Pozovite nas
Avio karte Beograd Palermo, Afrički kontinent u srcu Evrope

AFRIČKI KONTINENT U SRCU EVROPE

SICILIJA, MAGIJA ŽIVOTA

PALERMO 


Oduševljavali su Vas ambijenti iz starih italijanskih filmova? Voleli biste da doživite “pravu Italiju”, sa prepoznatljivim mirisima, začinima, ljudima i morem? Onda je prava destinacija za Vas Sicilija! Palermo, kao glavni i najveći grad je odlična polazna tačka za upoznavanje sa ovim magičnim ostrvom. 


PUTOVANJE NA SICILIJU

Sicilija, najveće ostrvo Mediterana, nalazi se između Italije i Tunisa. Ako pogledate kartu sveta, uočićete da biste Siciliju, da je to moguće, uspeli da “uglavite” uz obalu Tunisa, jer tamo je nekada davno upravo i pripadala. Ovo nije samo puko nagađanje, svedočanstvo da je tle ovog ostrva nekada bilo pripojeno Africi jesu ostaci slonova i žirafa koji su pronađeni na Siciliji! Nekada, Afrika, a danas jedno od najlepših ostrva Sredozemlja! Ostrvo koje zapljuskuje nekoliko mora, koje je priroda bogato počastila, a razni narodi koji su je naseljavali u izuzetno burnoj istoriji, od osnivača Kartaginjana, preko Grka, Rimljana, Vizantijaca, Arapa, Normana, Habsburga, Burbona…, ostavili su iza sebe vrlo lepe građevine…


PALERMO

Ako volite gradsku vrevu i privlači vas bogat noćni život, Palermo je pravi izbor za Vas, jer ovo je peti po veličini grad Italije. Ono što ga čini specifičnim jesu uske ulice, koje završavaju na prostranim trgovima, veliki broj prodavnica, restorana, kafića… i naravno, Sicilijanci, temperamentni, a opet ljubazni i fini!


Obavezno posetite čuvenu Normansku katedralu, remek delo arhitekture, stil koji teško da ćete pronaći na kontinentalnom delu Italije.  Centar Palerma je podeljen na četiri kvarta, a samo srce tih kvartova se nalazi na raskrsnici ulica Via Roma i Via Vittorio Emanuele. Odatle ako krenete na jednu stranudospećete do mora i luke, na drugu stranu ćete dospeti dočuvenog Teatro Massimo, ako krenete pak drugim pravcem, stići ćete do „Normanskepalate“ i Duoma… Gde god da krenete, uživaćete u bojama i mirisima, a možete i da se osvežite jednim gelatom, sladoledom, koga Sicilijanci prisvajaju kao svoj recept, ili granitom, ledenim pićem… U Palermu možete i da šopingujete, od pijace Ballaro, preko lokalnih suvenirnica, do butika u Via Ruggero Settimo, Via della Liberta, Via Roma i Via Maqueda.


Uveče je vrlo živopisno i naravno bučno… Obilje kafića i klubova garantuje dobar provod. Obavezno prošetajte doVia Chiavettieri ili do trga Vucciria, a možete i da svratite u neki od kafića i barova oko Teatra Massimo. Za đuskanje je preporuka diskoteka na plaži “IL Moro”(Via Monsignor Pottino 3), s tim da ovaj klub nije u samom gradu, tako da ne računate na šetnju do tamo…


Ukoliko se odlučite da Vaše putovanje u Palermo bude tokom letnjih meseci, bitno je da znate da grad nema plaže. Ima ih u okolini, do pojedinih, kao što je Mondello, vozi i gradski bus… Ako se odlučite da odete malo dalje, obavezno posetite plažu San Vito lo Capo ili idite do gradića Ćefalu, prelepog primorskog mesta u kojem možete i da se okupate i sunčate na prelepoj plaži, ali i da bazate po radnjicama i kafićima. Od Palerma do Ćefalua možete da idete i lokalnim vozom (pogledajte karte na sajtu: http://www.trenitalia.com/trenitalia.html)


NE PROPUSTITE MONREALE

Na nekoliko kilometara od centra grada, nalazi se mestašce na uzvišenju, pod nazivom Monreale. Do njega možete stići gradskim busom. Sačuvana arhitektura srednjovekovnih gradova nije ono zbog čega Vam preporučujem obilazak ovog mesta, nego prelepa katedrala! Duomo di Monrealeje najimpozantnija građevina normanske arhitekture na svetu. Sagradio je Vilijam Guglielmo II di Sicilia, kao deo kraljevskog kompleksa. Na ukrašavanju katedrale su radili italijanski i vizantijski umetnici, pa je ona u stvari mešavina stilova koji su prepoznatljivi kod katoličkih, ali i kod pravoslavnih crkava. Pa tako baza crkve izgleda poput većine italijanskih, a spoljne apside podsećaju dalekoistočne hramove. Unutrašnjost je najimpozantnija od svega, jer su zidovi pokriveni mozaicima rađenim u vizantijskom stilu. Najvažniji mozaik nalazi se iznad oltara i predstavlja Hrista Pantokratora. Jedina crkva koja je imala veće mozaike je carigradska Sveta Sofija.


AVIO KARTA BEOGRAD – PALERMO

Avio karta Beograd – Palermo može da se rezerviše po ceni od oko 230 eura. Avio karta Beograd – Palermo ne može da se bukira kao direktan let, osim u slučaju čarter prevoza, ali je Palermo, kao i svi drugi gradovi Italije odlično povezan sa Rimom, te će avio karta Beograd- Palermo imati i presedanje u Rimu. Napomena: kada kupujete avio kartu da rezervišete let koji ima oko tri sata razmaka između sletanja u Rim i poletanja za Palermo, jer Fiumicino je vrlo haotičan i velik aerodrom.


Avio karta Beograd – Palermo je „proizvod“ koji nudi avio kompanija Al Italia, a ako sami pretražujete ponude, kod aerodroma Palermo je PMO. Aerodrom Palermo nosi naziv Falcone Borsellino. Kompanija koja vrši transfer do centra, udaljenog čak 35km od aerodorma, je Prestia e Comande Bus. Saobraća na svakih pola sata tokom dana, a noću nema bus transfera. Prvi bus polazi sa aerodorma ka gradu u 6.30h, a iz grada (sa stanice) u 5h. Cena prevoza je oko 6 eura. Najbrža, ali i najskuplja varijanta transfera sa aerodroma do grada jeste taksi...


Buon viaggio e buon divertimento!


Jelena Savić 

Avio Karte

avio

287

2019-10-26 11:01:56

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Podgorica, Grad na pet reka, podno Gorice

Nekadašnja Duklja, potom Birziminium, pa Ribnica, nama znana kao Titograd i Podgorica, leži na pet reka: Morači, Zeti, Ribnici, Cijevni i Sitnici. Podgorica je odlična polazna tačka za upoznavanje sa tradicijom Crnogoraca, za otkrivanje lepota ponosite Crne Gore, ali i za dobar večernji provod. Avio karta Beograd – Podgorica Vam omogućava da stignete tamo za manje od sat vremena.

Avio karte Beograd Sofija, Glavni grad zemlje ruža

Bugarska, bliska nama i geografski i kuturološki i religiozno je zemlja koja obiluje planinskim vencima, vodenim tokovima,divnim primorskim gradovima poput Nesebra, Sozopola i Varne, prelepom Dolinom ruža i brojnim crkvama. samom središtu smestio se njen glavni grad, Sofija. Za relativno malo novca možete sebi priuštiti jedno lepo putovanje u Sofiju, a kupovinom avio karte Beograd – Sofija obezbedićete sebi brzo i jednostavno putovanje.

Avio karte Beograd Minhen, Prestonica pereca i piva

Da li ste oduvek maštali da osetite kolorit čuvene „pivske“ pokrajine – Bavarske? Ako jeste, preporučiću Vam jedan trg u jednom gradu gde ćete moći da upijete sve ono što ovu regiju čini zanimljivom... Avio karta Beograd – Minhen je prvi korak koji treba da učinite ka ostvarenju jednog divnog putovanja.

Avio karte Beograd Nica, Biser Azurne obale

Nekadašnja Tera amata, potonja Nikeja, grad koji mi poznajemo pod nazivom Nica, privlačila je ljude praktično još od vremena prvobitnih ljudskih zajednica. Danas ovaj sunčani grad pleni lepotom, zavodi svojim uskim ulicama i prelepim trgovima. Nebrojeno je razloga da posetite Nicu, a najbolji početak planiranja Vašeg putovanja jeste rezervisanje usluge avio karta Beograd – Nica.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.