Pozovite nas
Avio karte Beograd Podgorica, Grad na pet reka, podno Gorice

GRAD NA PET REKA, PODNO GORICE

AVIO KARTA BEOGRAD – PODGORICA


Nekadašnja Duklja, potom Birziminium, pa Ribnica, nama znana kao Titograd i Podgorica, leži na pet reka: Morači, Zeti, Ribnici, Cijevni i Sitnici. Podgorica je odlična polazna tačka za upoznavanje sa tradicijom Crnogoraca, za otkrivanje lepota ponosite Crne Gore, ali i za dobar večernji provod. Avio karta Beograd – Podgorica Vam omogućava da stignete tamo za manje od sat vremena.


PUTOVANJE U PODGORICU

Kupovina avio karte Beograd – Podgorica omogući će Vam da za kratko vreme tamo stignete i da se vratite, te možete planirati kratko, trodnevno putovanje kako biste se upoznali sa nekadašnjim Titogradom i njegovom okolinom.


U najstarijim sačuvanim spisima grada Kotora, Podgorica se prvi put pominje 1326. godine.  Ime je dobila po brdu Gorici, podno kojeg je počela da se razvija. Ranije naziv je bio Ribnica, po istoimenoj reci. Po nekim indicijama, Ribnica bio je naziv za oblast oko istoimene reke, to jest za utvrđenje koje se tu nalazilo. Stara Podgorica, odnosno Ribnica izrasla je na temeljima nekadašnjeg rimskog grada zvanog Birziminium koji je ovde nastao negde u IV veku. Taj grad se nalazio na putu koji je vodio od Skadra za Onogošt i dalje za Neronu, na ušću Neretve. Stari grad Duklja osnovan je i I veku, a njegovi ostaci nalaze se nedaleko od ušća reke Zete u Moraču. Arheološke iskopine iz kojih možemo da prepoznamo trg, terme i bazilike, svedoče o bogatom i naprednom gradu sa velikim brojem stanovnika (oko 40.000). U prvoj polovini XV veka Podgorica je bila sedište namesnika Vuka Brankovića.  Brankovići (i Balšići) upravljaju gradom do pred kraj XIV veka, kada ga osvajaju Osmanlije. U XVII veku je, zbog svog položaja, na raskršću puteva koji vode ka moru, Podgorica bila trgovački razvijen grad, o čemu svedoči i slavni putopisac Evlija Čelebija.   Podgorica je 13. jula 1946. godine promenila naziv u Titograd, da bi 2. aprila 1992. godine joj vraćen stari naziv.


Sahat kula je simbol stare Podgorice. Podigao ju je Hadži-paša Osmanagić, koji je živeo krajem XVI i početkom XVII veka. Sat na kuli, koji je zadugo bio jedini javni časovnik u Podgorici, bio je istovremeno i dobar orijentir Piperima i Kučima kada su dolazili noću u Podgoricu da napadaju i pljačkaju Turke. Kada je to paša otkrio, skinuo je sat sa kule i odneo ga kući.


 Sastavci (Skaline) – nalaze se na ušću Ribnice u Moraču, ispod stare turske tvrđave Depedogen. Tu se nalazi i najstariji most u Podgorici, podignut još u doba Rimljana, kojeg je, nakon više oštećenja, u prvoj polovini XVIII veka obnovio Adži-paša Osmanagić, pa je jedno vreme nazivan i Adži-pašin most.


Posljednjih godina Podgorica se menja u modernu evropsku metropolu. moderan simbol grada je most Milenijum dugačak 140 metara, sa 57 metara visokim pilonima. Sahat kula i Stara varoš predstavljaju najlepši primer osmanlijske arhitekture. Svojom visinom od 16 metara Sahat kula i danas dominira prostorom Stare Varoši. Jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu,  Saborni hram Hristovog Vasksenja će Vam sigurno privući pažnju svojom spoljašnjošću, dok crkva Svetog Đorđa datira još iz perioda IX veka, što je čini vrlo ineresantnom za obilazak. Podgoricu krase i džamija Osmanagića iz XVIII veka, kao i rimokatolička crkva izgrađena 1969. godine. A tu su i manastirski kompleksi: Dajbabe, Ćelija Piperska i Duga Moračka (1755).


Posebno je interesantan dvorski kompleks Kruševac, koji predstavlja nekadašnji zimski dvorac kralja Nikole I Petrovića. Park šuma se tokom leta pretvara u vrlo interesantnu umetničku i izložbenu  scenu.


 Ukoliko se odlučite da odete na neki izlet izvan grada, svakako Vam preporučujem da posetite Cetinje, nekadašnju prestonicu sa mauzolejom Petra Petrovića Njegoša, kao i Skadarsko jezero, prirodni rezervat pod zaštitom. Kuriozitet ovog jezera su takozvane “gorice” sa kulturno – istorijskim objektima.


AVIO KARTA BEOGRAD – PODGORICA

Avio karta Beograd – Podgorica se isplati samo ako uzimate od avioprevoznika Airserbia i Montenegro airlines, jer to su varijante avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Beograd – Podgorica košta oko 115 eura, sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Beograd – Podgorica možete uzeti u kombinaciji svih dana u nedelji. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd – Podgorica, oznaka aerodroma je TGD (Po pređašnjem nazivu grada – Titogradu).


Aerodrom Golubovci se nalazi na oko 12 km od Podgorice i jedan je od dva aerodroma u Crnoj Gori. Autobusko stajalište se na aerodromu nalazi ispred terminalne zgrade, a stanice u Podgorici su kod Hrama Hristovog Vaskrsenja, Osnovnog suda, u Bulevaru Stanka Dragojevića, mosta Braće Zlatičanina, na autobuskoj stanici i kod Mall of Montenegro.


Vidimo se u Ribnici/Titogradu/Podgorici!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

341

2019-10-26 09:53:35

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Sofija, Glavni grad zemlje ruža

Bugarska, bliska nama i geografski i kuturološki i religiozno je zemlja koja obiluje planinskim vencima, vodenim tokovima,divnim primorskim gradovima poput Nesebra, Sozopola i Varne, prelepom Dolinom ruža i brojnim crkvama. samom središtu smestio se njen glavni grad, Sofija. Za relativno malo novca možete sebi priuštiti jedno lepo putovanje u Sofiju, a kupovinom avio karte Beograd – Sofija obezbedićete sebi brzo i jednostavno putovanje.

Avio karte Beograd Cirih, Jezero na kojem je rođena Hajdi

Ciriško jezero, okruženo vencima Alpa, smešteno u srcu zemlje satova, čokolade, banaka i muzeja, već decenijama privlači turiste, pisce, romansijere, umetnike, naučnike… Prošetajte obalama ovog jezera i otkrijte njegovu magiju…Kupite avio kartu Beograd - Cirih i započnite avanturu

Jedan dan u Bangkoku

Tajlandska metropola Bangkok se možda ne može obići cela za jedan dan, ali uz dobar plan, uspećete da vidite glavne atrakcije.

Avio karte Beograd Palma de Majorka, Kraljevsko letovalište skriveno na Mediteranu

Balearska ostrva oduvek privlače… Nekada su to bili Rimljani, Pizanci, Saraceni…, a danas su to milioni turista koji dolaze da uživaju na predivnim ostrvima Baleara: Majorci, Menorci i Ibici

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.