Pozovite nas
Avio karte Beograd Napulj, Život u ritmu tarantele

ŽIVOT U RITMU TARANTELE

AVIO KARTA BEOGRAD - NAPULJ


„Vedi Napoli e poi muori“! Dramatičnu poruku „Vidi Napulj, a potom umri“ ne trea shvatati ozbiljno, ali ako malo porazmislite o ovoj metafori, možda će Vas zaintrigirati šta je to tako jedinstveno, opijajuće i puno energije da kada doživite Napulj, posle toga će malo toga još moći da Vas impresionira... Na samo nekoliko sati putovanja od Beograda, leži ovaj jedinstveni grad. Kupite avio kartu Beograd – Napulj i uverite se sami u njegove draži!


PUTOVANJE U NAPULJ

Zaputite se u Napulj, nekada drevni grad Partenopu, koji je po legendi osnovala istoimena grčka boginja pre skoro tri milenijuma. Mnogi su ga prisvajali, od Grka, preko Etruraca, Rimljana, Arapa, Normana, Španaca, sve dok 1860 nije ušao u sastav novoformirane Kraljevine Italije. Koliko je bio značajan, ovaj grad, u srcu Kampanje, govori činjenica da je u XVII veku imao čak 300.000 stanovnika, što ga je svrstalo u drugi po veličini grad u čitavoj Evropi! Danas je tek treći po veličini, sa oko milion stanovnika, u Italiji.


Danas je Napulj čuven i po mafiji, stopa kriminala je prilično visoka (čuvajte svoje novčanike, nakit i pasoše), ali ono što teši jeste da su najčešće krađe i sitniji prestupi, ali definitivno budite oprezni sa svojim torbama, da ne biste kvarili utiske koje putovanje u Napulj ostavlja na turiste!


ŠTA VIDETI


Napulj ima mnogo toga da Vam da. Ono što ga čini magijskim su uzane ulice, divne građevine, specifičan dijalekt jezika, koji ni „severnjaci“ ne razumeju najbolje, talasi mora koji ga umivaju i osvežavaju... Energija ljudi, uvek spremnih za zabavu ili pak raspravu, ali i za igru uz taktove čuvenog napolitanskog plesa tarantela, dopunjuje sliku Napulja... Kolika je strast Napolitanaca, govori nam i priča da kada je fudbalski klub Napoli osvojio prvenstvo 1987. godine (Maradona je bio zvezda prvenstva), na groblju se pojavio transparent na kojem je pisalo „Mrtvi, ne znate šta ste propustili!“


Ovde zaista ima mnogo toga da se vidi i obiđe, a ono što ne bi trebalo propustiti su najstarije napuljske drevne katakombe „Catacombe di San Gennaro“, iz II veka, ukrašene freskama, sa spletom grobnica, dvorana i hodnika. Otići u Napulj, a ne videti kapelu San Severo, je isto kao da niste ništa ni obišli u ovom gradu. Tamo ćete se diviti statui Isusa Hrista sa kamenim velom, koji deluje toliko prozračno i realistično, da će Vam se činiti da možete da ga pomerite, koju je svetu darovao vajar Đuzepe Sanmartin.


Neki smatraju da pijaca čini srce grada, a napuljska pijaca Merkato di Porta Nolana je zaista živopisna.


Kada pođete u šetnju uz obalu mora, preporučujem da sednete u neki od restorana i uživate u pogledu na zamak Castel dell’Ovo.


OKOLINA NAPULJA

Ali, ono što nikako ne smete da propustite jeste lokalitet Pompeji. Planirajte celodnevni izlet do ovog fascinantnog nalazišta. Do njega je najlakše doći vozom iz Napulja. Na desetak kilometara od Napulja smestio se strašni, zlokobni vulkan Vezuv, jedini „živi“ vulkan na evropskom kontinentalnom delu. Vulkan koji daruje bogatu, plodnu zemlju, pa privuče ljude da stvore u njegovoj blizini naselja, a koji kada se „naljuti“ dariva smrt! To je Vezuv, a Pompeji su bili napredan rimski grad u supodini ovog vulkana... Prosperitetan grad, koji je izlazio na more, trgovačka luka i značajan centar Rimskog carstva. Građani su uživali u blagodetima plodne zemlje i darežljivog mora, ali i u plodovima trgovine, sve dok 79. godine pre nove ere nije proradio Vezuv, izbacivši ogromnu količinu piroklastičnog materijala i izuzetno otrovnih gasova! Za nekoliko sati, svi građani koji su bili u Pompejima su umrli od trovanja, a grad je prekrio vulkanski pepeo. Preživeli su samo oni koji su bili u luci, pa su u moru našli spas. Kada su arheolozi otkrili ostatke Pompeja, bili su šokirani i impresionirani očuvanim ostacima kuća, prodavnica, čak i ljudskih ostataka... A zaintrigirani i čuvenim kvartom „Lupunaria“ gde su prostituke imale svoje „zanatske radnje“, sa sve crtežima na zidovima, gde su prikazivale po kojim veštinama su prepoznatljive. Kvart je dobio ime po tome što su ove dame zavijale kako bi privukle mornare i posetioce Pompeja, te po tom vučijem zavijanju (vuk na latinskom se zove lupus), kvart dobi i ime... No, Pompeji nisu samo Lupunaria, njega čine i ostaci fascinantnih patricijskih kuća, nekadašnje vinarije sa očuvanim krčazima, ribarnice, amfiteatar, ulice sa specifičnim pešačkim prelazima i posebnim mestima za vezivanje konja...


POVRATAK U NAPULJ


Kada se vratite u Napulj, obavezno idite u Arheološki muzej (Museo Archeologico Nazionale) jer tamo ćete između ostalih eksponata pronaći i sačuvano blago iz Pompeja.


Svoje dane u Napulju možete upotpuniti i nastarijoj piceriji na svetu, Antica Pizzeria Port'Alba otvorenoj  1830. godine. Tamo probajte i najstariju picu na svetu, Margaritu, koja je napravljena u čast posete savojske princeze Margarite, da bi se predstavilo lokalno jelo, te domišljati kuvar na specijalno mešeno i razvlačeno testo tada stavlja na njega bosiljak (zeleno), paradajz (crveno) i mocarelu (belo), oponašajući boje italijanske zatave... I tako, nastade svetski popularno jelo... Topla preporuka je da probate i lokalno vino, spravljeno od čuvene sorte lakrime kristi


KADA POSETITI NAPULJ


Na topli jug možete zaista bilo kada, ali ako želite da prisustvujete festivalu Maggio dei Monumenti (Maj spomenika), onda je proleće  idealno za putovanje u Napulj. Ako se odlučite da putujete u Napulj tokom septembra i oktobra, moći ćete da uživate u Pizzafest-u.


KAKO STIĆI


AVIO KARTA BEOGRAD – NAPULJ

Avio karta Beograd – Napulj može da se rezerviše po ceni od oko 200 eura. Avio karta Beograd – Napulj nema mogućnost kupovine direktnih letova, još uvek, ali je Napulj odlično povezan sa Rimom, te avio karta Beograd- Napulj će imati i presedanje u Rimu. Vodite računa, kada kupujete avio kartu da rezervišete let koji ima minimum tri sata razmaka između sletanja u Rim i poletanja za Napulj, jer Fiumicino je vrlo haotičan i velik aerodrom.


Avio karta Beograd – Napulj je „proizvod“ koji nudi Al Italia, a ako sami pretražujete ponude, Napulj tražite kao Naples, ili jednostavno kucajte kod aerodroma NAP.


Napuljski aerodrom Capodichino nalazi se na 6 km od centra. Transfer autobusom vrši kompanija Alibus, a u gradu staju kod železničke stanice, kao i na Piazza del Municipio.


Pa, šta da Vam kažem, osim da Vam pomalo zavidim što ćete putovati na živopisni jug Italije... Jer, sigurno ćete uživati u zvucima i ritmu Tarantele, upijali utiske grada, probali Margaritu i lakrime kristi.


Jelena Savić

Avio Karte

avio

297

2019-10-26 10:06:43

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Bukurešt, Zovu ga Pariz Istoka

Bukurešt, grad o kojem možda niste razmišljali da ubeležite na svoju turističku rutu, svakako je vredan pažnje svakog ljubitelja lepe arhitekture, prostranih trgova, sa dosta zelenila, ali i obiljem mesta gde možete uživati u gastronomskim specijalitetima, kvalitetnom pivu i dobrom provodu. Avio karta Beograd - Bukurešt može da se rezerviše po ceni od 115 eura.

Avio karte Beograd Lajpcig, Grad muzike

Ako ste ljubitelj klasične muzike, svakako bi trebalo da posetite Lajpcig, Bahov, Vagnerov, Mendelsonov i Šumanov grad… Avio karta Beograd – Lajpcig je najbrži način da stignete tamo.

Avio karte Beograd Tivat, Beli grad na obroncima Vrmca

Avio karta Beograd – Tivat omogućava Vam da za 45 minuta stignete u oazu lepote… U ružnim jesenjim ili zimskim danima ovaj grad će Vam pružiti sunce, more, zelenilo i mir. Naravno, Tivat je privlačan i leti, ali još je lepši kada nema gužve i vreve koje prate tople letnje dane. Ovaj najmlađi i najsunčaniji gradić Boke Kotorske je idealan za nekoliko dana odmora…

Avio karte Beograd Skoplje, Lepote na Vardaru

Skoplje, grad o kojem su mnogi pevali, sa svojom rekom Vardar, Starim bazarom i orijentalnim građevinama privlači mnoge turiste željne lepih spomenika, dobre hrane, još boljih vina, divne muzike i izuzetno ljubaznog naroda. Avio karta Beograd – Skoplje, smeštaj, mapa grada i dobro raspoloženje su dovoljni za nekoliko dana uživanja u Skoplju.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.