Pozovite nas
Avio karte Beograd Larnaka - Duh Grčke na istočnoj kapiji azijskog kontinenta

DUH GRČKE NA ISTOČNOJ KAPIJI AZIJSKOG KONTINENTA

OSTRVO KIPAR


Kipar su tokom burne istorije koja seže čak devet milenijuma u prošlost osvajali i prisvajali mnogi, od Grka, preko Asiraca, Persijanaca, Rimljana,Vizantijaca, krstaši, Mletaka, Turaka do Engleza… Danas je ovo najistočnije mediteransko ostrvo nezavisno, ali osvajaju ga svake godine u velikom broju, doduše pretežno miroljubivi, turisti… Otputujte i Vi na ovo čarobno ostrvo da otkrijete zbog čega ljudi hrle tamo


PUTOVANJE NA KIPAR


Nazivaju ga i Afroditinim ostrvom, jer ovde se prema predanju rodila ova boginja ljubavi… Mnogi su ga pohodili i za sobom ostavljali svedočanstva o životu na Kipru. Prvi tragovi naseljavanja na ostrvu su predstavljeni u formi kamenih idola u obliku krsta, pronađenih u mestu Khirokitia. Rimljani daju sadašnji naziv ostrvu, po rudi bakra koju su izvlačili iz zemlje. Današnji Kipar je podeljen na dve zone, veći deo ostrva (skoro dve trećine) pripada Grcima, dok ostatak pripada Turcima koji su proglasili nezavisnost ’70-ih godina XX veka. Glavni grad Nikozija je sada podeljen na dva dela, baš kao nekada Berlin, što je zaista šteta jer Nikozija ima prelep stari grad sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i bogatim muzejima…


Kipar je ostrvo po svačijem ukusu i merilima. Od bogatih arheoloških lokaliteta, kao što je antički grad Kurion, izgrađen na litici sa koje se pruža veličanstven pogled, očuvao je do danas deo grčkog amfiteatra, kao i vizantijsku baziliku sa predivnim podom ukrašenim mozaicima. Zaista su vredne obilaska ruševine starog zamka Svetog Ilariona, koji je bio sedište krstaša. Još jedna krstaška građevina je Kolosi zamak iz XV veka, koji je prethodno pripadao vitezovima reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Vitezovi su u nasleđe ostavili sortu vinove loze koja daje divno slatko vino pod nazivom Commandaria. Kipar je idealan i ljubitelje prirode jer obiluje biljnim i životinjskim svetom. Ovo ostrvo nudi i mirna letovališta za porodični odmor, i mesta sa odličnim noćnim provodom. Jedno od najpoznatijih letovališta sa bogtom ponudom kafića, klubova i žurki jeste Aja Napa, nekadašnje ribarsko selo, a danas mesto za provod u rangu sa Iosom i Ibicom…


LARNAKA


Ovaj grad je jedan od najposećenijih na Kipru. Pored toga što e ovde nalazi međunarodni aerodrom Larnaca, grad nudi i divne plaže Finikoudes, Mekenzi i Janates. Ako volite gužvu i mnoštvo radnjica, moći ćete da uživate u koloritu stae gradske četvrti i turske četvrti Skala.  Oni koji su ljubitelji istorijskih zdanja mogu posetiti grob svetog Lazara u istoimenoj crkvi, muzej iz XVII veka i halu Sultana Teke. Zapadno od Larnake nalazi se slano jezero, gde tokom proleća možete da uživate u pogledu na jata ružičastih flamingosa. Larnaka nije grad ludog noćnog provoda, već se preporučuje turistima koji preferiraju mirniji odmor.


LIMASOL


Limasol je najveći grad grčkog dela Kipra. Sa preko sto hiljada stanovnika predstavlja pravu metropolu na moru. Pored tvrđave u kojoj je Ričard Lavlje Srce u vreme krstaških ratova oženio princezu Berengariju od Navare, ovde možete da uživate u šetnji po staroj gradskoj četvrti, ali i u dugačkoj plaži sa mnoštvom kafea i restorana.


KAKO STIĆI

AVIO KARTA BEOGRAD – LARNAKA

Do Kipra ćete naravno najlakše stići avionom. Avio karta Beograd – Larnaka može da se bukira po prilično povoljnoj ceni od oko 180 eura. Avio karta Beograd – Larnaka je usluga koju nudi avio kompanija Air Serbia.


Međunarodni aerodrom Larnaca je smešten je na 8km od centra Larnake. Glavni je aerodrom Kipra ujedno i najveći putnički aerodrom. Do centra grada ćete najlakše doći autobusom koji saobraća od 6 sati ujutru, pa skoro do ponoći. Avio karta Beograd – Larnaka je svakako prvi korak ka bilo kojoj destinaciji na Kipru. 


Želim Vam divne zalaske sunca na Afroditinom ostrvu uz čašu Komandarije! Živeli


Jelena Savić

Avio Karte

avio

307

2019-10-26 11:07:03

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Marsej, Antička Masilija, grad sa stotinu lica

Marsej je grad za koji će Vam poznanici reći da se čuvate ako ga posećujete, ali baš kao i Napulj koji takođe nosi epitet “opasnog” grada, Marsej u sebi krije brojne lepote i odiše misterijom i strašću tipične za velike, stare gradove Mediterana. Kada kročite na uzvišenje gde se nalazi crkva Notre Dame de la Garde, pogled na Staru luku i čitav grad koji svetluca okupan morem, ogrejan suncem i namirisan provansalskim aromama, shvatićete da Vaša odluka da posetite Marsej nije bila pogrešna!

Avio karta Beograd Madrid - Strasti u kraljevskom gradu

Krenite u središte Španije, upoznajte grad prepoznatljiv po grandioznim trgovima, čuvenom po tome što je dom kraljeva, grad koji nikada ne spava, grad koji nedeljom ne odmara, nego navija svim srcem torera, grad koji je iznedrio Salvadora Dalija, a impresionirao Ernesta Hemingveja! Otputujte u Madrid!

Avio karte Beograd Valensija, "grad peska"

Oduvek ste maštali da pođete u potragu za Svetim gralom? Prilika koju ne biste smeli da propustite da krenete u ovu avanturu jeste putovanje u Valensiju, prelepi španski grad na obali Mediterana.

Avio karte Beograd Palma de Majorka, Kraljevsko letovalište skriveno na Mediteranu

Balearska ostrva oduvek privlače… Nekada su to bili Rimljani, Pizanci, Saraceni…, a danas su to milioni turista koji dolaze da uživaju na predivnim ostrvima Baleara: Majorci, Menorci i Ibici

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.