kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje Varšava i Sirenka zaštitnica

Putovanje Varšava i Sirenka zaštitnica

Tamo gde nevolja postane deo istorije, narod utehu nalazi u verovanju. Verovanje u mitove, legende vremenom postaju deo života. Varšava je grad koji je prepoznatljiv po legendi o Sirenki.

Desna ruka kojom čvrsto stiska mač podignut iznad glave i leva ruka sa štitom, riblji rep i lice devojke.  Pokazuje nameru i spremnost da brani i čuva. Ovo je slika Sirenke iz Varšave, simbola i zaštitnice.
Priča započinje u talasima Baltičkog mora, gde je pet sirena tokom sestrinskog razgovora maštalo o novim, neistraženim vodama. Ipak, u skladu sa karakterom avanturiste, samo su dve sestre, najstarija i ona najmlađa, bile spremne da svoje želje i ostvare. Da zaplivaju ka nepoznatim  talasima. I krenuše. Najmlađa na zapad, do današnjeg Kopenhagena.

Tamo zauze svoje mesto, na steni, pored obale. Na radost današnjih turista.  Najstarija krene na jug.. Iz mora dođe do ušća Visle i počne plivati uzvodno. Kad stiže duboko u unutrašnjost  ugleda lep grad gde se zaustavi. Taj grad beše Varšava. Uz obalu vide mnoštvo ribara koji su zabacili svoje udice i postavili mreže za ribolov. Kao morsko biće, sirena se i sama oseti ugroženo, te odluči da pomogne rečnim stvorenjima.

Započne ljutito uništavati svu zatečenu ribarsku opremu. A ribari čim ostadoše bez ulova, shvatiše da za to postoji krivac i krenuše u potragu. Besni, ali i gladni jer su ostali bez ribe, nađoše brzo sirenu. Umesto da je kazne, stadoše zapanjeni pred njenom lepotom. Kada sirena počne pevati, bes potpuno napusti  njihova srca. i zameni ga sreća. Postaše prijatelji. Od tada su rado pozivali sirenu na obalu da im umilnim glasom donese radost.

Iako je delovalo da svi ribari iskreno uživaju u društvu sirene, jedan od njih je ipak imao drugačije namere. Bio je to pohlepni trgovac. Video je sirenu kao neuobičajeno, mitološko biće, čiji bi izgled i glas mogao da iskoristi za dobru zaradu. Ugrabio je priliku i oteo sirenu, a potom je zarobio u svom podrumu. Spremao se da je kao atrakciju vodi i pokazuje po dvorovima  sanjajući veliki novac.

Ribari su za to vreme očekivali sirenu na obali. Sve do momenta kad začuše njenu pesmu. Zvuk je dolazio iz daleka, sa kopna. A onda opet krenuše u potragu za sirenom. Ovog puta sa jasnim ciljem. Da bi je spasili. Prateći zvuk, dođoše do kuće onog trgovca. Kad su uvideli šta je po sredi, provališe u kuću. Sirena je oslobođena, a trgovac primoran da zauvek napusti grad. Sirena se u znak zahvalnosti, zavetovala ribarima da čuva i brani njihov grad dokle god on postoji.

Priča se prenosila naslednicima i nove generacije su prihvatale sirenu kao gradskog zaštitnika. Od milošte je nazvaše – sirenka. Kako sećanje na nju nebi izbledelo, sirenka se u vidu statue,  pojavila u središtu Starog gradskog trga. Na mestu prepunom turista, gde svako može stati pored nje i poželeti zaštitu. Ili jednostavno napraviti fotografiju, za sećanje. I nije se zaustavila samo na trgu. Nastavila je da se pojavljuje u istorijskim knjigama, na fasadama kuća, na šetalištu kraj Visle, na mostu, ali i u zgradi parlamenta. Čak je i veliki umetnik Pablo Pikaso nacrtao sirenku na zidu jedne privatne kuće u četvrti Vola. Naravno, ovaj crtež je postao izuzetno popularan.

Sirenka zaštitnica se u zvaničnim dokumentima prvi put pojavila još 1390. kao slika na kraljevskom pečatu. Tokom vekova je doživela evoluciju i prešla put od neuglednog srednjevekovnog do vrlo prijatnog izgleda. Danas je sirena sa visoko podignutim mačem i štitom, slika koja se nalazi nazvaničnom grbu grada Varšava.

putovanje Varšava
Image by 78Aga from Pixabay

Putovanje Varšava – korisni saveti

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Varsava iznosi 159 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Ova cena može da se dobije isključivo ukoliko putovanje Varšava iz Beograda rezervišete nekoliko nedelja pre planiranog putovanja.

Na direktnom letu Beograd Varšava saobraća poljska nacionalna avio-kompanija „Lot“.

Putovanje Varšava je odličan izbor za „city break“ destinaciju. Biće Vam dovoljno 3 noćenja u ovom gradu da ga na lep način obiđete i da uživate u zaista sjajnoj atmosferi Varšave.

U Varšavi bi ste trebali da rezervišete hotel sa minimum 3*, koji odgovara tzv. klasi „budžet“ hotela.

Najvažnije je da Vam hotel bude na liniji gradskog prevoza, ali u zavisnosti od sezone putovanja, možete za zaista pristojnu cenu pronaći i odličan hotel na odličnoj, centralnoj lokaciji ili posetite portal fantast.rs kako bi ste izabrali Vaš hotel.

Javni saobraćaj u gradu je odlično organizovan i više informacija o javnom gradskom prevozu u Varšavi možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje Varšava i Sirenka zaštitnica
Putovanje Varšava - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Varšava-BEG-WAW
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Varšava možete pogledati na linku avio karte Beograd - Varšava.
Cena avio karte Beograd - Varšava krece se od 95 EUR


Varšava (WAW) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu