Pozovite nas
Avio karte Beograd Lion, Renesansni grad na ušću Saone

RENESANSNI GRAD NA UŠĆU SAONE

AVIO KARTA BEOGRAD – LION


U decembru mesecu u Lionu ćete doživeti spektakl u vidu boja i zvuka. Ceo grad svetluca u spektru različitih boja, prelepe istorijske građevine su izložene pod svetlom, a prateći efekti su zvuci koji daju poseban šarm ovom festivalu… Odputujte u Lion i saznajte priču o nastanku ovog događaja.


PUTOVANJE U LION

Lion, grad na ušću reke Soave u Ronu priča priču staru dve hiljade godina, od perioda kada su ovde stolovali Rimljani, ostavivši u nasleđe pozorište, u čijem amfiteatru se i dan dan održavaju razni kulturni događaji.


Možda je najzanimljiviji stari deo Liona, jezgro grada u stilu renesanse, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Njegove uske ulice ispresecane su mnogim prolazima i prečicama koje ovde nazivaju traboules, kojima su nekad prolazili trgovci svilom, dok je grad bio pun švalja i tkaonica. Deli se na tri oblasti : Saint Jean, Saint Paul i Saint Georges. Kada se umorite od šetnje, svratite na pijacu Paul Bocose i opustite se uz čašu dobrog vina i čuvenog francuskog “buđavog” sira.


Francuska moda je potekla baš odavde, tako da je za svaku preporuku da obiđete Muzej tekstila, gde ćete moći da naučite ponešto o dvadeset vekova staroj istoriji materijala. Interesantni muzeji sa ovom tematikom su i Muzej dekorativnih umetnosti i Kuća radnika u proizvodnji svile.


Lion je bio pionir i u kinematografiji, jer je baš ovde 1895. godine snimljen prvi film. Institut Lumijer koji se nalazi u Monplasiru, istorijskoj četvrti Liona je mesto gde se ovo dogodilo, jer tu se nalazi rodna kuća Lumière. Institut je osnovan 1982. godine, a uključuje i hangar u kojem je snimljen prvi film „Zaposleni napuštaju fabriku Lumière“.


U Lionu je i najveći pešački trg u Evropi, La Place Bellecour, koji je i četvrti po veličini u Evropi. Trgom dominira statua Luja XIV, poznatog pod nazivom “Kralj Sunce”, čoveka koji je obeležio francusku istoriju, svojom dugom, apsolutističkom vladavinom. Društvo na trgu mu prave spomenici Antoanu de Sent Egziperiju i Malom Princu. Još jedan trg vredan Vaše pažnje je svakako La Place des Terreaux sa Gradskom skupštinom, Muzejom lepih umetnosti koji je smešten u palati Svetog Petra i prelepom fontanom Batoldi, rad vajara koji je bio autor i Kipa slobode u Njujorku. Fontana simbolizuje Francusku kroz devojku Marianne i četiri najznačajnije francuske reke kroz figure konja.


Ukoliko bi Vam prijao predah od gradske vreve, prošetajte do Parka zlatne glave, Le Parc de la Tête d’Or, koji je izgrađen na mestu gde je po legendi zakopano blago neprocenjive vrednosti, uključujući i glavu Isusa Hrista. Ovo blago sigurno nećete pronaći, ali ćete zato naići na fantastičan Muzej savremenih umetnosti i Zoo vrt.


Zaputite se ka baziliki Fourvière, koja se nalazi na istoimenom brdu, a posvećena je Devici Mariji. Ova crkva je jedna od novijih u Lionu, među najmanjima je, ali i najomiljenija je građanima Liona, jer je izgrađena od donacija u znak zahvalnosti Devici Mariji koja je zaštitila Lion od kuge koja je harala Evropom u XIX veku. I upravo ovaj događaj, ova crkva nas vode na početak priče o Festivalu svetlosti…  Naime, svake godine 8. decembra praznik kada je statua Device postavljena na brdo Fouvriére i ona proglašena zaštitnicom grada, se obeležava paljenjem sveća u prozoru svakog doma. Ova tradicija paljenja sveća po čitavom gradu je polako prerasla u nešto šire i grandioznije… I doista, ovaj događaj je magičan. Zateknete li se u ovom periodu u Lionu, imaćete priliku da prošetate u “svetlosnoj” procesiji sa lampom u ruci sa stanovnicima ovog ponosnog grada i možda ćete osetiti radost u ovoj svojevrsnoj pobedi života nad smrću, pobedi uzvišenog i svetog nad zlom! 


AVIO KARTA BEOGRAD – LION

Avio karta Beograd – Lion može da se bukira po ceni od oko 225 eura. Avio karta Beograd – Lion je sa presedanjem, a u zavisnosti od avio kompanije koju odaberete, presedanja su u Frankfurtu, Minhenu, Cirihu, Podgorici… Avio karta Beograd – Lion može da se rezerviše kod kompanija Lufthansa, Swiss, Alitalia, Montenegro airlines… Ako želite sami da kupite kartu, oznaka aerodroma je LYS, a Lion pišite Lyon.


Međunarodni aerodrom „Lion Sen Egziperi“ nalazi se 20 kilometra istočno od centra grada. Ovaj aerodrom je nekada nosio naziv Lion Satolas, ali su 2000. godine aerodrom i železnička stanica preimenovani u čast lionskog pionira avijacije i pisca Antoine de Saint-Exupéry, na stogodišnjicu njegovog rođenja. Aerodrom poseduje 3 terminala, a jedan je od najfrekfentnijih aerodorma sa oko 10 miliona putnika koje opsluži godišnje. Linija brze železnice LGV Rhone-Alpes povezuje lionski aerodrom sa Parizom i Marsejom.


Vidimo se na Festivalu 8. decembra!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

273

2019-10-26 10:46:30

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Beč, Grad opisan Štrausovim notama

Elegantna carska prestonica na kojoj su vekovi ispisali svoje tragove… To nisu bili oni isprazni, dosadni vekovi, već vekovi puni dinamike i događaja… Prestoni grad moćne carevine nije ni mogao nikako drugačije izgledati, nego otmeno i raskošno, i to u svakom centimetru kaldrme starih vremena… Habsburzi su se potrudili da ovaj grad u svemu bude oličenje njihove velike i moćne carevine angažujući niz izuzetnih arhitekata i umetnika koji su radili na izgradnji i ulepšavanju grada… U Beč možete putovati i automobilom, vozom ili autobusom, ali ako želite konforno i brzo putovanje, na raspolaganju su Vam i avio karte Beograd – Beč sa direktnim letom. Ukoliko se odlučite za ovu poslednju varijantu – avio kartu Beograd – Beč, biće Vam potrebno oko sat vremena da preletite razdaljinu od 600 kilometara koliko Beograd deli od Beča.

Avio karte Beograd Ženeva, Ženeva grad kontradiktornosti

Svetska metropola elite, a ujedno i ušuškana alpska varošica. Grad u kojem ćete naići na plažu kao da ste na obali Mediterana, a udaljen od mora skoro 400 km i na nadmorskoj visini od 375m… Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90% njene površine potpuno ravno. Ženeva je na obali jezera na kojem je Svetski naučni institut, ali i kazino koji je opevao čuveni hipi bend Deep Purple (“Smoke on the water”)…

Avio karte Beograd Lion, Renesansni grad na ušću Saone

U decembru mesecu u Lionu ćete doživeti spektakl u vidu boja i zvuka. Ceo grad svetluca u spektru različitih boja, prelepe istorijske građevine su izložene pod svetlom, a prateći efekti su zvuci koji daju poseban šarm ovom festivalu… Odputujte u Lion i saznajte priču o nastanku ovog događaja.

Avio karte Beograd Skoplje, Lepote na Vardaru

Skoplje, grad o kojem su mnogi pevali, sa svojom rekom Vardar, Starim bazarom i orijentalnim građevinama privlači mnoge turiste željne lepih spomenika, dobre hrane, još boljih vina, divne muzike i izuzetno ljubaznog naroda. Avio karta Beograd – Skoplje, smeštaj, mapa grada i dobro raspoloženje su dovoljni za nekoliko dana uživanja u Skoplju.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.