Pozovite nas
Avio karte Beograd Brisel, Glavni grad Evropske unije

GLAVNI GRAD EVROPSKE UNIJE

AVIO KARTA BEOGRAD - BRISEL


Relativno mali u poređenju sa drugim evropskim prestonicama u jednoj od manjih država Evrope, Brisel danas smatraju glavnim gradom Evropske unije, jer upravo ovde je njeno sedište. Ako biste želeli da provedete jedan lep vikend daleko od svakodnevnice, kupite avio kartu Beograd – Brisel i zaronite u sasvim drugačiji ambijent od našeg okruženja, po svim parametrima.


PUTOVANJE U BRISEL

Do Belgije ćete najbrže (i najjeftinije) stići ako se odlučite za kupovinu avio karte Beograd – Brisel. Ovaj grad, osnovan u XIII veku, dobija status prestonog tek u XIX veku, kada gubi dosta od srednjovekovnog ambijenta, prerastajući u moderan, kosmopolitski grad. Kosmopolitski jer su se na ovom prostoru od davnina preplitala germanska sa romanskim plemenima, nikada ne uspevajući da baš za sebe prisvoje ovo parče zemlje… Tako je bilo pre petnaest vekova, tako je i danas. Naime u Belgiji žive dve potpuno suprotstavljene kulture – Valonci i Flamanci. Njihovi običaji se razlikuju, baš kao i jezik, jer Valonci govore francuski, a Flamanci flamanski (holandski). No, ni u dalekoj Belgiji ne cvetaju ruže. Ako se osvrnemo par godina unazad, iznenadiće činjenica da ova država skoro tri godine nije imala oformljenu Vladu, upravo zbog političke nepopustljivosti ove dve strane. Pa ipak, život je mirno tekao, standard nije opao, Evropski kvart sa kancelarijama EU i NATO nije prestao da funkcioniše, niti su visoki zvaničnici EU i brojni zaposleni u raznoraznim Ambasadama odlučili da napuste zemlju. Eh, kada bi to ovde moglo. Naši kada nemaju sa kime da ulaze u političke debate, podele vladajuću stranku na dve, čisto da im ne bude dosadno… Možda je za ovo krivo pivo, jer u Srbiji se pije, voli se, i o njemu se priča, ali svakako ne kao u Belgiji! U ovoj zemlji radi preko 150 pivara, koje proizvode oko 350 vrsta piva! Belgijanci tvrde da ujutru i uveče popiju po kriglu da se okrepe, pa ipak nisu najveće pivopije u Evropi! O ne, dragi moji sugrađani, nismo ni mi! Ovo (ne)laskavu titulu nose Bavarci, dok im je ne preotmu Česi, pa onda Česima preotmu Irci, i tako u krug…A “krivca” za to odsustvo želje za destrukcijom možemo da potrošimo i među belgijskim vaflima, divnim, punjenim, ukusnim, sa sve šlagom odgore… Ili pak u namirnici koja u organizam šalje seratonin (odgovoran za osećaj sreće) – čokoladi? Mora da je to u pitanju, jer ko će se još svađati i kvariti svoj život, kada ima takkkooo doobbrree čokolade? Niko pametan! Eto rešenja i za nas!


Šalu na stranu, Brisel vrlo uređen, kraljevski grad, sa svoja dva simbola, kojima se ponosi. Prvi je Atomium, građevina nastala za Svetsku izložbu 1958. godine, koja ni malo slučajno prestavlja atom gvožđa. Jer, preteča EU je bila tzv. Zajednica za čelik i željezo, a jedan od osnivača je bila upravo Belgija! Drugi simbol je statua dečaka koji piški ili kako ga naši susedi nazivaju Maneken Pis. Ova statua, visine jedva nešto preko pola metra je najposećenija atrakcija Brisela, a neretko se dogodi da je obučena u različito ruho, u zavisnosti od svetkovine koja je u toku. I sve to traje još od XVII veka, kada je bavarski Vojvoda od Vitelsbaha obukao dečaka u tradicionalno bavarsko plavo-belo ruho. Brisel ima i predivne parkovske površine, Kraljevsku palatu, crkvu Svetog Mihajla (zaštitnika grada), kao i brojne interesantne muzeje.


Ali, ne očekujte ovde ludi provod, jer Brisel važi za jednu od “najdosadnijih” prestonica Evrope. Caka je možda u tome što otprilike trećina stanovnika Brisela kada dođe vikend ili neki praznik ne ide nigde drugde, do svojoj kući! Upravo jer je ovde sedište EU, brojni zaposlenici su stranci, te Brisel umesto da živne kada se ne radi, on opusti… No, nemojte se obeshrabrivati, jer brojni restorani i pabovi će sigurno zadovoljiti Vaša čula, a i boravak u Belgiji možete upotpuniti posetom nekom od obližnjih gradova, poput Antverpena, Briža ili Liježa. Železnica u Belgiji razvija brzinu do 300km/h, tako da ako se odlučite za posetu nekom od predloženih gradova, brže ćete stići nego što je većini onih koji rade u našem lepom Beogradu potrebno da stignu sa posla kući!


AVIO KARTA BEOGRAD - BRISEL

Avio karta Beograd – Brisel može da se kupi već po ceni od oko 150 eura. Avio karta Beograd – Brisel može da se uzme i sa uslugom direktnog leta (bez presedanja), a ovakvu vrstu karata nudi jedino Airserbia sredom, petkom i nedeljom. Cena ovakve avio karte Beograd – Brisel iznosi od 180 eura. Avio karta Beograd – Brisel je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji, sa presedanjem. Ukoliko samostalno pretražujete ponude, oznaka aerodroma je BRU, a Brisel pišete: Brussels


Aerodrom Brisel se nalazi 11 kilometara od grada, a sa prometom od 22 miliona putnika je najprometniji u zemlji i 23. u Evropi. Oko 70 prevoznika koristi usluge ovog aerodroma, uključujući Brussels Airlines, Jet Airways, Jetairfly, Thomas Cook Airlines, Vueling, KLM, Lufthansa, Airserbia i druge. Sa aerodroma postoje direktni letovi ka odredištima širom Evrope, kao i ka određenim destinacijama u Africi, Bliskom istoku, Aziji, Severnoj Americi i Karibima.


Od aerodroma do grada na svakih 15 minuta, saobraća voz koji kreće sa -1 nivoa aerodroma. Na relaciji prema gradu voze i autobusi broj 12 i 21 sa nultog nivoa, do Place de Luxembourg u Europskoj četvrti. Cene karata su oko četiri eura.


Inače, od svih svetskih aerodroma, na briselskom se proda najveća količina čokolade!


Želim Vam pregršt čokoladnih uspomena iz Brisela!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

289

2019-10-26 10:45:15

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Valensija, "grad peska"

Oduvek ste maštali da pođete u potragu za Svetim gralom? Prilika koju ne biste smeli da propustite da krenete u ovu avanturu jeste putovanje u Valensiju, prelepi španski grad na obali Mediterana.

Avio Karta Beograd Firenca i magija počinje

City break u Firenci - fenomenalna ideja! Posetite grad kulture, bogate istorije i izvrsne gastronomske ponude.

Avio karte Beograd Minhen, Prestonica pereca i piva

Da li ste oduvek maštali da osetite kolorit čuvene „pivske“ pokrajine – Bavarske? Ako jeste, preporučiću Vam jedan trg u jednom gradu gde ćete moći da upijete sve ono što ovu regiju čini zanimljivom... Avio karta Beograd – Minhen je prvi korak koji treba da učinite ka ostvarenju jednog divnog putovanja.

Avio karta Beograd-Štutgart, Hodočašće u grad Mercedes Benca

Divite se novim modelima Majbaha, oduševljava Vas SLK, prosto obožavate mercedesove oldtajmere? Onda je logičan izbor putovanje u Štutgart!

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.