Pozovite nas
Avio karte Beograd Palma de Majorka, Kraljevsko letovalište skriveno na Mediteranu

KRALJEVSKO LETOVALIŠTE SKRIVENO NA MEDITERANU

PUTOVANJE NA PALMA DE MAJORKU 


Balearska ostrva oduvek privlače… Nekada su to bili Rimljani, Pizanci, Saraceni…, a danas su to milioni turista koji dolaze da uživaju na predivnim ostrvima Baleara: Majorci, Menorci i Ibici


PUTOVANJE NA PALMA DE MAJORKU

Palma de Majorka je svakako atraktivna letnja destinacija, koju godišnje poseti nekoliko miliona turista iz čitavog sveta. Razlog za to jesu prelepe plaže, divan sitan, beli pesak, brojni restorani, ali i klubovi i diskoteke koji obećavaju ludi provod… Majorku krasi čak 550 kilometara duga obala na kojoj ćete pronaći preko 80 uređenih plaža. Međutim, na Majorku možete ići i van letnje turističke sezone, jer ona ima mnogo lepota koje nisu vezane za plažu i kupanje. Naravno, s proleća ili jeseni i cene su povoljnije, a klima je vrlo prijatna, pogodna za šetnju i uživanje u istraživanju ostrva…


Burnu istoriju Baleara obeležili su Feničani, Kartaginjani, Rimljani, Vizantinci, Pizanci,a potom i Mavari. Nije ovo slučajno, zašto su se “otimali” oko ovog arhipelaga. Ako malo pogledate mapu, videćete da su idealno locirani u delu Zapadnog Sredozemlja, na putu ka Africi… Maritimna republika Piza ih je posedovala i ljubomorno čuvala, sve dok njen sjaj i snagu nije pomračila moćnija Firenca, a Pizanci su morali da prepuste Baleare Arapima, koji se ovde zadržavaju do XIII veka. Od 1229. godine Majorka je postala kraljevina katalonskih plemića i Haima od Aragona. Majorčani mu odaju počast izgradnjom brojnih spomenika, verovatno srećni što je upravo ovaj čovek počeo sa izgradnjom “moderne” Palma de Majorke… Kolika je lepota ostrva, verovatno svedoči i podatak da je španska kraljevsk porodica ovde izgradila vila i da ovde rado boravi tokom nepodnošljivih madridskih letnjih žega…


No, ne bi Španci bili Španci da ne gaje toliko strasti i da nisu ponosni na svoje poreklo, što i dokazuju kroz “svađe” oko autonomije Katalonije ili Baskije… Pa tako i ovi ostrvljani, inače blagi i gostoljubivi, stalno menjaju ime svom gradu. Naime, Palma de Majorka je više puta gubila taj rep “de Majorka” i ostajala ogoljenog naziva La Palma. E sad, neki tvrde kako ovo nije dobro, jer postoji grad La Plama i na Kanarima, ali tada se budi španski temperament i tvrdoglavost. Jer, neće valjda neka tamo Palma da zaseni njihovu lepoticu i neće valjda neki nesmotreni turista posumnjati koja Palma je prava! Tako da, grad se trenutno zove samo Palma, ali to nećete nikada videti u turističkim prospektima, a kada Vi stignete na ovu destinaciju, možda će se ponovo nazivati Palma de Majorka!


Stari grad, nastao u doba Arapa, karakteristične je istočnjačke gradnje, sa uskim ulicama, koje će Vas u prvom momentu podsetiti na neki lavirint. Međutim, gde god da “zalutate”, sigurno se nećete pokajati, a kada se umorite, odaberite neki od 2000 restorančića i opustite se uz čašu vina i možda neke ukusne morske plodove. Nećete zažaliti! Šetajući, svakako ćete nabasati na Plaza Major, glavnog trga, koji je i centar gradskih zbivanja. Kada krenete do Plaza Espagna, put će Vas navesti do Paseo de Born, pešačku zonu, atraktivnu u svako doba dana i noći. Ako budete negde oko podneva u ovoj aveniji, možda ćete imati sreće da čujete gradski orkestar kako ulepšava turistima dan…


Nezaobilazna tačka vašeg obilaska neka bude zamak Belver, koji je Haime II izgradio u gotskom silu u XIV veku. Ovaj zamak i katedrala su dva nezaobilazna punkta!


Ukoliko odlučite da obiđete Majorku, izvan njenog glavnog grada, preporuka je svakako pećina Drak, najveća podzemna pećina u Evropi. Ovo čudo prirode se satoji ustvari iz četiri spojene pećine, a unutar tih pećina se nalazi jezero Martel, najveće podzemno jezero na svetu, dužine veće od jednog kilometra! Nemojte da propustite ni idiličnu Valjdeosu, lepo selo, čuveno po kartuzijanskom manastiru u kojem je boravio svetski čuven ljubavni par, Frederik Šopen i baronesa Dudevan, poznatija u svetu pod svojim pseudonimom Žorž Sand. Ljubavnici su ovde boravili tri meseca tokom 1838. godine, a u čast ovog čuvenog kompozitora, na Majorci se svakog avgusta održava festival. Svoj obilazak možete da upotpunite i posetom rimskom gradiću Alkudia koji se i dan danas diči ruševinama amfiteatra koji se očuvao bezmalo dvadeset vekova!


AVIO KARTA BEOGRAD – PALMA DE MAJORKA

Avio karta Beograd – Palma de Majorka je najpovoljnija tokom oktobra, novembra i marta meseca. Cena avio karte Beograd – Palma de Majorka košta od 200 eura. Avio karta Beograd – Palma de Majorka može da se rezerviše kod avio kompanija Lufthansa, Swiss Air, Austrian airlines…, a najbolje konekcije su preko Frankurta, Diseldorfa, Ciriha i Beča. Aerodrom Palma de Majorka (oznaka PMI) je treći po veličini u Španiji. Nalazi se na 8km od grada, a od aerodroma možete da se prevezete lokalnim autobusom ili taksijem.


Uživajte u čarima Baleara! 


Jelena Savić

Avio Karte

avio

307

2019-10-26 10:55:58

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Lion, Renesansni grad na ušću Saone

U decembru mesecu u Lionu ćete doživeti spektakl u vidu boja i zvuka. Ceo grad svetluca u spektru različitih boja, prelepe istorijske građevine su izložene pod svetlom, a prateći efekti su zvuci koji daju poseban šarm ovom festivalu… Odputujte u Lion i saznajte priču o nastanku ovog događaja.

Avio karte Beograd Pariz, Grad Svetlosti

Želeli bi ste uspomene za ceo život? Možda bi ste da se uspnete međ' zvezde do vrha Ajfelovog tornja, ili da osetite žar „Belle Epoque“ u midinetama Monparnasa? Sve to, ali i mnogo, mnogo više Vas očekuje u Gradu svetlosti, Parizu. Ljubiteljima umetnosti ovaj grad je u vrhu želja, a ljubiteljima dobre kapljice i sjajnih gurmanluka, Pariz će biti za nezaborav!

Avio karte Beograd Lajpcig, Grad muzike

Ako ste ljubitelj klasične muzike, svakako bi trebalo da posetite Lajpcig, Bahov, Vagnerov, Mendelsonov i Šumanov grad… Avio karta Beograd – Lajpcig je najbrži način da stignete tamo.

Avio karte Beograd-Rim, Večni grad

Niste prošetali ulicama Večnog grada nikada do sada ili biste evocirali uspomene na Vašu prethodnu posetu?

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.