Pozovite nas
Avio karte Beograd Drezden, Firenca na Elbi, grad kulture

FIRENCA NA ELBI

DREZDEN, GRAD UMETNOSTI 


Želeli biste da videti nešto novo, a ljubitelj ste umetnosti? Otkrite dragulj Istočne Nemačke, Drezden.


Ovaj romantični gradić na reci Labi ili Elbi, sigurno će osvojiti Vaše srce svojim građevinama, umetničkim nasleđem, mističnim pričama i veoma ljubaznim domaćinima…


U srcu kontinentalne Evrope, Drezden je najlepše posetiti tokom proleća ili rane jeseni, a ako se zateknete tokom decembra, uživaćete u prazničnom ambijentu Božićnog marketa.


ZAŠTO DREZDEN?

Drezden je grad koji ima prelepo staro jezgro u kojem ćete pronaći neke od značajnijih umetničkih kolekcija Evrope. Ako se vratimo malo u prošlost, u februar 1945. godine, podsetićemo se na katastrofalne posledice bombardovanja ovog grada. A kada se osvrnete oko sebe dok šetate Drezdenom, uvidećete da apsolutno ništa ne ukazuje na razaranja, obnavljanje svih starih divnih zgrada i fasada je bilo više nego uspešno, verovatno zbog uložene ljubavi onih koji su radili na obnovi…


Pa uđimo… 

Do Altstadt-a možete da doprete sa više strana, ali bilo bi zaista posebno iskustvo približiti mu se prelaskom preko „Plavog čuda“, prvog mosta bez stubova u vodi u Evropi, koji predstavlja vrhunsko tehničko dostignuće. Možete da prođete i preko Augustusovog mosta ili ako dolazite od stanice, prići ćete obodnim bulevarom. Kada skrenete ka jezgru grada, izaći ćete na jedan slikovit trg, sa statuom Martina Lutera, tvorca protestantizma. Iza njegovih leđa stoji crkva Naše Gospe i ako Vas zanima kako izgleda jedna protenstantska bogomolja, slobodno uđite…


Dalje će Vam pažnju privući vrlo interesantan mural pored kojeg ćete i dospeti do palate Cvinger, remek-delu barokne arhitekture. Unutar palate možete pogledati izuzetno vredne umetničke kolekcije.


Nedaleko odavde, kada pođete ka obali Elbe, nalazi se katedrala u kojoj je sahranjen veliki drezdenski vladar, poznat pod nazivom Augustus Jaki. Ovaj čovek je opsesivno se zainteresovavši za kineski porcelan, tu u Drezdenu pokrenuo prvu fabriku porcelana i po ovim proizvodima Drezden je i dan danas čuven u svetu. Augustus Jaki je kažu svom gradu i svetu podario i potomstvo toliko veliko da je njihov broj bio otprilike isti kao broj dana u godini! Malo verovatno, ali ne i nemoguće! E pa, ovaj vladar je očigledno bio opsesivni zaljubljenik i u suprotni pol. Sahranjen je u crkvi, kraj Elbe, a upućeni kažu da kada i danas uđe u crkvu lepa žena čuju se negde iz dubina crkve otkucaji nečijeg srca! To pokojni vladar reaguje na lepotu!


Nastavite dalje i na samom obodu starog grada doći ćete do Saksonske državne opere u stilu italijanske renesanse, nazvane po arhitekti - Zemper opera. Nedaleko odavde, sa kompleksa parkova, na Brilskoj terasi, pruža se fascinantan pogled na Novi grad sa druge strane, u kojem se kriju neke vrlo vredne posete ustanove, kao što su Umetnička akademija i Albertinum sa galerijom Novih majstora i zbirkom skulptura. Kada ovome dodamo izložbu u Rezidencijalnom dvorcu –gde je najveća riznica na svetui galeriju slika Starih majstora sa Rafaelovom Sikstinskom Madonom, možemo u potpunosti shvatiti zašto Drezden nosi epitet “Firenca na Elbi”.


Pored ovih lepota, u Drezdenu ćete naići na vrlo bogatu muzičku scenu. Ono što treba istaći je svakako najveći evropski oldtime jazz festival koji se održava svake godine. Kao i drugi gradovi, i Drezden je čuven po svom božićnom vašaru Schtrizelmarkt-u, a za ovaj se smatra da je najstariji u Nemačkoj, jer se pouzdano zna da se održava još od davne 1434. godine!


KAKO STIĆI

AVIO KARTA BEOGRAD – DREZDEN

Do Drezdena možete autom, od Beograda je udaljen oko 1.050km, a možete i avionom. Direktnih letova iz Beograda na žalost nema, ali avio karta Beograd – Drezden, bez obzira na to što je sa presedanjem košta negde oko 200 eura. Naravno, avio kompanija Lufthansa ima najbolje ponude za avio karte Beograd – Drezden.


Aerodrom Drezden nalazi se 9 km od centra, a na samom aerodormu, u suterenu zgrade terminala doći ćete do željezničke stanice. Do centra Drezdena je potrebno oko 20 minuta vožnje, a vozovi saobraćaju na svakih pola sata.


Da napomenem, avio karta Beograd – Drezden će biti povoljnija ukoliko je rezervišete par meseci pre samo polaska… 


Šta da Vam kažem? Srećan Vam put, uživajte u pokrajini Saksonija, uđite u crkvu i javite da li su se čuli otkucaji srca… 


Jelena Savić

Avio Karte

avio

286

2019-10-26 11:10:19

Pogledaj
Slične objave

Avio karta Beograd Madrid - Strasti u kraljevskom gradu

Krenite u središte Španije, upoznajte grad prepoznatljiv po grandioznim trgovima, čuvenom po tome što je dom kraljeva, grad koji nikada ne spava, grad koji nedeljom ne odmara, nego navija svim srcem torera, grad koji je iznedrio Salvadora Dalija, a impresionirao Ernesta Hemingveja! Otputujte u Madrid!

Avio karte Beograd Katanija, Sicilijanski grad od vulkana

Oduvek Vas je privlačilo sunce božanstvene Sicilije? Ako želite da uživate u magičnim sicilijanskim lepotama, divite se arhitekturi, uživate u pogledu na Etnu i kupate se u kristalnom Mediteranu, odaberite Kataniju, gradić na Siciliji koji opija lepotom, a njegova okolina obiluje interesantnim gradićima i plažama… Kupite avio kartu Beograd – Katanija i zaplovite nebom ka čarima Sicilje.

Avio karta Beograd-Ninberg, Srednjovekovne građevine

Ako volite filmove sa kulisama srednjovekovnih gradova, atmosferu starih trgovačkih gradova i romantiku prošlih vremena, za Vas je pravi izbor putovanje u Nirnberg.

Avio karte Beograd Valensija, "grad peska"

Oduvek ste maštali da pođete u potragu za Svetim gralom? Prilika koju ne biste smeli da propustite da krenete u ovu avanturu jeste putovanje u Valensiju, prelepi španski grad na obali Mediterana.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.