Pozovite nas
Avio karte Beograd Banja Luka, Lepotica na reci Vrbas

LEPOTICA NA RECI VRBAS

AVIO KARTA BEOGRAD – BANJA LUKA


Na samo 350 kilometara od Beograda nalazi se Banja Luka, glavni grad Republike Srpske, sa kulturno – istorijskim spomenicima i gastronomskim specijalitetima koji Vas neće ostaviti ravnodušnima… Iskoristite mogućnost da za samo 40 minuta stignete tamo. Rezervišite avio kartu Beograd – Banja Luka i uživajte u jednom opuštenom vikendu.


PUTOVANJE U BANJA LUKU

Zbog položaja koji zauzima, na raskršću puteva, u plodnoj dolini reke Vrbas, na prostoru današnjeg grada, prva naselja su podizana još pre 50 hiljada godina… Kasnijim kretanjima naroda, ovde su se obreli Iliri, koje su proterali Rimljani, a negde u VIII veku, naseljavaju se Sloveni. U srednjem veku niče grad, a to je dokumentovano u povelji ugarskog kralja Vladislava II 1494. godine. U to vreme se javlja i današnji naziv – Banja Luka. Poreklo imena se objašnjava da potiče od reči „banj“, što znači banov (u XV veku ovde je bila Banovina), koji potiče od avarske riječi „bajan“, što je u prevodu značilo bogat, i imenice „luka“, koja je označavala pojam za livadu uz reku. Poseban značaj Banja Luka je imala za vreme vladavine Ferhad-paše Sokolovića (XVI vek) kada je postala središte Bosanskog pašaluka. Danas je Banja Luka drugi po veličini grad u Federaciji BiH i najveći grad entiteta Republike Srpske.


U Banja Luci danas pretežno žive Srbi, mada nije oduvek bilo tako. Vihor tragičnog, neshvatljivog, krvavog rata je itekako ostavio traga i na ovom gradu. Ovde čovek može da naiđe na “najmlađe” groblje, ako je merilo prosek godina sahranjenih, ali mogao je i videti razrušene i opustošene islamske verske objekte. Prošlost ne možemo, na žalost, menjati, ali nadajući se boljem i lepšem životu, trebalo bi je ostaviti tamo gde joj je i mesto – u prohujalim godinama, a glavu okrenuti u budućnost. Kao posmatrač, želim da verujem da Banja Luka u tome uspeva, jer tako deluje. Posmatrajući obnovljenu Ferhadiju, nekadašnji simbol grada, shvatamo koliko je lepota neimarskih dela dar svima nama. Možemo da stojimo u dvorištu ove džamije, kraj šadrvana i da slušamo legendu o nastanku Ferhadije, a ujedno da zamišljamo kako su nekada ovde momci sretali devojke i kako su se rađale prve ljubavi…


Upravo jedna ljubavna priča, ovekovečena u Banja Luci je povezana sa Ferhadijom. Naime, Ferhad pašina unuka, Safikada se zaljubila u mladog vojnika. Njihovu sreću je pomutio odlazak u rat, iz kojeg se njen dragi nikada nije vratio. Safikada izršava samoubistvo, a danas je njen grob (na početku ulice koja vodi od Kastela) mesto gde se okuljaju mladi Banjalučani da upale sveće u znak želje za sretnom ljubavlju.


Šetajući Banja Lukom, naićićete na mnoge lepe objekte. Jedan od njih svakako je Pravoslavna crkva. Izgradnja Saoborne crkve "Svete Trojice" započeta je na mestu ispred tadašnje kafane “Balkan” 1925. godine. Izrađena je u srpskovizantijskom stilu. Crkvi je kumovao prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, jedna od najupečatljivijih i najznačajnijih ličnosti Banja Luke između dva svetska rata, 1929. godine. Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u Banja Luci. Na ovom mestu su pronađeni ostaci neolitskog naselja. Tvrđava se nalazi u središnjem delu grada, na levoj obali Vrbasa.


Gospodska ulica je najpoznatije banjalučko šetalište koje nosi dva imena. Krajem XIX veka u Gospodskoj ulici (ulica Veselina Masleše) iznikle su jednospratne neorenesansne zgrade, namjenjene trgovini i stanovanju Većina objekata sačuvana je i danas, sa dekorativnim kupolama i ukrasima oko prozora i balkona.


Banja Luku krasi i Gradska kuća, nekadašnje sedište Banovine, potom zgrada stare železničke stanice, hotel “Palas” i još mnogo toga, a ako Vam otkrijem da je prva kafana ovde otvorena davne 1617. godine, što će reći da je tradicija dobre kuhinje ukorenjena već vekovima, ko bi odoleo ovoj lepotici na Vrbasu?


AVIO KARTA BEOGRAD – BANJA LUKA

Avio karta Beograd – Banja Luka se isplati samo ako uzimate od avioprevoznika Airserbia, jer to je jedina varijanta avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Beograd – Banja Luka košta oko 55 eura (jeftinija je nego povratna autobuska kata, maltene), sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Beograd – Banja Luka možete uzeti u kombinaciji svih dana u nedelji izuzev ponedeljka i petka. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd – Banja Luka, oznaka aerodroma je BNX.


Aerodrom se nalazi u mestu Mahovljani, udaljen je oko 23 kilometra od grada, a sa centrom je povezan autobuskom linijom koja sa aerodroma kreće u 15.30h, a od grada ka aerodromu polazi u 13.30h sa “Stare autobuske stanice”, u centru. Aerodrom nije frekfentan, put ka svetskim destinacijama vodi pretežno preko Beograda…


Vidimo se u Banja Luci!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

327

2019-10-26 10:41:15

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Minhen, Prestonica pereca i piva

Da li ste oduvek maštali da osetite kolorit čuvene „pivske“ pokrajine – Bavarske? Ako jeste, preporučiću Vam jedan trg u jednom gradu gde ćete moći da upijete sve ono što ovu regiju čini zanimljivom... Avio karta Beograd – Minhen je prvi korak koji treba da učinite ka ostvarenju jednog divnog putovanja.

Avio karte Beograd Bukurešt, Zovu ga Pariz Istoka

Bukurešt, grad o kojem možda niste razmišljali da ubeležite na svoju turističku rutu, svakako je vredan pažnje svakog ljubitelja lepe arhitekture, prostranih trgova, sa dosta zelenila, ali i obiljem mesta gde možete uživati u gastronomskim specijalitetima, kvalitetnom pivu i dobrom provodu. Avio karta Beograd - Bukurešt može da se rezerviše po ceni od 115 eura.

Avio karte Beograd Banja Luka, Lepotica na reci Vrbas

Na samo 350 kilometara od Beograda nalazi se Banja Luka, glavni grad Republike Srpske, sa kulturno – istorijskim spomenicima i gastronomskim specijalitetima koji Vas neće ostaviti ravnodušnima… Iskoristite mogućnost da za samo 40 minuta stignete tamo. Rezervišite avio kartu Beograd – Banja Luka i uživajte u jednom opuštenom vikendu.

Avio karte Beograd Brisel, Glavni grad Evropske unije

Relativno mali u poređenju sa drugim evropskim prestonicama u jednoj od manjih država Evrope, Brisel danas smatraju glavnim gradom Evropske unije, jer upravo ovde je njeno sedište. Ako biste želeli da provedete jedan lep vikend daleko od svakodnevnice, kupite avio kartu Beograd – Brisel i zaronite u sasvim drugačiji ambijent od našeg okruženja, po svim parametrima.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.