Pozovite nas
Avio karte Beograd Split, Dioklecijanov grad na Jadranu

DIOKLECIJANOV GRAD NA JADRANU

AVIO KARTA BEOGRAD – SPLIT


“Ti mož’ govorit’ kontra mene i kontra cilog svita, al’ neću da čujem ništa, ništa kontra Splita” pevao je pokojni Dino Dvornik. I zaista, niko ništa i ne može da prigovori ovom gradu koji ima sve: more, sunce, divne građevine, odlične restorane… Grad nastao u III veku, mnogo je sačuvao od svoje najranije prošlosti i danas se time diči, a na turističku svetsku mapu je dospeo u vreme kada su se ucrtavale prve “top” destinacije Mediterana. Avio karta Beograd – Split ukoliko se rezerviše na vreme, može da se kupi po vrlo povoljnoj ceni, što je argument više da odputujete u ovaj dalmatinski grad.


PUTOVANJE U SPLIT

Riva, šetalište na primorju u Splitu, proteže se dužinom starog grada i jedna je od najboljih u Evropi. U ovo ćete se najbolje uveriti sa stolice na balkonu ST Riva kafea, jer pogled na šetalište, luku i  ostrva preko puta zaista su veličanstveni. Nije ni čudo što je rimski imperator Dioklecijan izabrao ovo mesto u kako bi izgradio svoju raskošnu palatu davne 295. godine. Danas, uprkos vekovima dodavanja, palata ostaje simbol starog grada Splita jedinstvena kombinacija arhitekture u lavirintu uskih ulica.


Prvi utisci o Dioklecijanovom svetu ubrzano se suprotstavljaju sjajnoj modernoj aveniji. Uđite u mračne i podrume nekadašnje palate, pristupite im preko Bronzane kapije koja vodi od Rive. Istražite ogromne, lavirintne dvorane koje su nekad koristile za vino i masline. Kada izađete odatle, naći ćete se u sunčanom kolonijalizovanom Peristilu, nekadašnjem centralnom dvorištu palate. Sve glavne znamenitosti starog grada su kratke šetnje od ovog prekrasnog trga. Prođite kroz rezbarena hrastova vrata u katedralu Svetog Domnika iz XIII veka, i zapitajte se šta bi Dioklecijan, ozloglašeni neprijatelj hrišćana, napravio od ovog mesta božanstva, s obzirom da je tu u početku bio njegov mauzolej. Krvožederni car je verovao da je Jupiterova reinkarnacija, te je u skladu sa tim i izgradio veličanstven hram, posvećen ovom rimskom božanstvu.


Zadržite se na Narodnom trgu, da upijete atmosferu grada, a potom prođite kroz Zlatnu kapiju, nekadašnjem najvažnijem ulazu u grad. Na putu ćete proći pokraj impresivne gatske palate i jedne od najmanjih crkava na svetu, crkvi Svetog Martina staru šest vekova, izgrađenu u stražarskom prolazu iznad kapije. Pre nešto više od 1.700 godina, kroz Zlatnu kapiju, Dioklecijan je navodno ušao u svoj dom po prvi put. Danas je tu izvanredna statua hrvatskog episkopa Grgura Ninskog iz X veka .


Ukoliko Vas put nanese tokom leta u Split, možete se opustiti i uživati u Jadranu na gradskoj plaži Bačvice ili dodatno obogatiti svoje putovanje u Split izletom na predivni Hvar, zadivljujući Mljet ili pak otići u Bol na Braču i kupati se na Zlatnom ratu, najfotografisanoj plaži Hrvatske.


“Poleti, galebe, poleti


od svih daljina dalje, dalje


na sva ta mora gdje god sletiš


ti reci da te srce šalje


Cili je Split rascvala grana


sunčani lipi cvit Mediterana”


(Oliver Dragojević)


AVIO KARTA BEOGRAD – SPLIT

Avio karta Beograd – Split se isplati samo ako uzimate od avioprevoznika Airserbia, jer to je jedina varijanta avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Beograd – Split košta oko 120 eura, sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Beograd – Split sa uslugom direktnog leta možete uzeti ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd – Split, oznaka aerodroma je SPU.


Zračna luka Split jedan je od devet aerodroma u Hrvatskoj. Nalazi se u mestu Resnik zapadno od Kaštel Štafilića. Od Trogira je udaljen 6km, a 25 km od Splita. Od aerodroma ka centru Splita saobraća autobus sa oznakom 37 (Split –Trogir Trogir – Split) i br. 38 (Aerodorm – Kaštel Stari – Split Split – Kaštel Stari – Aerodrom).


Prepustite se čarima Dalmacije i Splita!


Jelena Savić

Avio Karte

avio

263

2019-10-20 16:17:06

Pogledaj
Slične objave

Avio karte Beograd Tirana, Tirana zašto da ne?

Tirana, jedna od najmanjih prestonica Evrope, a svakako grad o kojem se ne zna mnogo, iznenadiće Vas svojom gostoljubivošću i srdačnošću njenih stanovnika. Okolina Tirane krije lepote koje će Vas sigurno impresionirati. I zato, ako biste negde otputovali na 2-3 dana, možda je Tirana pravi izbor za Vas. Air Serbia ima direktne letove do Tirane, tako da uzmite avio kartu Beograd – Tirana i krenite u avanturu

Avio karte Beograd Banja Luka, Lepotica na reci Vrbas

Na samo 350 kilometara od Beograda nalazi se Banja Luka, glavni grad Republike Srpske, sa kulturno – istorijskim spomenicima i gastronomskim specijalitetima koji Vas neće ostaviti ravnodušnima… Iskoristite mogućnost da za samo 40 minuta stignete tamo. Rezervišite avio kartu Beograd – Banja Luka i uživajte u jednom opuštenom vikendu.

Avio karte Beograd Minhen, Prestonica pereca i piva

Da li ste oduvek maštali da osetite kolorit čuvene „pivske“ pokrajine – Bavarske? Ako jeste, preporučiću Vam jedan trg u jednom gradu gde ćete moći da upijete sve ono što ovu regiju čini zanimljivom... Avio karta Beograd – Minhen je prvi korak koji treba da učinite ka ostvarenju jednog divnog putovanja.

Avio karte Beograd Skoplje, Lepote na Vardaru

Skoplje, grad o kojem su mnogi pevali, sa svojom rekom Vardar, Starim bazarom i orijentalnim građevinama privlači mnoge turiste željne lepih spomenika, dobre hrane, još boljih vina, divne muzike i izuzetno ljubaznog naroda. Avio karta Beograd – Skoplje, smeštaj, mapa grada i dobro raspoloženje su dovoljni za nekoliko dana uživanja u Skoplju.

Prijavi se za newsletter

Planiranje putovanja je uvek lakše kada imate informacije o najnovijim vestima i specijalnim ponudama. Prijavite se za naš newsletter da biste bili u toku.

* Prijavom na newsletter prihvatate uslove koriscenja sajta avio.rs. Ovom prijavom saglasni ste sa tim da Fantast Tourist d.o.o iz Novog Sada moze da Vam na dostavljenu adreesu dostavlja informacije vezane za promotivn cene avio karata.

partneri
Naši partneri

Zajedno sa njima ka boljem putu turizma.