kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje Prag i Papuče od testa

Putovanje Prag i papuče od testa

Vodimo Vas na putovanje Prag kroz zanimljive priče o Pragu kao što su – papuče od testa. Beograd Prag avionom za nezaboravno vreme u Pragu koje će te pamtiti.

Palata Černin u Pragu, današnje sedište Ministarstva inostranih poslova Češke. Vremenom je ova velelepna barokna građevina sa 150 metara dužine postala zdanje o kome su se ispričale brojne priče i legende.

Jedna od najinteresantnijih govori o uglednoj i razmetljivoj grofici nepoznatog imena koja je nekada živela u palati i priči vezanoj za papuče od testa.

Grofica je živela u velikom bogatstvu i izobilju. I pored toga često je bila nezadovoljna jer za nju nijedna stvar nije bila dovoljno dobra i privlačna. Pogotovo je bila izbirljiva kod odevanja.

Tražila je uvek najlepše haljine, neretko izvezene zlatom i srebrom i ukrašene biserima i dijamantima. Nosila je obuću od zmijske kože, ogrtače od krzna polarne lisice ali čim bi jednom obukla neki skupoceni predmet odmah bi ga bacila u stranu i više ga nikad nebi nosila.

Jednom prilikom njen muž je organizovao veliki bal u palati. Grof je pozvao ugledne goste i naredio pripremanje najukusnijih specijaliteta i najkvalitetnijih vina,. Skoro svi iz palate učestvovali su u pripremi slavlja.

Svi osim grofice. Dok su ostali radili ona je ležala u krevetu i razmišljala o svom strašnom problemu. Kako se odenuti za bal. Naručila je raskošnu haljinu ružičaste boje ali nikako nije mogla da nađe odgovarajuću obuću. Pozvala je najpoznatije obućare. Oni su joj ponudili najraskošnije modele ali joj nisu mogli udovoljiti.

Sledećeg jutra sobarica joj je donela doručak u krevet. Ona je iz sna bacila oko na komad svežeg hleba na tacni i uzviknula: “To je to. Želim papuče od testa”.

Odmah je pozvala najboljeg obućara, da bi njenu želju pretočio u delo. Obućar je bio zaprepašćen njenom bahatošću. Pomislio je kako bi se Praška sirotinja obradovala komadu hleba, a razmetljiva grofica želi da gazi po njemu.

S obzirom da je znao da je neće odgovoriti, pristao je na posao. Ispekao je veliki komad hleba a zatim izradio papuče koje je ukrasio biserima i zlatom. Papuče od testa su na dan bala poslate u palatu na plišanom jastuku. Grofica je bila oduševljena jer će nositi papuče kakve sigurno niko nije video.

Kada je počeo bal grofica je svečano ušetala u salu. Prisutni gosti su zaprepašćeno gledali njenu raskošnu haljinu. Kada je počela da pleše primetili su i neobične papuče. Mnogi nisu skidali pogled sa njih. Uputili su mnoštvo pohvala za ovakvu smelu ideju ali potajno su mislili da je grofica ovaj put zaista preterala.

Tokom bala grofici je prišao stranac odeven u crnu odeću. Ponašao se kao pravi kavaljer i neprestano je laskao grofici. Ona je bila zadovoljna zbog pažnje i skoro čitavo veče je plesala sa njim. Veče se približilo kraju i muzičari su najavili poslednji ples.

Crni kavaljer je zaplesao sa groficom tako da je sve više išao ka vratima dvorane. Grofica je pokušala da ga zaustavi ali joj je on tiho šapnuo da želi da joj pokaže nešto posebno u čemu samo osoba kao ona može da uživa. Grofica se prepustila. On ju je polako odvukao do izlaza a zatim do stepenica koje su vodile u podrum.

Kada se grofica osvestila od zanosa pokušala je da se otrgne, ali bilo je kasno. Kavaljer ju je čvrsto stisnuo i rekao; “Pogledajte svoje papuče”.

Odjednom, papuče su gorele u plamenu. Pokušala je da ih skine ali bezuspešno. Vrištala je od bola. Tražila je izlaz iz podruma ali je ulazila sve dublje u lavirint. Izlaza nije bilo. Niko je više nije mogao čuti.

Legenda kaže da razmetljiva grofica još uvek luta podrumima palate Černin. A ko je bio crni kavaljer? Verovatno sam đavo.

 

Putovanje PRag i papuče od testa

Putovanje Prag – korisni saveti

Beograd Prag avionom je jedna od najtraženijih opcija za putovanje u Prag, te su avio karte Beograd Prag najprodavanjie. Zbog toga Vašu rezervaciju je potrebno uraditi znatno pre planiranog putovanja.

Najjeftinija cena avio karte Beograd Prag iznosi 129 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Na direktnom letu Beograd Prag saobraća naša nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“. Direktan let iz Beograda do Praga traje oko 2 sata.

Za putovanje Prag preporučujemo da poput avio karte Beograd Prag, i Vaš smeštaj u Pragu obezbedite znatno pre planiranog putovanja, jer ćete samo u tom slučaju i dobiti najjeftiniju cenu hotelskog smeštaja. Našu sjajnu ponudu za smeštaj u Pragu možete pogledati klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Sve informacije o javnom gradskom prevozu u Pragu možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje Prag i Papuče od testa
Putovanje Prag - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Prag-BEG-PRG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Prag možete pogledati na linku avio karte Beograd - Prag.
Cena avio karte Beograd - Prag krece se od 95 EUR


Prag (PRG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu