kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Prag, Vaclavske namjesti – Pozornica pod vedrim nebom

Putovanje u Prag, Vaclavske namjesti – Vaclavov trg

Saznajte kako je nastao impozantni Vaclavov trg – Vaclavske namjesti. Avio karta Beograd Prag i svi hoteli u Pragu po top ponudi za savršeno putovanje u Prag.

Vaclavske namjesti ili Vaclavov trg koji je toliko impozantan da se pre može nazvati bulevarom ili avenijom i koji je toliko bogat sadržajem da često podseća na kakvu pozornicu pod vedrim nebom. Vaclavske namjesti, danas je središte Novog Grada u Pragu.

Ovo je priča o tome kako je srednjevekovna konjska pijaca izrasla u jedan od najlepših gradskih trgova u Evropi i mesto gde su se odigrali važni istorijski događaji.

Četrnaesti vek je bilo zlatno doba grada Praga. Vreme kada je ovim gradom upravljao moćni vladar Karlo IV Luksemburg. Uspeo je ovaj vizionar da mnoge svoje ideje sprovede u delo a jedna od njegovih ideja bila je i podizanje novog grada na desnoj obali reke Vltave.

Sve je počelo jedne noći kada je kralj na svom dvoru upriličio gozbu za prijatelje i plemiće. Posle gozbe su izašli na terasu i videvši zvezdano nebo Karlo se obratio astrologu pitanjem šta zvezde predviđaju njegovom gradu u budućnosti.

Astrolog je izgovorio reči posle kojih su svi prisutni zanemeli. “Stari grad će potpuno uništiti poplava a četvrt Mala Strana će nestati u velikom požaru. Ni kamen u gradu neće ostati”. Kralj se posle šoka brzo povratio, a zatim se okrenuo ka gradu i povikao : “Moj grad neće nestati tako lako. Ako Stari grad i Malu stranu očekuje propast, ja ću izgraditi novi grad koji će opstati”.

Ubrzo je po kraljevom naređenju između Starog grada i Višehrada nastalo naselje Nove Mesto ili Novi grad. Novi deo grada imao je nekoliko velikih trgova namenjenih trgovini a jedan od njih postaje mesto gde se prodaju konji i ubrzo dobija ime konjska pijaca.

Vremenom nekadašnja konjska pijaca postaje središte modernog, urbanog grada. Svoj originalni naziv trg zadržava sve do 19-og veka kada je preimenovan u Vaclavov trg. Tada je izgrađen i spomenik ovom vladaru iz 10-og veka i svecu zaštitniku Bohemije koga Česi nazivaju Dobri Kralj Vaclav.

Sveti Vaclav je predstavljen na konju sa barjakom u ruci a oko njega su statue četiri bohemijska sveca. Ispod spomenika je epitaf koji simbolizuje veliko poštovanje prema vladaru “Sveti Vaclave, Kneže naš, vojvodo Češke zemlje, nedaj da nestanemo nama i budućim”. Prostor ispred Vaclavovog spomenika je mesto gde je 1918 proklamovana Čehoslovačka republika.

Vaclavov trg je dug čitavih 750 metara a širok 60 metara. Okružuju ga velelepne građevine a najdominantnija je zgrada Nacionalnog muzeja na južnom delu trga. Ova raskošna neorenesansna palata najstariji je Češki muzej i dom prirodnjačke i istorijske kolekcije.

Ispred muzeja, na samom trotoaru vidljiv je zatalasani krst gde žitelji ostavljaju cveće. Krst je simbol tragičnih događaja iz 1968 tokom Praškog proleća. Tada su dvojica studenata Jan Palah i Jan Zajic na ovom mestu izvršili samoubistvo u znak protesta zbog sovjetske okupacije.

Ploča sa njihovim slikama postavljena je ispod spomenika Sv. Vaclavu. Trg je te godine bio mesto velikog nacionalnog ustanka koji su Sovjeti ugušili uz pomoć tenkova.

Još jednom je u novijoj istoriji Vaclavov trg bio poprište velikih demonstracija. Godine 1989. Češki narod se ponovo podigao protiv Sovjetskog uticaja u takozvanoj Plišanoj revoluciji.

Nazvana je plišana jer tokom nje nije bilo žrtava. Plišana revolucija je Česima donela pad komunističkog režima a okupljeni narod na trgu je tada predvodio pisac i budući predsednik Vaclav Havel.

Vaclavske namjesti ili Vaclavov trg je omiljen kod turista i jedinstveno mesto gde se susreću bogata istorija moderna šoping zona i gde mnogi provedu najveći deo svog vremena tokom boravka u Češkoj prestonici.

Putovanje u Prag Vaclavske namjesti
Image by FelixMittermeier from Pixabay

Par saveta za putovanje u Prag

Najjeftinija cena avio karte Beograd Prag iznosi 129 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Ova cena može da se dobije isključivo ukoliko se avio karte Beograd Prag kupi nekoliko nedelja pre planiranog putovanja.

Na direktnom letu Beograd Prag saobraća naša nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“, a moguće je iz Beograda do Praga stići i letom preko jedne od evropskih metropola, najčešće preko Frankfurta, i ti su letovi sa čekanjem od nekih 1 do 3 sata.

Prag nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, a preporučujemo da za Vaše putovanje u Prag, smeštaj u Pragu obezbedite znatno pre planiranog putovanja. U Pragu je potrebno izabrati hotel sa minimum 3*, a u pogledu lokacije treba birati smeštaj u centru grada (nešto skuplji), ili na liniji metroa.

Našu sjajnu ponudu za smeštaj u Pragu možete pogledati klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje u Prag, Vaclavske namjesti – Pozornica pod vedrim nebom
Par saveta za putovanje u Prag

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Prag-BEG-PRG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Prag možete pogledati na linku avio karte Beograd - Prag.
Cena avio karte Beograd - Prag krece se od 95 EUR


Prag (PRG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu