kalendar ikonica
kalendar ikonica

Saveti za putovanje u Amsterdam

Putovanje u Amsterdam – Kada ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži

Putovanje u Amsterdam je sasvim drugačije od svega što ste videli. Amsterdam putovanje na relaciji Beograd Amsterdam avionom. Amsterdam vreme trajanja leta 2.5h.

Avionske karte za Amsterdam

Putovanje u Amsterdam je želja mnogih turista. Razlozi su različiti… Zbog coffee shop-ova, Crvenih fenjera, Rembranta i Van Goga, visokih muškaraca, lepih žena, bezbednosti…

U svakom slučaju, najbolji način da dođete u glavni grad države Nizozemske je kupovina jeftine avio karte Beograd Amsterdam odnosno da uvatite cenu na promociji.

Za samo dva i po sata i po ceni od 120 evra ćete stići na aerodrom Šipol, a sa aerodroma do glavne željezničke stanice i odatle se uputite u holandsku avanturu.

Znamenitosti Amsterdama

Znamenitosti Amsterdama su zaista brojne, vrhunske, svetski poznate…

Ako imamo u vidu da je čitav grad podignut na oko 11 miliona debala (šipova), da se sastoji od oko 90 ostrva i ostrvaca, da ga krasi oko 1.200 mostova (tri puta više nego u Veneciji!), da je striktno mereno nadmorska visina u minusu, a ima metro, da se u oko 200 “coffee shop”- ova prodaje marihuana, ali je pušenje u njima zabranjeno, da ima prostitutki u izlozima koje smete da gledate i iznajmite, ali ne i da fotografišete, onda je jedna stvar jasna: pravac putovanje u Amsterdam!

E, sad kada ići? Kad god želite, za putovanje u Amsterdam mi bi odabrali tokom letnjih meseci.

Koga ne možete da pobedite u Amsterdamu i zašto da im se pridružite?

Svakako je nemoguće pobediti bicikliste! Ni ne pokušavajte. U Amsterdamu stanovnika ima total oko 505.000 žena i 350.000 muškaraca, a biciklova, e njih ima preko milion!

Svi u Amsterdamu voze bicikl! Sve je njima podređeno. Biciklisti imaju prednost. Svuda!

U Amsterdamu ne treba da se plašite da će vas udariti auto. Ulice su uske (u centru grada, gde turisti i obitavaju najviše), pa se ne vozi brzo.

Automobile koriste kada vetar dostigne jačinu od 7 bofora (olujni vetar, brzine oko 55km/h), jer kažu, malo im je teže da voze u tim uslovima.

Ali, ne brinite, nećete ni vi tada puno šetati po ulici. U svim drugim prilikama – kada je sneg, kiša, brzina vetra manja od 50km/h, ČUVAJTE SE BICIKLISTA.

To vam sigurno niko nikad nije rekao. Međutim, Holanđani, fini ljudi, nisu podigli bankine baš svugde, pa ako ne gledate u put pred sobom, ne primetite da ste stupili na biciklističku stazu. A kada to uradite, može svašta da se desi.

Biciklisti nisu uvek radi da sviraju, trube, viču da vas upozore. Valjda je i njima dosta silnih turista koji samo nadiru u ovaj lepi grad (izbroji se i do 14 miliona turista godišnje), a možda i nemaju naviku da koriste zvonce.

I tako, on vozi, vi hodate po njegovoj teritoriji. I on naleti na vas. I vi se naljutite, okrećete se oko sebe, tražite pravdu, želite izvinjenje, a naiđete na nerazumevanje. Podrška izostaje, jer pobogu, ne hoda se po biciklističkoj stazi.

Zato i savetujem, pošto ne možete da ih pobedite, pridružite im se! Iznajmite bicikl za 20 evra na 2 dana i vozajte se, uživajte. Prođite kroz centar grada, vozite uz kanale, uz reku Amstel…

Možete da vozite i autoputem. I tamo ima biciklističkih staza. Kada obiđete najveće atrakcije u centru, uputite se u istraživanje okoline. Evo i nekoliko predloga:

ZAMAK MUIDEN – Dvorac se nalazi na reci Vecht u istoimenom gradu Muiden, koji je 15 kilometara jugoistočno od Amsterdama. To se možda čini daleko, ali 15 kilometara je udaljenost koju ćete preći brzo i lako biciklom.

Dvorac je verovatno sagrađen oko 1296. godine i danas je još u vrlo dobrom stanju. Dvorac je oblikovan u kvadrat i ima mali kanal oko sebe i klasični most na podizanje.

Kada stignete tamo, nećete samo uživati u prekrasnom pogledu: već možete krenuti i u obilazak tvrđave. Videćete vitešku dvoranu, kule, tamnicu, oružarnicu i šetati se predivnim malim vrtovima!

JEZERO TWISKE nedaleko od Amsterdama, vrlo lako se može doći biciklom do ovog jezera veličine 650 hektara, koje se nalazi između Zaandama i Purmerenda. Na obali postoji 5 plaža i puno toga što možete raditi: plivanje, ronjenje, kanuing, ribolov, jedrenje …

VOLENDAM ili ZAANDAM Stari gradovi Holandije, poput Volendama (oko 23km od Amsterdama), Zandama (oko 18km od Amsterdama) i Alkmar (45km od Amsterdama).

Vraćaju nas u vremena starih zanata, pokazujući tradicionalne veštine po kojima je regija bila poznata: brodogradnja, ribolov i proizvodnja sira.

U ovim gradovima možete uživati u ambijentu, diviti se starim drvenim kućama, a u Volndamu možete probati sveže ulovljene morske plodove u nekom od živopisnih restorančića. Svoju posete začinite posetom fabrici sira…

U Amsterdamu i njegovoj okolini možete pronaći i lepo uređene plaže na reci, jezerima ili na nekom od 160 kanala. I ne brinite, kanali se čiste. Holanđani se kupaju…

Putovanje u Amsterdam, zaista jeste spektakularno i nešto što će Vas učiniti bogatijim sjajnim memorijama.

 

Saveti za putovanje u Amsterdam - Amsterdam nocu

Par saveta za putovanje u Amsterdam

Ukoliko želite da upoznate i Amsterdam sa svojim kulturnim sadržajima i njegovu okolinu i gradove sa kojima je odlično povezan (Utreht, Gauda, Roterdam, Hag, Alkmar…) planirajte putovanje u Amsterdam barem nedelju dana.

Ponudu hotela za Vaše putovanje u Amsterdam i avio karte Beograd Amsterdam možete pogledati i na linku (kliknite ovde).

Još jedan savet za putovanje u Amsterdam:  ako se odlučite da uživate u lepoti distrikta Crvenih fenjera (De Wallen) i eventualno razmišljate da okusite čari koje on nudi, pazite da ne naletite na plavi ili purpurni “fenjer”, iza njih se kriju “gospo’n – dame”.

Autor: Jelena Savić

Sadržaj članka:
Saveti za putovanje u Amsterdam
Putovanje u Amsterdam - Kada ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži
Par saveta za putovanje u Amsterdam

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Amsterdam-BEG-AMS
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Amsterdam možete pogledati na linku avio karte Beograd - Amsterdam.
Cena avio karte Beograd - Amsterdam krece se od 95 EUR


Amsterdam (AMS) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu