kalendar ikonica
kalendar ikonica

Beč putovanje i Saher torta u Beču

Beč putovanje i Saher torta u Beču

Austrija Beč i kako je nastala čuvena Saher torta u Beču. Isprobajte Saher torta recept ! Ako je Vaš izbor Bec vreme je za Bec putovanje kroz slatke priče.

Saher torta, poznata i kao Saher kolač ili Eduard Saher torta u Beču, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. U nastavku teksta saznaćete kako je Saher torta nastala, gde probati najbolju Saher tortu u Beču i savršeni recept za pravljenje ovog specijaliteta.

Saher torta u Beču
Image by lucas_holiday from Pixabay

Saher torta u Beču – istorija i kako je sve počelo

Decenije i vekovi su prošli i paučina se odavno nahvatala na godinu 1832. Vreme je prošlo ali sećanje nije izbledelo. Na momka od nekih šesnaest leta, koji je preuzeo na sebe zadatak, što je bio namenjen nekom drugom, daleko iskusnijem. I koji je uspeo u tome. Zadivio je vladara i njegove goste, a svojim naslednicima postavio temelje ozbiljnog posla i mogućnost da dožive slavu.

Beč je u pomenuto vreme bio jedan od ekonomskih i kulturnih centara Evrope. Najveću moć u svojim rukama, tada je imao ministar spoljnih poslova i potonji kancelar Austrijske imperije, Princ Klemens Vencel fon Meternih. Igrao je Meternih glavnu ulogu tokom Bečkog kongresa, kada je Evropa dobijala nove granice, posle Napoleonovih ratova. Koliku je moć imao najbolje govore istoričari koji čitavu prvu polovinu devetnaestog veka nazivaju Meternihovo doba, a njega samog, kočijašem Evrope.

Upravo je Meternih bio vladar sa početka priče, koga je uspeo da zadivi jedan šesnaestogodišnjak.

Sve je počelo prijemom na bečkom dvoru, kada je Meternih očekivao visoke zvaničnike iz inostranstva. Zatražio je od dvorskih kuvara da za tu, važnu priliku, pripreme potpuno novu poslasticu. Tortu ili kolač. Uz opasku ‘’Nemojte me osramotiti večeras’’. Na žalost, glavni kuvar, koji je obično preuzimao na sebe takve zadatke, je tog dana zbog bolesti ostao kod kuće.

A onda se javio pomoćnik kuvara, šesnaestogodišnji Franc Saher i rešio da pokuša. Posavetovao se sa svojom sestrom Anom i potom napravio vrlo jednostavan kolač. Sunđerast suvi biskvit sa pekmezom od kajsije i čokoladnim prelivom. Gosti su bili veoma zadovoljni. Saher torta je našla svoje mesto na redovnom meniju.

Ipak, popularnost je došla mnogo kasnije. Sin Franca Sahera, Eduard, bio je školovan i od oca pripremljen da nastavi posao. Radio je kao kuvar-poslastičar u poslastičarnici Demel u centru Beča. Recept za tortu svog oca je usavršio i nastala je Saher tortra kakvu je danas znamo. Tako je Demel, bila prva poslastičarnica gde se prodavala ‘’Original Saher torta’’.

Uspeo je Eduard Saher da stekne kapital i da od vrsnog poslastičara postane uspešni hotelijer. Godine 1876. otvora svoj hotel, u samom srcu Beča. Isprva se zvao Hotel de l’Opera, zbog neposredne blizine zgrade Opere. Posle četrnaest godina preimenovan je u Hotel Saher. I evo, skoro vek i po, stoji na svom mestu i danas je jedan od najpoznatijih u Beču.

Saher torta u Beču i sama priča o njoj je imala i svoj zaplet. Eduard Saher i njegova žena Ana učinili su svoj hotel svetski poznatim a tortu izuzetno traženom. Ana uspešno vodi hotel posle smrti muža još trideset osam godina. Njenom smrću ubrzo dolazi do bankrota. Hotel biva prodat uglednom advokatu, a njihov sin, takođe Eduard, zapošljava se u poslastičarnici Demel.

Novi vlasnici Sahera nastavljaju prodaju ‘’Original Saher torte’’ i ubrzo iz Demela stiže im tužba. Između 1950. i 1957. traje ‘’Sedmogodišnji rat kolača’’ za pravo na prodaju torte. Završava se sporazumom po kom obe strane dobijaju svoj naziv. U hotelu se od tada, prodaje kao ‘’Original Saher torta’’, a u Demelu kao ‘’Eduard Saher torta’’. Da bi napravili iole vidljivu razliku, u hotelu ga prave sa dva sloja pekmeza od kajsije, a u poslastičarnici sa jednim.

Danas hotelom Saher upravljaju naslednici advokata, a preko firme koja nosi ime Eduarda Sahera. Koliko je popularan govori podatak o blizu hiljadu torti napravljenih svakog dana, Desetine kilograma brašna, čokolade, šećera i pekmeza od kajsije. I sedam hiljada i petsto razbijenih jaja svakoga dana.

Gde probati Saher tortu u Beču

Kada se nađete u Beču, prestonici Austrije, i ljubitelj ste čokoladnih poslastica, predlažemo Vam najbolja mesta gde možete pojesti odličnu Saher tortu. Kada je u pitanju saher torta u Beču cena se kreće između 4 i 7 evra.

Hotel Saher – Cafe Sacher

Naravno, naša prva preporuka je čuveni hotel odakle i potiče recept. Kolač je pravo remek delo, sa savršeno sjajnom čokoladnom glazurom i predivnom teksturom. Ovde vam je obrok nešto više od hrane, imajte na umu da parče košta 7€. Još jedan savet, pošto je uvek gužva (a ne volite da čekate) možete kupiti tortu za poneti (tripadvisor link).

Poslastičarnica Demel

Spominjali smo je u prethodnom tekstu, značajna takođe za popularnost i priču o Saher torti u Beču. Njihova verzija saher torte nije ništa manje ukusnija. Trouglasti pečat u obliku čokolade, na kojem piše Eduard Sacher Torte, je poseban dodatak.

Kafe Central

Bogatiji sloj džema između sunđerastih slojeva doprinosi manje suvljem ukusu od ostalih recepata. Cafe Central je mesto gde su vreme provodili najviđeniji intelektualci Beča, poput Leona Trockog, Frojda i Antona Kuha.

Tradicionalni kafe Dommayer

Uživajte u slavljenom specijalitetu u jednom od tradicionalnih mesta. Saher torta je ovde veoma jednostavna, možda i najbliža originalnom receptu Franca Sahera. Ako ste ljubitelj tradicije, austrijske prestonice, čokolade i delicija, Saher torta u Beču je prava poslastica za Vas.

Saher torta recept

Originalni recept Saher torte hotela Sacher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept će Vas sigurno učiniti izvanrednim poslastičarem.

Potrebno vam je:

140 gr otopljenog maslaca
110 gr šećera u prahu
pola štapića vanile
6 žumanaca
6 belanaca
130 gr čokolade za kuvanje
110 gr kristalnog šećera
140 gr glatkog brašna
200 gr džema od kajsije

Za glazuru pripremite:

75 ml slatke pavlake
20 gr maslaca
100 gr kvalitetne crne čokolade
50 gr šećera
50 ml vode
1 kašika milerama ili kisele pavlake
Slatka pavlaka kao prilog

Saher torta u Beču
Image by jirikraus from Pixabay

Beč putovanje – korisni saveti

Ukoliko želite da upoznate carski grad sa svojim kulturnim sadržajima i njegovu okolinu planirajte putovanje barem nekoliko nedelja ranije.

Hotelsku ponudu i avio karte Beograd Beč možete pogledati i na linku (kliknite ovde).

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Beč (VIE) kreće se i do 99 €, podrazumevajući povratni let, sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Za letove iz Bečkog aerodroma ka svim destinacijama u našoj zemlji ili zemljama u okruženju, sve informacije i cene možete pogledati na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Beč putovanje i Saher torta u Beču
Saher torta u Beču - istorija i kako je sve počelo
Gde probati Saher tortu u Beču
Saher torta recept
Beč putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Beč-BEG-VIE
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Beč možete pogledati na linku avio karte Beograd - Beč.
Cena avio karte Beograd - Beč krece se od 95 EUR


Beč (VIE) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu