kalendar ikonica
kalendar ikonica

Crna gora putovanje, Tivat – Miholjska Prevlaka

Crna gora putovanje, Tivat – Miholjska Prevlaka

Crna gora putovanje u Tivat koje će te pamtiti.. Pre nego što avionski točkovi dodirnu pistu aerodrom Tivat, pogledom ka tlu jasno je vidljiv slikoviti Krtoljski arhipelag, sa tri ostrva u nizu. Dva udaljenija su Stradioti i Gospa od milosrđa. Najbliže kopnu je Ostrvo cvijeća, u prošlosti znano kao Miholjska prevlaka. Odavno je uski moreuz između ostrva i poluostrva premošćen i Prevlaka je postala bliža žiteljima i posetiocima. Dovoljno bliska da se može zaviriti u njenu bogatu prošlost.

Kad je 1219. Sveti Sava napustio Nikeju, tada sedište prognanog vizantijskog cara  Teodora I Laskarisa i patrijarha Manojla I, Srpska pravoslavna crkva uzdignuta je u rang arhiepiskopije. Sveti Sava postade prvi arhiepiskop srpski. Vraća se u Srbiju, i u vremenu sledećem osniva arhiepiskopiju u Žiči, i pored postojećih, još osam novih episkopija.
Jedna od njih bila je Zetska episkopija, sa sedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila, na ostrvu Prevlaka, u Boki Kotorskoj. Iako nema validnih dokaza, veruje se da je crkva na Prevlaci postojala mnogo pre i da je nekoliko puta rušena i obnavljana. Manastir Prevlaka tako postade najvažnija svetinja u Nemanjićkoj Zeti. U doba carstva i vladavine Dušana Silnog 1346. Zetska episkopija biva uzdignuta u zvanje mitropolije.

Padom srpskog carstva dolaze tmurne godine za mitropoliju. Sa kopna nadiru Turci,i a sa mora Mlečani. Mlečani preuzimaju grad Kotor 1420. Manastir Prevlaka predstavlja veliku smetnju latinima u preobraćanju pravoslavnih vernika i otimanju imanja. Napraviše zato plan za potpuno razaranje manastira.

Istoričari beleže godinu 1452. kao vreme najvećeg stradanja. Nevolje kreću nešto ranije, od imena kotorskog ribara – trgovca Marina Druška. Dukate  mu je majka na samrti dala i zavetovala da kupi dva zvona i podari ih u manastir, da zvone za pomen njene duše. Marin umesto da ispuni majčin zavet, proćerda novac, a za to optuži zvonolivce. Potom počne optuživati monahe kako rade protiv mletačke vlasti i nagovaraju kmetove da ne plaćaju dažbine.

Zbog toga što njegovi napadi na manastir i kaluđere potrajaše, završili su na sudu, gde trgovac izgubi spor. Ubrzo on dobi ponudu od kotorskog providura. Ovaj mu obeća nova zvona za manastir a za uzvrat mu zatraži da učini zločin. Isplaniraše da zlodelo učine na dan manastirske slave, Svetog Arhangela Mihaila.

Marin na dan slave odlazi u manastir kao gost. U kazan sa ribljom čorbom usipa kesicu otrova arsena. Potom, da nebi bio otkriven, seda sa monasima za trpezu da jede. Sa sobom ima i malo praška, za koji veruje da je protivotrov. Posle kratkog vemena monasi počeše u bolovima padati jedan za drugim. Marin tada istrča napolje i na sav glas poče vikati: ‘’Kuga, kuga’’.

To je bio dogovoren znak, posle koga mlečani sa brodova započeše kanonadu. Za providura, kuga je bila samo dobar izgovor da opravda napad.  Topovska đulad padoše na manastir i crkvu Arhangela Mihaila. Svetinja nestade pred silom. Sa svetinjom, padoše otrovani i sedamdesetdva monaha. Ni sam trovač nije pobegao sudbini. Verovao je providuru, a smetnuo je, da onaj koji počini veliko zlo, obično umire sa njim.

Na Prevlaci započinje tišina. I traje skoro četiri veka. Godine 1827. grofica znana kao monahinja bez mantije, Ekatarina Vlastelinović, otkupljuje od familije Druško trećinu ostrva. Ne uspeva da potpuno obnovi manastir, ali od preostalog kamena podiže crkvu Svete Trojice, kao svoju zadužbinu. Pre nego što se u Carstvu nebeskom pridruži Mučenicima Prevlačkim, Ekatarina testamentom za naslednika imanja imenuje Petra II Petrovića Njegoša.

Danas, osam vekova od Svetog Save i skoro šest od stradanja, živi manastir Miholjska Prevlaka sa crkvom Svete Trojice. Iz sačuvanih moštiju Prevlačkih Mučenika danas mirotoče sveto miro, mirisom ruža i borova, kao i voda cvetnih mirisa. U manastir dolaze vernici i hodočasnici. Postao je znan i po krstionici Suza Njegoševa.

Novo vreme donelo je molbu nastojatelja manastira Prevlaka upućenu Mitropolitu Amfilohiju, koja glasi: ‘’Umoljavamo Vaše Visokopreosveštenstvo da blagoslovite da se od sada, pa do kraja veka, o manastirskoj slavi ne poslužuje niti riblja, niti bilo koja druga čorba’’.

 

Crna gora putovanje

 

Crna gora putovanje – Tivat – korisni saveti

Simpatični gradić na obali Jadrana, Tivat, privlači veliki broj turista tokom letnjih meseci i vrvi od života. Jedan od razloga su i Tivat plaze koje su predivne i peščane i kojih ima čak oko 20tak.

Crna gora putovanje u prelepi primorski gradić Tivat, sa svojim brojnim hotelima, restoranima, kafeima, mediteranskom arhitekturom, šetalištem, obiljem zelenila i mnogih atraktivnih lokaliteta i turističkih mesta su definitivno razlog da se i vi uputite ka njemu.

Najjeftinije avio karte za Crna gora putovanje iz Beograda do Tivta kreću se od 105 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim i kabinskim prtljagom. Ova cena je dostupna kod avio prevoznika “Air Serbia” i “Montenegro Airlines“. Let iz Beograda do Tivta traje nešto kraće od jednog sata.

Tivat, kao turističko mesto obiluje različitim tipovima smeštaja.  Pored privatnog smeštaja, u Tivtu možete pronaći hotele od 2* do 5*.

Crna gora putovanje i naša ponuda za smeštaj u Tivtu i okolini tokom letnje sezone može se pogledati na linku (kliknite ovde).

Tivat je mali grad, te gradski prevoz ne postoji. Ako želite da idete na izlet u obližnje predivne primorske gradove Budvu ili Kotor, možete tamo otputovati autobusom. Više informacija možete pronaći na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Crna gora putovanje sa još više informacija za Tivat  i Beograd Tivat let, pogledajte na sledećem linku (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Crna gora putovanje, Tivat – Miholjska Prevlaka
Crna gora putovanje - Tivat - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Tivat-BEG-TIV
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Tivat možete pogledati na linku avio karte Beograd - Tivat.
Cena avio karte Beograd - Tivat krece se od 95 EUR


Tivat (TIV) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu