kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Salzburg – tajne i zablude o Mocartu

Putovanje u Salzburg- tajne i zablude o Mocartu

Saznajte zablude i tajne vezane za Volfgang Amadeus Mocart -a. Putovanje u Salzburg na relaciji Beograd Salzburg avionom. Posetite čarobni Salzburg Austrija.

Avionske karte za Salzburg

Salzburg je udaljen od Beograda oko 900 km. Za putovanje u Salzburg građanima Srbije dostupna je avio karta Beograd Salzburg. Po ceni od oko 239 evra, a ponekad čak i nižoj, možete se uputiti u ovaj prelepi alpski grad na severu Austrije.

Za Vaše putovanje u Salzburg, avionske karte Beograd Salzburg su dostupne tokom čitave godine, tri puta nedeljno.

Par reči o Salzburgu

Keltski Ivanum i rimski Juvanum su gradovi koji se podižu u supodini Alpa, na nekadašnjem evropskom putu soli. Ovaj životno važan začin se skriva u utrobi zemlje, na lokalitetu Halštata, nedaleko od današnjeg Salcburga.

Stanovništvo je vrlo rano primilo hrišćanstvo, prve bogomolje se podižu još u VIII veku. Salcburgom upravljaju biskupi sve do početka XIX veka, preko 1.000 godina. U XIII veku je dobio povelju Svetog rimskog carstva kojim postaje nezavisni principat.

Tokom XVII veka biskupi Markus Sitikus i Paris Londron ga oblače u barokno ruho, pozivajući čuvene italijanske arhitekte da rade na obnovi grada posle katastrofalnog požara.

Staro jezgro, Altstadt, je izgrađeno na tekovinama rimskog grada, te je do dana današnjeg zadržalo plan i oblik rimskih gradova: prave ulice, koje se završavaju na forumima, trgovima. Stari Salcburg krasi pet trgova: Residenzplatz, Domplatz, Mozartplatz, Kapitelplatz i kompleks oko crkve i Svetog Petra.

Na svakom od njih ćete naići na brojne znamenitosti grada, a posebnu draž šetnji će dati prolazak kroz Žitnu ulicu, Getreidegasse, koja je vrlo živopisna, prepuna suvenirnica, butika i restorana.

Ono što je čini interesantnom je i činjenica da su reklamni natpisi iznad tih prodavnica izuzetno lepi i nesvakidašnji, a najstariji potiču još iz XVII i XVIII veka. Iz ulice možete izaći u susedne i kroz brojne pasarele koje skrivaju divne baste i kafee.

Najčuveniji Salzburžanin – tajne i zablude o Mocartu

Davne 1756. godine u Getreidegasse, na današnjem broju 9, rođeno je čudo od deteta, Volfgang Amadeus Mocart. Prema nepotvrđenoj, ali svakako interesantnoj priči, za njegov talenat se saznalo na vrlo čudan način. Postoje brojne tajne i zablude o Mocartu, a mi ćemo se potruditi da Vam neke dočaramo.

Njegov otac Leopold je bio violinista i kompozitor u biskupskom dvorskom orkestru. Jednog jutra je zaboravio notnu svesku u kojoj se nalazila nova kompozicija. Poslao je po nju, a njegov maleni sin je pošao da je odnese u rezidenciju. Išao je pored reke i papir sa kompozicijom mu je nekako završio u Salzahu. Očajan, otrčao je kući i na brzinu napisao novu kompoziciju.

Kada je najzad predao i orkestar krenuo da je izvodi, svi prisutni su čestitali Leopoldu Mocartu na sjajnom muzičkom delu. Otac tada ništa nije rekao, ali je shvatio da je njegov sin muzički genije.

Ono što govore činjenice je da je mladi Volfgang od malih nogu učio od svog oca veštinu sviranja klavira i violine. Kada je uočio talenat svog sina, Leopold ga je poveo na turneju. Prvi nastup je imao na dvoru Vitelsbaha, u Minhenu sa samo 6 godina starosti.

Pravo ime ovog kompozitora ne sadrži “Amadeus” u sebi! U stvari, njegovo ime je zvanično bilo „Johannes Hrizostomus Wolfgang Theophilus Mozart“, a „Amadeus“ je latinska varijacija „Theophilus“. I sam Mocart se u kasnijim godinama potpisao kao „Wolfgang Amade“, a sebe je nazivao „Amadeus“ samo u šali.

Austrija se danas diči ovim velikim kompozitorom, ali ako striktno posmatramo Mocart nije bio Austrijanac, ali ni Nemac. Salzburg tokom njegovog života nije bio deo Austrije. Mozart je rođen u nadbiskupiji Salzburg, koja je bila crkvena kneževina i država Svetog rimskog carstva. Stoga je Mozart građanin Salzburga, ali ne i Austrijanac!

I za kraj, jedna slatka priča, opet u vezi sa Mocartom, ali ne onim “pravim”, nego sa poslasticama koje nose njegovo ime… Svi znamo šta su to Mocart kugle, a mnogi i uživaju u njima. Crveno pakovanje, kada ga otvorimo, oseti se fini miris čokolade, badema i ko zna čega još… mmm.

Ali, one “prave”, prve i originalne Mocart kugle uopšte nisu umotane u crveni celofan, nego u plavi!

Ove kuglice potiču iz poslastičarnice Fürst. Verovali ili ne, i danas se izrađuju ručno.

Pistaći i nugat se prvo oblikuju u okrugli oblik, a zatim se umoče u čokoladu na drveni štap. Kad je tamna čokolada čvrsta, štap se uklanja i rupa se ponovo napuni čokoladom. Ovo stvara nezamislivi Mozartkugel – s pupkom ili bradavicom.

Poslastičarnicu možete pronaći na kraju Getriedegasse, a cena je prava sitnica: 1 kugla – jedan evro! Ali vredi. Probajte!

Putovanje u Salzburg tajne i zablude o mocartu

Par saveta za Vaše putovanje u Salzburg

Najbrži način da stignete u Salzburg je kupovinom avio karte Beograd Salzburg. Što se smeštaja tiče, cene u hostelima nisu povoljne, a u hotelima možete naći ponude noćenja po osobi od 20 evra.

Naravno za putovanje u Salzburg, cenu kreira pored kvaliteta objekta i njegova lokacija. Za hotelsku ponudu nam se možete obratiti kako bi smo kreirali ponudu smeštaja prema Vašim zahtevima.

Da biste mogli da isplanirate svoje putovanje u Salzburg, kao i boravak, najpre proverite da li će u željenom periodu biti muzički festival. Tada je grad prebukiran, a cene hotela su skuplje nego inače.

S obzirom da se Salzburg nalazi na oko 400m nadmorske visine, na obroncima Alpa, ako niste ljubitelj zime i snega, ne planirajte vaše putovanje posle oktobra i pre aprila.

Ukoliko ipak volite zimu, Vaše putovanje u Salzburg isplanirajte u decembru, kada se organizuje božićni market, jedan od najživopisnijih i najstarijih vašara u čitavoj Evropi.

Još vas nismo ubedili da posetite Salzburg? Pogledajte onda ovu reportažu i krenite na putovanje u Salzburg.

Autor: Jelena Savić

Sadržaj članka:
Putovanje u Salzburg – tajne i zablude o Mocartu

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd Salzburg-BEG-SZG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd Salzburg možete pogledati na linku avio karte Beograd Salzburg.
Cena avio karte Beograd Salzburg krece se od 95 EUR


(SZG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd Salzburg (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu