrzano razvija i širi otkako je Rumunija deo EU.

Online jeftine avio karte Beograd BUKUREŠT

Na letu iz Beograd ka Bukureštu, direktan let ima avio kompanija Air Serbia (ne svakim danom). Povratna avio karta Beograd Bukurešt je od 132 €. Let traje 1.25h.

Avio karte za BUKUREŠT iz okruženja

Iz Temišvara postoji direktna veza koju realizuje Ryanair, a povratne karte su od 19 €. Let traje 1h.

Red letenja Beograd Bukurešt

Direktan Let Beograd Bukurešt

Vreme: 12:50 → 15:15 / Trajanje leta: 1sat 25 minuta / Prevoznik: Air Serbia 642 / Let dostupan: Ponedeljak, Petak i Nedelja

Vreme: 14:45 → 17:05 / Trajanje leta: 1sat 25 minuta / Prevoznik: Tarom / Let dostupan: Ponedeljak, Sreda

Let Beograd Bukurešt sa presedanjem

Trajanje leta: 3h 20m+ / Avio kompanija: Air Serbia, Qatar Airways / Presedanje: Sofija

Trajanje leta: 4h 20m+ / Avio kompanija: Pegasus / Presedanje: Istanbul

Trajanje leta: 4h 30m+ / Avio kompanija: Austrian, TAROM / Presedanje: Beč

Avio karta Beograd Bukurešt trijunfalna kapija
Bukurešt, trijufalna kapija / Image by Emilian Robert Vicol from Pixabay

Hotelski smeštaj u BUKUREŠTU

Što se tiče smeštaja u okolini aerodroma, tu je hotel 4*, Vienna House easy airport, koji ima shuttle bus do aerodroma. Cena dvokrevetne sobe je od 55 € (bez doručka). Zatim, hotel Hilton garden inn, takodje u blizini, ista kategorija, malo jeftiniji, od 53 €.

Hotel Otopeni, 3*, ima shuttle prevoz do aerodroma, dvokrevetna soba bez doručka je od 34 €.

Na par kilometara od aerodroma je i hotel Charter Otopeni, 3*, u kom je ista usluga od 33 €. Apartmani u okolini aerodroma, u mestu Otopeni, su od 30 €.

U centru grada, u hotelima sa 3*, dvokrevetna soba, bez doručka, je od 30-50 €, kao npr. hoteli Duke Armaneasca, Relax comfort, Moxy Bucharest, Amadeus Residence, Opera, Mojo, Vilacrosse boutique inn…

Luksuzniji hoteli, sa 5*, mogu da se rezervišu po ceni od 70-100€ (dvokrevetna soba bez doručka), kao npr. Hilton, Sheraton, Intercontinental, Radisson blu, Grand hotel Continental, Marriott…

Let Beograd Bukurešt
Image by falco from Pixabay

Napomene za putovanje u BUKUREŠT

Bukurešt ima +1h vreme u odnosu na Srbiju.

Valuta plaćanja je rumunski lej – RON (10 RON = oko 2 €).

Ambasada Srbije u Bukureštu nalazi se na adresi: Calea Dorobanti 34, broj telefona: +40 21 211 9871.

U Bukureštu su leta topla i suva, a zime hladne.

Šta videti u BUKUREŠTU

Arcul de Triumf – Trijumfalna kapija je podignuta 1878.godine, u čast svima onima koji su se borili u Ratu za nezavisnost. Izgrađena je prvo od drveta, a 1936. rekonsturisana u granitu.

Možete se popeti na vrh kapije, odakle se vidi panorama čitavog grada.

 

Calea Victoriei – Avenija Pobede je jedna od najlepših i najstarijih ulica u Bukureštu, a izgrađena je 1692. godine. Prvobitno je bila od hrastovih greda. Danas je najmoderija i najekskluzivnija ulica u gradu.

Palatul Parlamentului – Palata Parlamenta je najveća poslovna zgrada na svetu posle Pentagona i treća najveća po obimu. Ovo predivno zdanje je delo komunističke epohe.

Na zgradi je radlio 700 arhitekata i 20.000 radnika. Poseduje 12 spratova i 1100 soba. Ispod zemlje se nalaze 4 sprata, kao i nuklearni bunker.

Enterijer je prepun luksuznih kristalnih lustera, mozaika, pozlate, mermera, podova prekrivenih raskošnim tepisima.

Danas je Palata Parlamenta sedište Skupštine, mnogih međunarodnih sastanaka i konferencija. Jedan kilometar ispred Palate je ogromna Fontana, na dugackom Bul.Ujedinjenja (Bulevardul Unirii).

Let Beograd Bukurešt
Image by falco from Pixabay

Palatul Cantacuzino – Kantakuzinova palata je izgrađena 1900. na zahtev tadašnjeg premijera Grigorija Kantakuzina. On je bio jedan od najbogatijih Rumuna svog vremena, pa je pozeleo da ima jednu prelepu bogatu palatu.

U njoj se danas nalazi Muzej George Enescu (rumunski muzicar).
Adresa: Calea Victoriei 141, ne radi ponedeljkom, ostalim danima od 10-17h.

Cercul Militar National – Vojni klub je zgrada koja je urađena u neoklasičnom stilu, 1912. godine. Klub je služio je potrebama rumunske vojske, od kulturnih, društvenih, pa do obrazovnih programa.

Unutra je vojna biblioteka, a hale i danas služe za razne balove i okupljanja.
Adresa: Blvd. Regina Elisabeta 21

Centrul Vechi – Stari centar grada (ili Lipscani, naziv dat po brojnim trgovcima iz Lajpciga, koji su ovde imali prodavnice), nezaobilazno mesto za turiste. Prostire se uz reku Dambovita i Bulevardul Ion C. Bratianu.

Ova oblast je zadržala svoj šarm, i u njoj je mnoštvo prodavnica antikviteta, suvenirnica, umetničkih galerija, simpatičnih malih kafea, taverni, starih palata…

Ovde se nalazi i Stara prinčeva palata (Palatul si Biserica Curtea Veche), izgrađena u 15. veku, od strane Vlada III Drakule, koji je u podrumima palate držao zatvorenike.

Ovde je pronađen najstariji dokument o gradu, koji datira iz 1459. godine.

Avio karte Beograd Bukurešt

Uz palatu nalazi se Stara dvorska crkva, najstarija u Bukureštu, datira iz 1559. godine. Ova crkva je nekada bila mesto krunisanja rumunskih princeza, a tu su i sačuvane freske iz 16.veka. Adresa: Strada Franceza 25 – 31, radi svakim danom od 10-17h.

U starom delu grada je pravoslavna crkva Sv. Dimitrija, a odmah do nje je Nacionalni muzej rumunske istorije (Muzeul national). Najveći je istorijski muzej u Rumuniji.

Ovde su brojne arheološke, istorijske vrednosti, kopija Trajanovog stuba, riznica, grčko zlato, predmeti iz paleolita, od vremena Dačana…

Adresa: Calea Victoriel 12, ne radi ponedeljkom i utorkom, ostalim danima od 10-18h
Rezervacija ulaznice može da se izvrši na sledećoj stranici: https://mnir.booktes.com/#2020-12-07

Naspram ovog Muzeja je čuvena CEC PALATA, simbol “Malog Pariza”. Monumentalna zgrada gradjena početkom 20.veka. Palata ima pet kupola, a u glavnom holu može da bude 400 osoba. Nije moguća poseta unutrašnjosti.

Trg revolucije je važan trg u gradu, poznat je po istorijskim događajima povezanim sa dugogodišnjim liderom države – Čaušeskuom.

Let Beograd Bukurešt
Image by falco from Pixabay

Tu se nalaze: Kraljevska palata u kojoj je Nacionalni Muzej umetnosti Rumunije (umetnicka dela iz Rumunije, Evrope i Azije), iza je velika koncertna dvorana, zatim koncertna dvorana Rimski Ateneum, crkva Kreculesku (od crvene cigle, pravoslavna crkva, 18.vek).

Spomenik žrtvama Revolucije 1989., konjanička statua kralja Karola I, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde takodje se nalaze u neposrednoj blizini.

Kraljevska palata je izgrađena između 1927. i 1937. godine u neoklasičnom stilu. Bila je rezidencija kralja Karola II i njegovog sina kralja Mihaila I. U njoj je kralj Mihail izvršio državni udar kad je imao samo 18 godina.

Rimski Ateneum je izgrađen 1888. godine, a isfinansiran je skoro u potpunosti od priloga koje su prikupljali građani.

Ovo zdanje podseća na antičke hramove, a poseduje veliku dvoranu gde se održavaju koncerti rumunske filharmonije. Ovde je i sedište Filharmonije, a svoje koncerte ovde su imala sva slavna imena klasične muzike.

Nacionalni Muzej umetnosti Rumunije – U njemu se nalaze tri galerije. Medju najpoznatijim umetnicima čija dela su izložena su: Rembrant, Tintoreto, Mone, Rubens.

Ovde je i impresivna kolekcija stare rumunske umetnosti. Adresa: Calea Victoriei 49-53

Sve vrste ulaznica pogledajte ovde: www.mnar.arts.ro/tarife

Piata universitatii – Univerzitetski trg predstavlja najprometnije mesto u Bukureštu. Tu se nalaze Univerzitet Bukurešta, Narodno pozorište, palata Sutu (Istorijski muzej grada), bolnica Koltea.

Ispod trga se nalazi podzemni prolaz u kom su prodavnice i restorani. Ispred Narodnog pozorišta je zanimljiva skulptura glumaca, a u centru Trga je Memorijal Revoluciji.

U Bukureštu se nalazi dosta jevrejskih hramova i zgrada, jer je Bukurešt jedan od najstarijih jevrejskih centara u Rumuniji.

Ovde možete posetiti: Muzej jevrejske zajednice u Rumuniji Dr. Moses Rosen, Koralni hram, sinagogu Yeshoah Tova.

Avio karte Beograd Bukurešt
Image by Eugen Visan from Pixabay

Nulti kilometar se nalazi na Bulevardul Ion C. Brătianu. Odavde se mere udaljenosti od Bukuresta do ostalih rumunskih gradova.

Ceauşescu’s Mansion – Kuća Čaušeskua: 80 prostorija, koje je nekada koristio predsednik Čaušesku i njegova porodica, kao rezidenciju.

Mogu se videti impresivne kolekcije slika, tapiserija, umetničkih radova, spa centar, mozaici, lukzus i komfor. Adresa: Bulevardul Primaverii nr.50, ne radi ponedeljkom, ostalim danima od 10-17h.

Pogledati na sledećoj stranici kako uraditi rezervaciju ulaznice: https://casaceausescu.ro/?page_id=3415&lang=en

Bašta Cismigiu je otvorena 1860. godine i najstariji je park u gradu. Iz rumunskih planina u baštu je doneto preko 30.000 stabala i biljaka, a egzotične vrste donete su iz Beča.

Gradina botanica – Botanička bašta poseduje preko 5.000 vrsta biljaka iz Rumunije i celog sveta.

Tu se nalazi i prelepa zgrada, u kojoj je i Muzej Botaničke bašte, kao i Kuća tropske šume. Adresa: Controceni 32, radno vreme I ulaznice pogledajte ovde: https://gradina-botanica.unibuc.ro/viziteaza-ne/

Avio karte Beograd Bukurešt parlament
Bukurešt, unutrašnjost zgrade parlamenta / Image by Arvid Olson from Pixabay

Parcul Carol – Park Karola I je javni, veliki park sa predivnom okolinom, sa jezerom Filaret u sredini, više restorana i kafića za opuštanje. Uredjen je u francuskom stilu, na prostoru od 36ha.

Na ulazu u park sa gornje strane je fontana Zodijak, a u parku je fontana Kantakuzina. U donjem kraju parka je spomenik Mauzolej herojima i zgrada Instituta astronomije.

U središnjem delu su Gigantske skulpture. Leti se u ovom parku održavaju razni kulturni dogadjaji. U parku se nalazi i spomenik komunističkog vođe Georga Deja, kao i večni plamen. Adresa: Bulevardul Mărășești

Parcul regele Mihai I – Park kralja Mihaila I ili park Herastrua se nalazi na par kilometara severno od centra grada, na velikom prostoru, od Trijumfalne kapije pa sve do mosta Baneasa, na jezeru Herastrua.

U ovom parku se nalazi više atrakcija i mogućnosti za različite aktivnosti: vožnja Velikim točkom, iznajmljivanje čamaca, teniskih terena, prelepi restorani I kafići na obali (tu je i Hard rock caffe), Park adventura, Japanska bašta, igralište za decu.

Selo muzej je etnografski muzej, posebna lokacija u okviru parka, ima preko 300 drvenih kuća, crkava, vetrenjača… Najstarije kuće su čak iz 17. veka. Selo

Muzej ima kolekciju od 50 zdanja koji prikazuju istoriju i dizajn ruralne arhitekture Rumunije.

Avio karte Beograd Bukurešt selo muzej
Selo muzej / Image by Farala from Pixabay

Catedrala Mântuirii Neamului – Rumunska Katedrala spasa, najviši I najveći pravoslavni hram na svetu! Nalazi se iza zgrade Parlamenta. Katedrala još nije završena.

Najviša visina biće skoro 135m sa krstom, a moći će da primi oko 7000 ljudi u jednom momentu. Hram će služiti isto kao saborna crkva patrijarha rumunske pravoslavne crkve.

Javni prevoz u BUKUREŠTU

U gradu postoji nekoliko vidova javnog gradskog prevoza: metro, tramvaji, trolejbusi i autobusi.
Za autobuski i tramvajski prevoz važi „pravilo“ da je uvek gužva i da treba čuvati stvari, torbe, novčanike.

Ceo grad je pokriven autobuskim linijama, a ima dosta i noćnih linija, koje saobraćaju od Trga ujedinjenja (Piata unirii).

Metro sistem ima četiri linije, a saobraćaju od 5-23h. Na svim stanicama se može kupiti metro karta (dve vožnje koštaju 5 RON, deset vožnji 20 RON, a dnevna je 8 RON).

Za vožnju autobusima, tramvajima ili trolejbusima potrebno je unapred da imate ACTIV ili MULTIPLU CARD.

Obe vrste kartica se mogu kupiti na RATB kioscima (kod tramvajskih stanica ili kod glavne stanice).

Multiplu košta 1.60 RON (mora se dopuniti sa iznosom od 2-10 vožnji, a jedna vožnja je 1.30 RON ili izabrati opciju za vrednost dnevne karte u iznosu od 8 RON).

Posle prvog putovanja, ne može se više dopunjavati. Activ kartica se može dopunjavati, a košta 3.70 RON.

Kartice se moraju overavati pri ulasku u vozilu na narandžastim aparatima kod ulaza. Prevoz za decu ispod 7 godina je besplatan.

Aerodrom BUKUREŠT – HENRI COANDA (OTP)

Aerodrom u Bukureštu nalazi se 16 km severno od centra grada, u mestu Otopeni. U 2019.godini imao je preko 14 miliona putnika. Najprometniji i najveći aerodrom je u Rumuniji.

Od početka II svetskog rata do 1965.godine, aerodrom je služio u vojne svrhe. Na aerodromu je sedište nacionalne kompanije TAROM.

Kako doći do/od aerodroma BUKUREŠT – HENRI COANDA (OTP)

Sa aerodroma do gradskog centra Bukurešta možete koristiti više prevoza: postoji voz, autobus, taxi.

Do glavne železničke stanice Bukurešta – Gara de Nord, sa aerodroma možete stići vozom, više kompanija saobraća. Vožnja traje oko 20 minuta, a na svakih 40 minuta polaze vozove ka centru.

Autobusi kompanije STB saobraćaju od aerodroma do centra. Linije broj 783 obezbedjuje expres liniju do trga Piata unirii, saobraća ceo dan i noć.

Linija broj 780 ide do glavne železničke stanice i do stanice Gara Basarab (u blizini glavne železničke stanice). Autobuske stanice su ispred dolaznog i odlaznog terminala. Cena karte je 3.5 RON.

Što se tiče taxija, na aerodromu postoje tuch-screen sistem na dolaznom terminalu, za pozivanje taxija, koji može doći do izlaza i pokupiti Vaš prtljag i Vas. Dostupni su UBER i BOLT sistem za pozivanje taxija.

Sadrzaj: avio karte Beograd - Bukurešt
JEFTINE AVIO KARTE BEOGRAD BUKUREŠT
Online jeftine avio karte Beograd BUKUREŠT
Avio karte za BUKUREŠT iz okruženja
Red letenja Beograd Bukurešt
Hotelski smeštaj u BUKUREŠTU
Napomene za putovanje u BUKUREŠT
Šta videti u BUKUREŠTU
Javni prevoz u BUKUREŠTU
Aerodrom BUKUREŠT – HENRI COANDA (OTP)
Kako doći do/od aerodroma BUKUREŠT – HENRI COANDA (OTP)

Promocija Avio karte Beograd Bukurešt

Napomena: Dole prikazane avio kompanije imaju trenutno aktuelne ponude najjeftinijih avio karata na relaciji Avio karte Beograd Bukurešt. Obratite pažnju prilikom ptregade na period prodaje kao i period putovanja za koji su navedene ponude aktuelne. Broj mesta po promotivnim cenama je ograničen. Želimo vam uspešnu pretragu.
Avio karte Evropa
Polasci BeogradMagazin - Bukurešt (BUH)

  Avio kompaije - Bukurešt (BUH)  Pogledajte ostale ponde avio karata:

  Magazin

  Preporučujemo sledeće avio kompanije

  Aegean Airlines
  Aeroflot
  Air Baltic
  Air Cairo
  Air Canada
  Air France
  Air Serbia
  American Airlines
  Austrian Airlines
  British Airways
  Croatia Airlines
  Easyjet
  Emirates
  Etihad Airways
  Eurowings
  Fly Dubai
  ITA Airways
  KLM
  Lot
  Lufthansa
  Norwegian
  Qatar Airways
  Ryanair
  Sri Lankan Airlines
  Swiss Airlines
  Tarom
  Transavia
  Tunis Air
  Turkish Airlines
  Wizz Air