Pozovite nas
Avio karte Beograd Skoplje, Lepote na Vardaru

LEPOTE NA VARDARU
AVIO KARTA BEOGRAD – SKOPLJE
Skoplje je glavni grad Republike Makedonije, grad koji leži u srcu Balkanskog poluostrva, na raskršću važnih komunikacija, grad sa tradicijom od 2000 godina. Skoplje je moderan grad sa skoro milion stanovnika i predstavlja najveći politički, ekonomski, obrazovni i kulturni centar. Skoplje takođe predstavlja vrlo atraktivnu turističku destinaciju sa tvrđavama, kulturno - istorijskim spomenicima, arheološkim lokalitetima, sportskim halama, pećinama u kanjonu reke Treske i Matka jezera… Grad sa prekrasnim kejom duž reke Vardar, uske ulice u Starm bazaru, najvećim na Balkanu, Ova destinacija je idealna za istraživanje, sa 1500-godišnjom tvrđavom Kale i manastirom Sv. Pantelejmonom sa freskama "Žaljenje Hrista", sa prvim znacima renesanse, islamskim spomenicima kao što su Sultan Muratova Hjunkar džamija i kupatilo Daut-paše. Avio karta Beograd – Skoplje Vam omogućava da brzo i udobno dođete do glavnog grada Makedonije

PUTOVANJE U SKOPLJE
Za 2500 godina svog postojanja, glavni grad Makedonije imao je mnogo različitih aspekata. Svi oni - od rimskog do vizantijskog, od osmanskog do jugoslovenskog - ostavili su trajne tragove na gradu, što dokazuje skopska raznolika arhitektura i njena mešavina kultura. Osim što je glavni grad moderne Republike Makedonije, Skoplje je oduvek bilo centar moći koje su želele razne imperije. Nalazi se na obalama reke Vardar, vitalnoj trgovačkoj putanji koju su koristili Dardani u III veku pre nove ere, gde su podigli grad poznat kao "Skupi”. Kada su Rimljani vladali, Skoplje je postao administrativni centar pokrajine Dardanije. Prestiž grada počeo je da raste kada je pravoslavna crkva postala episkopsko sedište tokom ranovizantijskog carstva. Tokom narednih vekova vizantijsko Skoplje i dalje je bio važan merkantilni centar, koji se nalazio na raskrsnici balkanskih trgovinskih i komunikacijskih ruta. U periodu nakon pada Vizantije, Makedonija je pala pod uticaj otomanskih Turaka. Tokom vekova gradski profil je promenjen izgradnjom mnogih džamija, turskih kupatila, mostova i drugih objekata koji su potvrdili novi orijentalni uticaj. Danas osmansko nasleđe ostaje vidljivo u Skopskoj arhitekturi i prisutno među islamskom manjinom. Nakon što je Makedonija oslobođena od Turaka početkom XX veka, postala je jugoslovenska republika. Međutim, 1963. užasan zemljotres je uništio veliki deo starog grada. Međunarodno takmičenje za redizajn grada osvojio je japanski arhitekta Kenzo Tange. Skoplje se ponovo rodilo u imaginativnom, futurističkom stilu. Njegove kreacije, poput Narodnog pozorišta sa kosim krovom betona, oblikovale su modernu liniju Skoplja. Do današnjeg dana, sat na preostalom zidu stare železničke stanice ostaje zaglavljen na 5:17 - u trenutku kada se zemljotres dogodio.

Neke od najpoznatijih atrakcija Skoplja su:

Milenijumski krst, 66 metara visok, na vrhu planine Vodno u Skoplju. Izrađen je da služi kao spomen na 2000 godina hrišćanstva u Makedoniji i svetu. Izgradnja krsta započela je 2002. godine i finansirala je Makedonska pravoslavna crkva, makedonska vlada i donacije Makedonaca iz celog sveta. Krst je izgrađen na najvišoj tački planine Vodno na mestu poznatom od vremena Osmanskog carstva kao "Krstovar", što znači "Mesto krsta", jer se tamo nalazio manji krst. U 2011. godini otvorena je žičara Millennium Cross. Žičara je duga tri i po kilometara. Noću krst sija nad gradom. Ako se uputite ka krstu, nikako nemojte da propustite posetu jednom od najznačajnijih pravoslavnih manastira na Balkanu – Svetom Pantelejmonu. U okviru manastirskog kompleksa možete i da se okrepite u restoranu koji nudi dobru makednosku hranu i vino T’ga za jug…

Stari Bazaar je najveći bazar na Balkanu van Istanbula. Nalazi se na istočnoj obali reke Vardar, proteže se od kamenog mosta do Bit Pazara i od Skopske tvrđave do reke Serave. Stari Bazaar je zaštićena nacionalna znamenitost. Najraniji dokumentovani izvori koji ukazuju na postojanje trgovačke četvrti na teritoriji bazara datiraju iz XII veka. Tokom osmanske vladavine gradom, mesto je prošlo brzi razvoj da postane glavni ekonomski i trgovački centar grada, što dokazuje oko 30 džamija, brojnih karavan - saraja, kao i drugih osmanskih zgrada i spomenika. Većina zgrada koje su nekada bile korišćene za putnike namernike (hanovi) transformisane su u muzeje i galerije, koje se danas koriste za priređivanje umetničkih izložbi, koncerata i drugih kulturnih događaja.

Skopska tvrđava ili jednostavno Kale je istorijska tvrđava koja se nalazi na najvišoj tački grada s pogledom na reku Vardar. Tvrđava je prikazana na grbu Skoplja, koji je, pak, inkorporiran u gradsku zastavu. Prema aspoloživim podacima, prva tvrđava je izgrađena sredinom VI veka, na zemljištu koje je bilo naseljeno tokom neolitskog i bronzanog doba ili otprilike 4000 pre nove ere. Izrađena je žutim krečnjakom i travertinom i zajedno sa fragmentima latinskih natpisa, potvrđuje ideju da je tvrđava nastala iz rimskog grada Skupi. Smatra se da je tvrđava rekonstruisana za vreme vladavine cara Justinijana I i proširena tokom XI veka

Memorijalna kuća Majke Tereze otvorena je u čast ove divne žene, neumornog humanitarca, o kojoj je čitav svet čitao, a njen humanitarni rad je nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Mesto muzeja nije slučajno izabrano. Na toj lokaciji stajala je stara katolička crkva "Sveto srce Isusa". Tamo se majka Tereza, tada Gonxha Bojaxhiu krštena samo jedan dan nakon njenog rođenja, 27. avgusta 1910. godine. Ovo mesto je imalo veliku važnost i uticaj na razvijanje karaktera i na njenu želju da pomogne siromašnima. Od kada je bila dete, pevala je u horu katoličke crkve i učestvovala u humanitarnim organizacijama.

Ako biste želeli da istražite okolinu, svakako se provozajte do Matke - klisure u kojoj ćete naći bogat kompleks srednjovekovnih građevina, uključujući crkve, manastire i ostatke tvrđave (srednjovjekovni grad Matka). Tu su i desetine pećina i veliki broj endemskih biljaka i životinja. Takođe je važno napomenuti da se na području kanjone Matke nalazi 77 vrsta balkanskih endemičnih malih leptira, dok je 18 drugih vrsta novih u nauci . Druga interesantna lokacija je kanjon Treske, u masivu Suve planine. U okolini kanjona Treska nalazi se desetine pećina, od kojih su najlepše Vrelo, Kristalna i Ubava. Pećine su ispunjene brojnim stalagmitima, stalaktitima i stalagnjatima. Raznolikost ukrasa kapljica uhvaćena je dobro raspoređenom osvetljenošću. Turističke ture organizuju službeni vodiči. Kanjon Treska je najvažniji planinarski centar na severu Makedonije.

U Skoplju ćete sigurno uživati, što zbog lepota grada i okoline, gastronomskih specijaliteta ili zbog čuvenih makedonskih vina. Vaše uspomene biće sigurno ulepšane utiscima o ljubaznim i gostoljubivim Makedoncima

AVIO KARTA BEOGRAD – SKOPLJE
Avio karta Beograd – Skoplje se isplati samo ako je uzimate od avioprevoznika Airserbia, jer to je jedina varijanta avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Beograd – Skoplje košta oko 140 eura, sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Beograd – Skoplje možete uzeti u kombinaciji svih dana u nedelji. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd – Skoplje, oznaka aerodroma je SKP.

Skopski aerodrom nosi naziv po velikom grčkom junaku i vladaru Aleksandru Makedonskom, kojeg bi Makedonci vrlo radu prisvojili. Aerodrom se nalazi 17 km od centra grada ali postoji odlična veza autobusima Tav Skopje do samog centra. Red vožnje sa aerodroma pogledajte na linku http://skp.airports.com.mk/default.aspx?ItemID=491

Во здравството!

Jelena Savić

Avio Karte

avio

302

2019-10-20 16:20:46

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Nica, Biser Azurne obale

Nekadašnja Tera amata, potonja Nikeja, grad koji mi poznajemo pod nazivom Nica, privlačila je ljude praktično još od vremena prvobitnih ljudskih zajednica. Danas ovaj sunčani grad pleni lepotom, zavodi svojim uskim ulicama i prelepim trgovima. Nebrojeno je razloga da posetite Nicu, a najbolji početak planiranja Vašeg putovanja jeste rezervisanje usluge avio karta Beograd – Nica.

Avio karte Beograd Djenova, Ukras Ligurije

Ako biste voleli da uživate u jednoj metropoli svetskog glasa, obojenu aromama i bojama Mediterana, bogatu kulturno – istorijskim nasleđem, trebalo bi da se uputite u Đenovu, lepoticu Ligurije i jedan od najbogatijih gradova Italije. Za samo nekoliko sati stižee u Đenovu, ukoliko se odlučite za kupovinu avio karte Beograd – Đenova.

Avio karta Beograd Frankfurt, Zlatno srce Evropske unije

Ljubitelj ste automobila i želja Vam je da posetite najveći sajam u Evropi? Onda je Frankfurt na Majni pravo mesto za Vas! Održava se svake godine u septembru.

Avio karta za Milano, Putovanje do tajne večere

Ukoliko volite Italiju, luksuz, modu, fudbal, prelepe građevine, ostatke Rimske kulture uz sjaj XXI veka, onda je prava destinacija za Vas grad Milano! Kupite avionsku kartu za Milano jeftino i ....

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.