Pozovite nas
Avio karte Beograd Sarajevo, Jel’ Sarajevo gdje je nekad bilo il' se mome srcu učinilo?

JEL’ SARAJEVO GDJE JE NEKAD BILO IL SE MOME SRCU UČINILO?

AVIO KARTA BEOGRAD – SARAJEVO

PUTOVANJE U SARAJEVO


“Zajedno smo rasli grade ja i ti, isto plavo nebo poklonilo nam stih. Ispod Trebevića sanjali smo sne…”


U srcu Bosne, na reci Miljacki, u kotlini okružen planinama Igman, Trebević, Jahorinom i Bjelašnicom. Orijentalni grad, upisan na istorijske mape već vekovima, rastao je iz turske kasabe i izrastao u modernu, a opet tradicionalnu metropolu, glavni grad Bosne i Hercegovine. Naziv Sarajevo potiče od turskih reči Saray što znači dvor i Ovasi što bi se moglo prevesti kao polje oko grada. Lokalni naziv grada je i Šeher, prema nekadašnjem nazivu, koji je gradu dao Isa-beg Ishaković.


“Kad sat zazvoni na kuli, kraj Begove džamije…”


Sarajevo ima dosta džamija, ali najlepša je Gazi Husrev – begova džamija. Ova džamija je podignuta u XVI veku, a njena impozantna spoljašnjost će Vas sigurno privući da uđete i divite joj se i iznutra. U dvorištu, pored šadrvana, nalazi se i Husrev Begov mauzolej.


„Ko se jednom napije vode sa Baš Čaršije nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije...“


Najčuveniji deo Sarajeva je Baščaršija, nekadašnja trgovačka četvrt, izgrađena tokom vladavine Osmanlija. Ovaj deo grada je i najzaslužniji zbog čega Sarajevo nazivaju “Damaskom severa”, jer pored nekoliko džamija, ulice su uske, a građevine su podignute u orijentalnom stilu. Ovde ćete naići na hanove, konake, bezistane…


„Ko bi rek’o čuda da se dese, da Miljacka mostove odnese...“


Neukrotivu reku Miljacku, jedan od prepoznatljivih obeležja Sarajeva premošćava nekoliko mostova, ali i njene obale krase razne kafane. Jedna je, ipak posebna. To je restoran “Inat kuća”. Postoji legenda da je ova kafana nekada bila sa desne strane Miljacke, ali su gradske vlasti isplanirale da kafanu sruše i tu sagrade kancelarije . Međutim, vlasnik kafane nije želeo da je proda, ali je na kraju pristao pod uslovom da presele kafanu, kamen po kamen, ciglu po ciglu, na levu obalu. I tako, eto nje i danas tu!


“Kad ja pođo’ na Bembašu, na Bembašu po vodu…”


Bentbaša (bent-nasip, u izgovoru često i Bembaša) je deo Sarajeva uz tok reke Miljacke. U vreme nastanka grada ovdje su se nalazili Isa-begovi mlinovi i gostionice. Reku je ovde nekada premošćavala ćuprija od jarećih mehova, koju je ovde postavio Omer-paša Latas, a u XVIII veku zamenjena je drvenim mostom. Dolaskom Austro-Ugarske ovde je niklo kupalište Da Rive. Ovde su nekada Sarajke prale rublje i ćilime.


 “…Te majske nedelje došao je Osijek, al’ opet je Koševo bilo puno…”


Koševo je naselje u Sarajevu, koje je dobilo je ime po vetru košava.. Ovo naselje se dugo i zvalo Košava dok ga meštani nisu prekstili u Koševo, kako se danas i zvanično zove. Ime je dobilo po vetru koji se spuštao sa planine Zvezde do Miljacke. I stadion na kojem su održavane Olimijske igre 1984. godine nosi ovaj naziv. Ovde se dolazilo da se navija za “Željezničar”!


„Vino piju nane age Sarajliije, na Ilidži nane,, pokraj Sarajeva...“


Poznata banja Ilidža leži na samo 8 km od centra Sarajeva. Ime je dobila od turske reči “ilac” što znači “lek”. Ovo naselje se prostire u blizini izvora reke Bosne, u podnožju planine Igman i idealno je za odmor. Karakteriše ga savršena priroda, predivni parkovi, kao i lekovite vode koje su bile poznate još u vreme Rimljana i Turaka.


Još mnoge pesme pevaju o ovom neponovljivom gradu, bogate istorije, kulture, okruženog isto tako bogatom prirodom…


AVIO KARTA BEOGRAD – SARAJEVO

Najbrži način koji vodi u Sarajevo je avionski prevoz. Avio karta Beograd – Sarajevo može da se rezerviše po ceni od oko 160 eura. Airserbia ponekad i za ovaj grad daje promocije, te možete kadkad proći i jeftinije. Avio karta Beograd – Sarajevo je usluga sa direktnim letom koji traje oko sat vremena.


Međunarodna oznaka Sarajeva je SJJ.


Međunarodni aerodrom Sarajevo je glavni međunarodni aerodrom u Bosni i Hercegovini. Danas usluge ovog aerodroma pored domaće avio kompanije i Airserbie koriste i Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Adria Airways, Croatia Airlines, Malev, German Wings i druge kompanije.


Sa aerodroma do centra možete koristiti usluge taxi prevoza ili autobusku liniju Centrotrans Eurolines-a. Raspored polazaka možete pogledati na linku http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=468. Cena karte u jednom smeru je oko 2 eura.


Kupite avio kartu Beograd – Sarajevo i krenite u grad sevdaha! Uživajte uz kahvu i osladite se tufahijama!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

283

2019-10-26 10:19:09

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd-Rim, Večni grad

Niste prošetali ulicama Večnog grada nikada do sada ili biste evocirali uspomene na Vašu prethodnu posetu?

Avio karte Beograd Varšava, Ponosna prestonica na Visli

Moderna prestonica Poljske pleni svojim šarmom i lepotom, a njena burna istorija je čini još zanimljivijom za upoznavanje i istraživanje. Avio karta Beograd – Varšava je odličan način da na brz i povoljan način dospete do Varšave i započnete šetnju njenim ulicama…

Avio karte Beograd Banja Luka, Lepotica na reci Vrbas

Na samo 350 kilometara od Beograda nalazi se Banja Luka, glavni grad Republike Srpske, sa kulturno – istorijskim spomenicima i gastronomskim specijalitetima koji Vas neće ostaviti ravnodušnima… Iskoristite mogućnost da za samo 40 minuta stignete tamo. Rezervišite avio kartu Beograd – Banja Luka i uživajte u jednom opuštenom vikendu.

Avio karte Beograd Bukurešt, Zovu ga Pariz Istoka

Bukurešt, grad o kojem možda niste razmišljali da ubeležite na svoju turističku rutu, svakako je vredan pažnje svakog ljubitelja lepe arhitekture, prostranih trgova, sa dosta zelenila, ali i obiljem mesta gde možete uživati u gastronomskim specijalitetima, kvalitetnom pivu i dobrom provodu. Avio karta Beograd - Bukurešt može da se rezerviše po ceni od 115 eura.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.