avio karte
Avio karte Beograd Tirana

kalendar ikonica
kalendar ikonica

Avionske karte Beograd - TiranaJeftine avio karte Beograd Tirana

TIRANA, glavni i najveći grad Republike Albanije, na reci Lana. Grad koji se ubrzano razvija, gradi i privlači sve više onih koji žele da se uvere u priče o sve lepšoj i čistijoj Tirani…

U njemu se još oseti dugogodišnja vlast Envera Hodže, ali mnogi se iznenade kad vide ogromne šoping-molove, prelepe pešačke zone sa lepo uredjenim prodavnicama, suvenirnicama, široke bulevare, upadljive fasade, puno omladine…

Impresivan je glavni trg, u novom ruhu, najveći na Balkanu! Reka koja pritiče gradom svakako ulepšava ambijent sa svojim mostovima i šetalištima uz reku. Na svakom koraku se vidi spoj starog i novog, modernog doba, života i ubrzanog razvoja.

Ono što takodje prija svima koji dodju je uticaj Mediterana, jer se Tirana nalazi na 30 km od obale, pa su leta topla, a zime blage.

Dodjite u Tiranu zbog atmosfere, dobre hrane, pristupačnih cena i ljubaznih domaćina!
Otkrijte deo Balkana koji ima šta da ponudi i pokaže!

Online jeftine avio karte Beograd TIRANA

Ako je Tirana putovanje za Vas, avio karte Beograd Tirana su dostupne u par klikova. Beograd Tirana letovi svakog dana. Tirana avion Air Serbie leti direktno.

Beograd je udaljen od Tirane 380 kilometara vazdušnom linijom, a oko 640 kilometara putem preko Čačka, Novog Pazara i Prizrena (najkraći put).

Let Beograd Tirana uz avio karte Beograd Tirana traje 1h ukoliko sa avio-kompanijom Air Serbia, koja ima direktan let, svaki dan, a nekim danima i dva puta dnevno. Cena povratne avio karte Beograd Tirana bez presedanja kreće se od 113 eura (bez prtljaga).

Jeftinije avio karte Beograd Tirana možete obezbediti ako na našem sajtu redovno pratite razne akcije i promotivne cene. Takođe povoljnije cene možete dobiti ukoliko avio karte Beograd Tirana kupite nekoliko meseci ranije.

Avio karte za TIRANU iz okruženja

Iz Niša se može doći do Tirane sa 3 presedanja letom avio-kompanija Wizair i Ryanair, što uopšte nije praktično, a let traje od 13-15h (zavisi koji se odabere), povratna karta je od 275 eura, bez prtljaga.

Iz Temišvara najbolja veza sa Tiranom je sa 1 presedanjem, a let obavlja Wizzair. Povratna karta je od 150 eura (bez prtljaga), a putovanje traje skoro 10h.

Iz Sarajeva lete avioni kompanije Austrian, povratne karte su od 285 eura, sa jednim presedanjem, bez prtljaga. Let traje od 4-9h.

Tirana putovanje – važne napomene

Prilikom kupovine avio karte Beograd Tirana, važno je znati sledeće:
Za gradjane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak u Republici Albaniji, do 90 dana. Za prelazak granice potrebna je lična kartu ili pasoš.

Vremenska zona je ista kao u Srbiji.

Valuta plaćanja je albanski lek (ALL, 1 ALL= 1 dinar).

Za ulazak, tranzit ili boravak državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Albanije nema posebnih zahteva i procedura. Napominjemo da u Republici Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa Sars-Covid 19 ukoliko nemate jasne simptome bolesti.

U ovom gradu postoji Ambasada Republike Srbije, na adresi: Rruga Donika Kastrioti 9/1; telefon: +355 4 222 3042.

Hotelski smeštaj u TIRANI

Što se tiče smeštaja u okolini aerodroma, hotel Ador resort 4* nudi dvokrevetnu sobu sa doručkom za 63 eura. Hotel Best western premier Ark 4* (300m od aerodroma) dvokrevetna sa doručkom je 79 eura. Zatim, tu su i hoteli Verzaci 3*, Airport Garden 3*, u kojima je dvokrevetna soba bez doručka, 35 eura. Dobra opcija je hotel vila Zeus 4*, u kom je dvokrevetna sa doručkom 40 eura. Istu cenu ima i hotel Jurgen 3*, uz aerodrom.

U centru grada i okolini, hoteli sa 3* su od 25-35 eura (dvokrevetna soba, sa doručkom), a popularni su i dobro ocenjeni hoteli “3A”,Parlamenti”, “Baron”, “Eliza”, “Bristol”, “Marion”, “Arc hotel”, “Denver”, “Centrum”, “Livia

Na par kilometara od centra je hotel “Olivar” 4*, u kom je dvokrevetna soba sa doručkom od 20 eura. Od 30-40 eura su dvokrevetne sobe sa doručkom, u hotelima 4*: “Golden ring”, “Kastria”, “Iliada”, “Boutique vila verde”, “Hotel Deluxe”, “Golden city”, “Tirana international”, “Venis”…

Za malo više luksuza, tu su hoteli sa 5*, u kojima je dvokrevetna soba sa doručkom od 110-155 eura: “MAK Albania”, “Arte boutique”, Rogner”, “Maritim plaza”.

Avio karte Beograd Tirana hotel Maritim Plaza
Image by Ejup Lila from Pixabay

Skromniji smeštaj u vidu hostela, u gradu, je od 10-15 eura (Vertigo, The Maze, Albania, All stars…). Možda najbolja takva opcija je hostel Tufina, u kom je ležaj sa doručkom 16 eura. Dobro je kotiran hotel 2* “Elior hostel”, u kom je dvokrevetna sa doručkom 20 eura.

Ukoliko Vam treba pomoć pri odabiru smeštaja u Tirani, slobodno nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Tirana, kako bi smo kreirali ponudu prema Vašim zahtevima.

Šta videti u TIRANI

Prestonica Tirana bila je bunkerisana sa nekoliko hiljada objekata smeštenih u pedeset krugova oko grada. Godine 2014. jedan od najvažnijih bunkera pretvoren je u muzej. Na severoistočnom obodu grada je ulaz u sačuvani bunker građen u pet nivoa ispod zemlje, sa preko stotinu soba, uključujući i veliku Skupštinsku salu. Ima oblik petokrake.

Klasičan primer atomskog skloništa za eventualni smeštaj vlade i najviših državnih i partijskih funkcionera. Ovaj podzemni kompleks prvi je prešao put od bunkera do muzeja. Kada je zvanično otvoren za posete, predstavio se nazivom Bunk’art (ulica Rruga Fadil Deliu). Posetiocima je ponudio istorijsku izložbu kao i postavke vezane za vojnu istoriju, sport i obrazovanje. Značajan deo čine sobe Envera Hodže i Mehmeta Šehua.

Tu je, naravno, deo koji govori o velikom projektu bunkerizacije Albanije. Unutra temperatura je samo 16 stepeni, pa se preporučuje adekvatna odeća. Isto tako, najbolje je uzeti taksi do lokacije ili bus kod Sat-kule (bus linija Center – Porcelan).

Posle nekoliko godina Bunk’art je dobio mlađeg brata po imenu Bunk’art 2 (ulica Abdi Toptani). Sa 24 sobe neuporedivo je manji od prethodnika, ali sa turističkog stanovišta ima značajnu prednost. Udaljen je svega 50 metara od centralnog gradskog trga Skenderbeg, nalazi se izmedju zgrade Gradske kuće i Ministarstva saobraćaja.. Projektovan je za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas Bunk’art i Bunk’art 2 u svojim sobama i hodnicima čuvaju sećanja na vreme kada je bunkerizacija bila najvažniji državni projekat. Predstavlja prvu muzejsku video-postavku posvećenu žrtvama komunističkog terora.

Avio karte Beograd Tirana sat kula i dzamija
Image by Ervin Gjata from Pixabay

Najpoznatija i najveća džamija je Ethembegova džamija, čiju gradnju je 1789. započeo beg Mola, a završio je 1821. godine njegov sin Hadži Ethem beg, praunuk Sulejmana Paše, osnivača Tirane. Džamija gleda na Skender-bega, a uz nju je Gradska kuća.

Glavni trg grada je Skenderbegov trg, renoviran i otvoren 2017.godine, na kom je Ethembegova džamija i preko 100 fontana prskalica. Trg je najveći na Balkanu.

Na trgu se nalazi konjanička statua Skender-bega, na kamenom postolju, visine 11 metara, nacionalni heroj i „otac nacije“. Trgom dominira fontana i visoka Sat-kula sa satom u venecijanskom stilu, koja se uzdiže iza Džamije. Sa nje se pruža odličan pogled na grad, na trg, a ima 90 stepenika (otvoreno od 9-16h, nedeljom do 14h, ulaznica je 200 ALL).

Tu je i Muzej nacionalne istorije (ponedeljkom ne radi, ostalim danima od 10-17h, nedeljom do 14h; ulaz je 500 ALL, a 400 ALL online), sagrađen 1981. godine, sa spektakularnim mozaikom na pročelju. koji predstavlja Albance kroz istoriju.

Ovo je najznačajniji muzej Albanije, podeljen na osam paviljona, u kojima je prikaz razvoja ovde države do 1912.godine, kada je Albanija postala nezavisna. Jedan paviljon je posvećen Majki Terezi.

Na trgu je i zgrada Opere i Baleta, u sklopu Palate culture.

Naspram glavne džamije, na trgu je zgrada Ministarstva turizma, a iza nje je odmah Muzej lutaka. Iza tog muzeja je Pravoslavni hram Vaskrsenja Hristovog, masivan, veliki objekat završen 2012.godine, sa kupolom visokom 46m. Ovo je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu!

Postoje dva nivoa ispod hrama, u kom je konferencijski centar, biblioteka, kulturni centar, tu se održavaju koncerti i druga okupljanja. Ovaj hram je sagrađen u cilju proslavljanja dvadesetogodišnjice oživljavanja Albanske pravoslavne crkve.

Ako se krene ulicom iza statue Skender-bega, prolazi se pored zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, pa Nacionalne umetničke galerije sa leve strane (radi od 9-19.30h, ulaznica 300 ALL) i Rinia parka, koji je naspram Galerije. Ispred

Galerije je jedna zanimljiva instalacija, nazvana Oblak (3D projekat jednog japanskog arhitekte), a iza zgrade je niz velikih skulptura poznatih vojskovodja i istorijskih ličnosti, poput Staljina. Galerija je najznačajnija institucija u državi za prezentovanje umetničkog blaga, radova, dela, koje imaju, od ikona iz 13.veka do savremene umetnosti.

Rimokatolička katedrala svetog Pavla, prilično neobična katedrala. Nalazi se na obali reke Lana, a sa suprotne strane reke je Piramida-Muzej Envera Hodže, još jedna turistička atrakcija. Ovo je otvoreno 1988.godine, kao mauzolej Envera Hodže. Danas je konferencijski centar. Ispred je fontana, preko nje je mostić za pešake, i zid sa Zvonom mira.

Avio karte Beograd Tirana konferenciski centar
Image by Oltion Kola from Pixabay

Rruga Murat Toptani je glavna pešačka ulica u centru grada, uz Gradsku kuću se ulazi u nju. Na početku je Bunkart2. U blizini je i veoma zanimljiv Spomenik prijateljstva, a posvećen je Albansko-Kuvajtskom prijateljstvu, podignut 2016.godine.

U ulici je i jedna lepa i uredjena zanimljiva tipična albanska kuća, sačuvana iz 1837.godine. Zatim, tu je i hotel Plaza 5*, a na kraju ulice je šoping-mol Toptani, na čak 7 nivoa!

Hotel Plaza je u zgradi koja se popularno zove TID Tower (kula), a otvorena je 2016.godine, u neobičnom stilu i obliku (kao monolit) dominira visinom od 85 metara ovim delom grada, a i sa svih bulevara prilikom ulaska u grad može se uočiti. Ono što je zanimljivo je činjenica da je u jednom ćošku, kod ulaza u hotel, sačuvan grob osnivača grada Sulejman-paše, natkriven u vidu baldahina.

Tu je bilo groblje, uz najstariju gradsku džamiju, koja je uništena u II svetskom ratu.

Iza šoping-mola, na jednom ćošku je ostatak tiranske tvrdjave (Justinijanova tvrdjava). Medjutim, u tom delu je puno prodavnica, lepo uredjenih restorana, kafića, pešački deo je prelepo uredjen…

Tvdjava je gradjena na mestu gde su se ukrštala dva puta, koja su išla pravcem sever-jug i istok-zapad, formirajući srce grada. Nastanak tvrdjave se vezuje za početak 14.veka, a zidine su visine 6 metara. Najnoviji dragulj grada je “Old Bazaar”, kulinarski deo, deo gde se susreće staro i moderno, uz brojne suvenirnice.

Nedaleko je Akademija nauka, pa zgrada Parlamenta Republike Albanije, koja gleda u ogromnu džamiju Namazgjah (ili Velika džamija), najveća džamija na Balkanu! Unutra može da stane oko 4500 vernika.

Stari most (Ura e Tabakëve) koji premošćava reku Lanu nedaleko od Dzamije Namazgjah. Ovo je kameni most iz 18.veka, od vremena Turaka. Dug je 8 metara, a visok 3.50 metra. Nalazi se nadomak Apelacionog suda.

Mozaici Tirane, istorijsko mesto u ulici Sander prosi. Ovde su ostaci nekadašnje rimske vile iz 3.veka. Smatra se za najstariji objekat grada. U 5-6.veku ovde je bila izgradjena crkva, a ostaci paleo-hrišćanske bazilike pronadjeni su 1972.godine. Ovde su sad prikazani mozaici, poznati kao Mozaici crkve Sv.Djordja. Ulaz je besplatan.

Postbllok – Checkpoint spomenik, Bulevardi Deshmoret e Kombit (naspram hotela Rogner);
Spomenik komunističkoj izolaciji, obeležava političke zatvorenike u zemlji koji su patili pod režimom Envera Hodže. Tu se nalazi i jedan jarko obojeni deo Berlinskog zida od Postdamer Platz-a (Berlin), koji je nekada Nemačku delio na dva dela.

Nacionalni arheološki muzej je u blizini Politehničkog univerziteta Tirana. Muzej se nalazi na Trgu Majke Tereze (Sheshi Nene Tereza, ulaznica je 300 ALL, za decu do 14 godina je besplatno).

Ovo je prvi muzej u Albaniji koji je otvoren posle II svetskog rata, 1948.godine je osnovan kao Arheološki i etnografski muzej. Smešten je u istoj zgradi sa Institutom za arheologiju Akademije nauka Albanije i poseduje kolekcije iz praistorije do srednjeg veka. Iza Muzeja je Air Albania Stadium, a pored je Palata kongresa. Naspram nje je italijanski šopig mol COIN.

Inače, trg Majke Tereze je posle centralnog, Skender-begovog trga, najveći i najznačajniji, a nalazi se 2 kilometra severno od Skender-bega, bulevarom koji ih spaja – Deshmoret e Kombit. Na ovom bulevaru, naspram Palate kongresa, nalazi se Predsednička palata, tj. rezidencija. Ovde je radno mesto predsednika države i kancelarije njegove službe.

Iza Politehničkog univerziteta je najveći park Tirane, Veliki park. U njemu se nalazi Palata Brigada (Pallati i Brigadave), nekadašnja kraljevska palata. Otvorena za posete samo vikendom. Danas je to zvanična rezidencija predsednika Albanije. Kraljevski park okolo je na površini od 74 ha.

Muzej prirodnih nauka Albanije (Muzeu i Shkencave te Natuyres, adresa: Rruga Petro Nini Luarasi 76, radi svakim danom od 8-14h, a ulaznica je 50 ALL) se nalazi u 7 paviljona, u kojima je prikaz albanskog biodiverziteta, od mamuta, preko ptica, insekata, autohtonih biljaka i ostalog.

Kuća lišća – Muzej tajnog opstanka (Muzeu i Përgjimeve të Sigurimit të Shtetit, adresa: Rruga Deshmoret e 4 Shkurtit; radi od 9-19h, svake poslednje nedelje u mesecu je slobodan ulaz-sem jun/avgust- drugim danima je 700 ALL) poneo je nagradu za Muzej godine za 2020., od Evropskog Veća.

Posvećen je nevinim ljudima koji su tokom komunističkog režima špijunirani, hapšeni, gonjeni, osuđivani i pogubljeni. Otvoren je 2017.godine i kažu da je to jedan od najneobičnijih muzeja u Albaniji. Objekat u kom je muzej, gradjen je 1931. godine za bolnicu, a u II svetskom ratu u njemu je bio Gestapo. Nalazi se naspram Pravoslavnog hrama, nadomak Skenderbegovog trga.

Bortanička bašta Tirane, na adresi Rruga Selita e Vjeter. Vikendom ne radi. U južnom delu grada, na 15 ha, jedina je botanička bašta u Albaniji.

Popularna je vožnja žičarom, dugom 4670metara, koja vozi turiste i gradjane do vrha obližnje planine Dajti. Vožnja traje 13 minuta. Donja stanica je na adresi: Rruga Mahmut Allushi 56.

Austrija je finansirala i gradila ovu atrakciju. Žičara ne radi utorkom (inače radi 9-17h), a povratna vožnja je 800 ALL. Na vrhu postoji Adventure park, zip-lajn, igraonica za decu, jahanje konja, mini-golf, hotel Dajti, bar, paraglajding…

Javni prevoz u TIRANI

Po gradu saobraćaju autobusi javnog gradskog prevoza. Karta za jednu vožnju gradskom linijom je 40 ALL. Karta se kupuje u autobusu. Autobusi saobraćaju od 6-23h. Spisak linija, pogledajte ovde: http://www.visit-tirana.com/explore-tirana/tirana-transport/tirana-city-transport ili nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Tirana.

Taksi je prilično povoljan, a cenu dogovarajte pre početka vožnje. Na relacije po gradu vožnja može biti 3-5 eura.

Aerodrom TIRANA – “NEME TEREZA” (Mother Teresa) (TIA)

Medjunarodni aerodrom u Tirani je smešten oko 20 km severnozapadno od centra grada, uz selo Rinas. U Republici Albaniji je najveći aerodrom i glavna vazdušna luka za vezu za ostatkom sveta. Ovde je sedište nacionalne avio-kompanije Air Albania.
Izgradjen je 1957.godine. Oko 3.3 miliona putnika je opslužio 2019.godine.

Avio karte Beograd Tirana aerodrom
Image by wal_172619 from Pixabay

Kako doći do/od aerodroma TIRANA – “NEME TEREZA” (TIA)

Od/do aerodrome postoji bus prevoz (shuttle bus), iz Tirane i drugih većih gradova države, pa na sledećem sajtu pogledajte satnice polazaka, stanice, cene, kontakt operatera: https://www.tirana-airport.com/c/16/bus ili nam se obratite prilikom kupovine avio karte Beograd Tirana.

Sledeća opcija je taksi prevoz. Taksi vozila su žute boje. Taj taksi je jedini regularan i ovlašćen da prevozi putnike sa aerodroma do grada – kompanija Auto Holiday Alblania (AHA), taj logo je na taksi vozilu. Ujedno, taksi je najbrži vid prevoza do grada, vožnja traje oko 20-25 minuta.

Parkirani su ispred terminala aerodromske zgrade i rade 24h. Vožnja do Tirane je oko 20 eura.

Na aerodromu postoji 12 rent-a-car agencija, za one koji žele sopstveni prevoz da imaju u toku boravka u Albaniji.

Rezervišite na vreme Vaše avio karte Beograd Tirana i uživajte u ovom predivnom gradu.

Sadrzaj: avio karte Beograd - Tirana
Online jeftine avio karte Beograd TIRANA
Avio karte za TIRANU iz okruženja
Tirana putovanje - važne napomene
Hotelski smeštaj u TIRANI
Šta videti u TIRANI
Javni prevoz u TIRANI
Aerodrom TIRANA – “NEME TEREZA” (Mother Teresa) (TIA)
Kako doći do/od aerodroma TIRANA – “NEME TEREZA” (TIA)

Promocija Avio karte Beograd Tirana

Napomena: Dole prikazane avio kompanije imaju trenutno aktuelne ponude najjeftinijih avio karata na relaciji Avio karte Beograd Tirana. Obratite pažnju prilikom ptregade na period prodaje kao i period putovanja za koji su navedene ponude aktuelne. Broj mesta po promotivnim cenama je ograničen. Želimo vam uspešnu pretragu.
Avio karte Evropa
Polasci BeogradMagazin - Tirana (TIA)

Avio kompaije - Tirana (TIA)Pogledajte ostale ponde avio karata:

Magazin

Preporučujemo sledeće avio kompanije

Aegean Airlines
Aeroflot
Air Baltic
Air Cairo
Air Canada
Air France
Air Serbia
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Croatia Airlines
Easyjet
Emirates
Etihad Airways
Eurowings
Fly Dubai
ITA Airways
KLM
Lot
Lufthansa
Norwegian
Qatar Airways
Ryanair
Sri Lankan Airlines
Swiss Airlines
Tarom
Transavia
Tunis Air
Turkish Airlines
Wizz Air