kalendar ikonica
kalendar ikonica

Prag putovanje i Legenda o Bruncviku

Prag putovanje i legenda o Bruncviku

Ko je bio Bruncvik i zašto je legenda o Bruncviku jedna od popularnijih u Evropi. Prag putovanje na relaciji Beograd Prag avionom. Prag Češka i sjajne priče..

Karlov most u Pragu ukrašava trideset statua hrišćanskih svetaca. Po petnaest sa obe strane. Postavljeni su na most polovinom 18-og veka. Danas se mnogi turisti zapitaju koliko zaista ima statua. Tačan odgovor je ipak 31. Iako je mnogi ne primete tridesetprva statua se nalazi na samom kraju mosta iznad ostrva Kampa.

Statua viteza sa zlatnim mačem naziva se Bruncvik. Bruncvik je popularni junak iz srednjevekovnih legendi koje su pričane širom Evrope. Praška legenda o Bruncviku je jedna od najzanimljivijih.

Bruncvikov otac Stilfrid bio je vladar Bohemije. Dugo vremena nije imao zvaničan grb sve dok mu Napuljski kralj zbog zasluga nije dao grb sa crnim orlom na zlatnoj pozadini. Sa Bruncvikovom vladavinom obeležje se promenilo. Čim je, posle smrti svog oca, postao vladar Bohemije Bruncvik je krenuo u avanture.

Na rastanku je svojoj ženi i kraljici Neomeniji obećao da će se vratiti za 7 godina i da će ga po prstenu prepoznati.. Skinuo svj prsten i dao joj a njen je poneo sa sobom. Ako se ne vratim, rekao je, udaj se za drugog jer ću tada verovatno biti mrtav.

Bruncvik je krenuo u svoju avanturu sa još pedeset konjanika. Putovali su dugo kroz nepoznate zemlje sve dok nisu došli do mora, gde su se ukrcali na veliki brod. Ubrzo ih je zahvatila oluja i odnela do ostrva Amber gde su ostali zarobljeni.

Posle dve godine boravka svi su bili mrtvi osim Bruncvika i jednog starog mornara. Starac je smislio kako Bruncvik može pobeći sa ostrva a ovaj mu je obećao da će brinuti o njegovoj porodici ako uspe da se vrati u Prag. Starac je primetio ptice mesožderke koje su dolazile na ostrvo i hranile se njihovim uginulim konjima. On je Bruncvika obmotao konjskom kožom, zašio je i ostavio ga na vrhu brda. Ptica ga je zgrabila i odnela na kopno do gnezda sa ptićima. Bruncvik se brzo oslobodio kože i pobegao.

Lutao je dugo sve dok nije naišao na gustu šumu gde je ugladao lava kako se bori protiv čudovišta sa devet glava. Bruncvik je stao na stranu lava i posle 2 dana borbe savladali su čudovište i odsekli mu svih devet glava. Bruncvik je bio potpuno iscrpljen. Lav mu je donosio hranu da se što pre oporavi i posle toga su postali nerazdvojni. Potom su zajedno nastavili putovanje. Ubrzo je Bruncvik u jednom zamku pronašao čarobni mač koji je sam sekao glave. Dovoljno je bila samo naredba “Maču seci glave”. Bruncvik i lav su još dugo putovali zajedno tokom kojih su posekli mnoge glave.

Posle tri godine vratili su se u Prag. Bio je iznenađen kada je video da se tamo priprema veliko slavlje. To je bilo svadbeno slavlje kraljice Neomenie. Tada je shvatio da je prošlo više od sedam godina. Bruncvik je kradom ušao na slavlje i u kraljičin pehar sa vinom ubacio prsten. Čim je počela piti kraljica je prepoznala svoj prsten koji je dala mužu pre mnogo godina. Svadba je odmah prekinuta. Njen verenik je bio izuzetno ljut. Zajedno sa svojih pedeset prijatelja krenuo je da ubije Bruncvika.

Međutim, vrlo brzo se 51 glava kotrljala ulicom. Sve ih je posekao Bruncvikov mač. Neomenia i Bruncvik su ponovo bili zajedno i on je odlučio da do kraja života ne napušta Prag. Lav mu je ostao veran. Kada je Bruncvik umro, lav je dugo sedeo na njegovom grobu, gde je i sam ubrzo umro od slomljenog srca. Posle Bruncvika srebrni lav na crvenoj pozadini postaje zvaničan grb Kraljevine Bohemije što je i danas.

Legenda o Bruncviku kaže da se njegov mač nalazi u jednom od nosećih stubova Karlovog mosta. Jednog dana kada Češka država bude blizu propasti, Sveti Vaclav će ustati iz mrtvih pronaći mač i uz njegovu moć spasiti narod.

Omiljena priča velikog broja evropljana, pogotovo Čeha, uopšte nikoga ne čudi zasto legenda o Bruncviku je postala tako popularna.

Prag putovanje i Legenda o Bruncviku

Prag putovanje – korisni saveti

Najjeftinija cena avio karte Beograd Prag iznosi 129 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Ova cena može da se dobije isključivo ukoliko se avio karte Beograd Prag kupi nekoliko nedelja pre planiranog putovanja.

Na direktnom letu Beograd Prag saobraća naša nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“, a moguće je iz Beograda do Praga stići i letom preko jedne od evropskih metropola, najčešće preko Frankfurta, i ti su letovi sa čekanjem od nekih 1 do 3 sata.

Prag nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, a preporučujemo da Vaš smeštaj za Prag putovanje obezbedite znatno pre planiranog putovanja. U Pragu je potrebno izabrati hotel sa minimum 3*, a u pogledu lokacije treba birati smeštaj u centru grada (nešto skuplji), ili na liniji metroa.

Našu sjajnu ponudu za smeštaj u Pragu možete pogledati klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Prag putovanje i Legenda o Bruncviku
Prag putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Prag-BEG-PRG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Prag možete pogledati na linku avio karte Beograd - Prag.
Cena avio karte Beograd - Prag krece se od 95 EUR


Prag (PRG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu