avio karte
Niš – Dortmund


Avionske karte Niš – DortmundOnline jeftine avio karte Niš Dortmund (DTM)

Dortmund je grad smešten u nemačkoj saveznoj državi Vestfalija. Broji oko 600,000 stanovnika, što ga čini na najvećim gradom u regionu, 7. po veličini u Nemačkoj. Deo je velike oblasti koju čini niz povezanih samostalnih gradova uz reke Rajnu i Rur među kojima su i Dizeldorf, Keln, Esen, Duisburg i Bohum.

Najjeftinije avio karte Niš Dortmund se kreću se od 32 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom. Ova cena je dostupna kod low cost avio prevoznika ”Wizz Air”.

Jeftine avio karte Niš Dortmund mogu se dobiti ukoliko ne planirate put tokom perioda praznika (Nove godine, božićnih i uskršnjih praznika) i velikih manifesticaja.

Avio karte Niš Dortmund
Image by EvgeniT from Pixabay

Online jeftine avio karte Niš Dortmund (DTM)

Najpovoljnija cena avio karte Podgorica Dortmund iznosi oko 27 € za povratno putovanje, dok je cena najpovoljnije avio karte Budimpešta Dortmund je 47 €, a avio karta Sofia Dortmund je od 82 €. U pitanju su direktni letovi sa low cost avio kompanijom “Wizz Air”. Cena uključuje aerodromske takse I ručni prtljag od 8 kg.

Let do Dortmunda

Let iz Niša do Dortmunda traje oko 2 sat i 25 minuta. U pitanju je direktan let avio kompanije „Wizz Air”. Avio karte Niš Dortmund, odnosno let na ovoj relaciji se obavlja direktnom linijom koja saobraća svakog petka I ponedeljka.

Hotelski smeštaj u Dortmundu

Nemačka kategorizacija se zasniva na standardima koje je propisalo nacionalno udruženje hotelijera i za klasu su bolji nego kategorizacije u Italiji, Grčkoj i Srbiji.

Ukoliko nemate prevelike zahteve u pogledu kvaliteta smeštaja, možete rezervisati i hotele sa 2*, dok preporučujemo Vam hotele sa 3*.
Cene noćenja po osobi se mogu naći po ceni od oko 20 evra. Hoteli u Dortmundu vrlo često nude samo uslugu smeštaja, dok se doručak doplaćuje (od 5 do 15 evra).

Nakon rezervacije avio karte Niš Dortmund, na zahtev, dobijate ponudu za hotelski smeštaj u Dortmundu, shodno Vašim zahtevima.

Šta videti u Dortmundu

Kada otputujete u Dortmund, predlažemo Vam top 7 destinacija koje morate da posetite:

 

  1. Stara pijaca I Stari grad – Glavna karakteristika starog grada u Dortmundu je stara pijaca, velika pešačka zona koja datira iz 12. veka kada su gradski trgovci ovde prodavali svoje proizvode. Ona je do dan danas ostala popularna zona za kupovinu, kao i brojne prodavnice, butici, galerije, kafići i restorani.

 

  1. Nemački muzej fudbala – Posle svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine, DFB je odlučio da prihode od svetksog kupa donira za osnivanje nacionalnog muzeja nemačkog fudbala. Na vanrednom zasedanju Bundestaga usvojeno je da se muzej izgradi u Dortmund. Izgradnja je započeta u septembru 2012, a ceremonija svečanog otvaranja održana je 2014.

 

  1. Westfalen Park – Pokrivajući 175 hektara, Dortmund Westfalenpark jedan je od najvećih i najpopularnijih zelenih površina u gradu. Rosarium koji se nalazi u ovom parku je vrhunski prikaz više od 3000 vrsta ruža. Westfalenpark je takođe mesto gde ćete naći Dortmundov masivni sajamski centar,  Stadion Ice sa klizalištima, te Westfalenstadion, najveći fudbalski stadion u Europi i dom Borussia Dortmund. Drugi park u zanimljivom interijeru je Rombergpark, gde je smeštena Botanička bašta i Zoološki vrt.

 

  1. Florianturm – Florianturm -Televizijski toranj, visok 220, s ljubavlju je poznat lokalnim stanovnicima kao Florijan. Njegov rotirajući restoran, na 138 m, ima izvanredne poglede na  Toranj je izgradjen 1959. godine kao atrakcija federalnog sajma hortikulture, a u to vreme bio je najveca gradjevina Nemačke. Radno vreme za posetu je od 10:00-18:00, cena ulaza je 2,50 € Vam omogućava da se vozite glavnim liftom do osmatračnice sa impresivnim pogledom na grad.

 

  1. Botanička basta Rombergpark – Sa površinom od 65 hektara, botanički bašta u Dortmundu je među najvećim na svetu. Nazvana je po porodici Romberg, čije je imanje bilo uređeno kao engleski park 1822. godine. Park je došao u ruke grada dvadesetih godina prošlog veka, a zasađeno je na hiljade bilja i drveća. Ukoliko ste ljubitelj priorde, obavezno preporučujemo posetu ovom parku prirode.

 

  1. Muzej Piva – Zajedno sa ugljem i čelikom, pivo je uvek bilo jedna od glavnih industrija u Dortmundu. Tradicija proizvodnje piva u gradu postoji od 13. veka, a kada je industrijalizovana proizvodnja bila na vrhuncu u 20. veku,

 

  1. Signal Iduna Park – fudbalski stadion Borusije Dortmund. Uefa je rangirala stadion sa 5 zvezdica I proglasila ga najboljim u Nemačkoj. Izgrađen je 1974. Za potrebe Svetskog prvenstva. Kapacitet je 80 742 mesta. Impresivna građevina, koja tokom fudbalskih utakmica Borusije Dormunt postaje “žuti zid” I izvor neverovatne buke. Ukoliko se nađete na jednoj utakmici, osetićete se fantastično, možete uživati u fudbalu, popiti pivo, pojesti čuvene kobasice.

 

Dortmund je danas centar visoke tehnologije, ali je nekada bio jedan od prvih pivarskih centara u Nemačkoj, pa sigurno vredi probati čašu „Dortmundera“ u lokalnom baru. Posetite crkve Rajnoldkirhe ili Marijenkirhe I brojne druge atrakcije koje postoje u gradu.

Ukoliko ste ljubitelj Božićnih marketa, decembar je mesec posebnog prazničnog raspoloženja, kada bi trebalo posetiti Dortmund jer je u tom periodu u centru grada postavljena jedna od najvećih božićnih pijaca u Nemačkoj.

Za više informacija o atrakcijama u Dortmundu pogledajte na sajtu turističke organizacije grada (kliknite ovde).

Javni prevoz u Dortmundu

Izvrsna saobraćajna infrastruktura Dortmunda omogućava da međuregionalne i međunarodne veze budu brze i praktične. Kada budete mogli da koristite različite saobraćajne sisteme iz Dortmunda, prilično lako ćete stići do drugih gradova u Nemačkoj i Evropi.

Dortmund ima sjajan sistem javnog prevoza. Vrlo je dobro opremljen i ima različite tehnologije koje će vas lako odvesti sa jednog mesta na drugo. Sistem za navođenje parkiranja omogućava vozaču da nađe jedno od 7.600 parking mesta u jednom od četrnaest višekatnica ili podzemnih parkinga ovde.

Dortmund ima saobraćajni sistem koji odgovara savremenom gradu: autobusi, ulični vozovi  tramvaji (S-Bahn), metro ili gradski voz (U). Kompanija DSV21 je prvenstveno odgovorna za autobuske i železničke usluge u Dortmundu. Ulaznicu možete kupiti na kioscima, u prodavnicama I drugim prodajnim mestima.

Više informacija o javnom prevozu u Dortmundu možete pronaći na sledećem linku (kliknite ovde).

Dortmund opšte i korisne informacije

Valuta: Evro – EUR
Vremenska zona: GTM +1 (isto vreme kao i kod nas)
Struja: 220 Volti
Utičnica za struju: TIP C
Pozivni broj za zemlju i grad: (+49) 231
Populacija: oko 600 hiljada
Udaljenost aerodroma od centra grada: oko 10km
Voz sa aerodroma: DA
Autbus sa aerodroma: DA
Taxi: DA

Aerodrom Dortmund (DTM)

Međunarodni aerodrom u Dortmundu (DTM) je udaljen od centra grada 10 km. Uglavnom se oslanja na niskobudžetne avio kompanije, na čarter I sezonske letove. U oblasti Vestfalija je drugi po veličini odmah posle aerodrome u Dizeldorfu.

Kako sa aerodroma do Dortmunda

Sa aerodrom do centra grada možete doći taksijem, autobusom, vozom ili autom.

Magazin

Preporučujemo sledeće avio kompanije

Aegean Airlines
Aeroflot
Air Canada
Air France
Air Serbia
Alitalia
Austrian Airlines
Belavia
Croatia Airlines
Easyjet
Emirates
Etihad Airways
Fly Dubai
KLM
Lot
Lufthansa
Montenegro Airlines
Norwegian
Qatar Airways
Ryanair
Swiss Airlines
Tarom
Transavia
Tunis Air
Turkish Airlines
Wizz Air