kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Veneciju i Most uzdaha

Putovanje u Veneciju, poslednji pogled na Veneciju

– Most uzdaha

Saznajte zašto Most uzdaha u Veneciji nosi baš to ime. Putovanje u Veneciju i Venecija last minute ponude letova Beograd Venecija otkriće Vam zanimljivu legendu.

Mletačka republika i njen glavni grad Venecija bila je krajem Srednjeg i početkom Novog veka država sa najvećom koncentracijom moći na Svetu. Njena moć se ogledala u izuzetno razvijenoj trgovini, čvrstom državnom uređenju i strogim zakonima. Oni koji bi se ogrešili o zakon bili bi surovo kažnjavani.

Smrtna kazna bila je uobičajena a oni koji bi je uspeli izbeći provodili bi godine u mračnim i vlažnim zatvorima. Najpoznatija tamnica Venecije izgrađena je na svega par koraka od Duždeve palate.

Palatu i tamnicu povezuje mali zatvoreni most kojim su osuđenici morali proći pre odlaska na izdržavanje kazne. Danas je ova simpatična barokna građevina poznata po nazivu Most uzdaha.

Most uzdaha ili Ponte dei sospiri kako ga Italijani zovu, sagrađen je početkom 17-og veka od strane arhitekte Antonija Kontina po nalogu tadašnjeg dužda Grimanija. Cilj vladara bio je povezati palatu u kojoj se nalazio stari zatvor i odaje za ispitivanje osumnjičenih sa zgradom Novog zatvora, prvom građevinom na svetu zidanom u tu svrhu.

Za gradnju mosta je korišćen beli krečnjak iz Istre, u to vreme deo Mletačke republike. Most je dug 11 metara i leži iznad kanala Palaco.

Svoj interesantan naziv, most uzdaha, duguje jednoj legendi po kojoj su osuđenici prilikom odlaska u zatvor zastajali na ovom mostu kako bi još jednom pogledali Veneciju i njene obale. Znali su da ih u zatvoru očekuje potpuni mrak a nekima bi ovo bio poslednji put da vide spoljnji svet.

Legenda kaže da bi skoro svaki osuđenik prilikom pogleda duboko uzdahnuo i zbog njihovih uzdaha i most je ubrzo dobio svoj naziv. Pogled sa mosta moguće je bilo uputiti jedino kroz dva četvrtasta prozora sa rozetama.

Legenda o uzdasima zatvorenika ostala je duboko ukorenjena iako je most građen u vreme kada su masovne egzekucije od strane inkvizitora već prestale, tako da su ovde hodili uglavnom osuđenici koji su odgovarali za blaža krivična dela.

Ipak most uzdaha je zatvorenicima bila prilika da poslednji put vide svetlost dana pre odlaska u tamnicu. Tamnice u koje su smeštani bile su u potpunom mraku i važilo je mišljenje da je iz njih nemoguće pobeći. Samo jedan čovek je uspeo u tome a to je čuveni avanturista i pustolov Đakomo Kazanova, rođeni Venecijanac.

On je prokopao tunel u zidu, skočio u kanal a zatim brodom otplovio u Pariz. Ispostavilo se da je Kazanova najpoznatiji zatvorenik koji je prešao preko mosta uzdaha a ujedno i jedini koji je uspeo da pobegne iz zatvora.

Most uzdaha se nalazi nedaleko od Trga Svetog Marka koji je centar svih turističkih zbivanja u gradu i zbog toga posetioci vrlo lako stižu do njega. Ne računajući gondole, postoje samo dva mesta odakle se može videti i fotografisati. To su Parohijski most severno i most slame južno od njega.

Most slame je svakako popularnije mesto jer se nalazi uz samo pristanište i rivu kojom prođe hiljade turista svakog dana. Iz tog razloga most slame je često okupiran od strane turista i nekad je pronalaženje mesta za fotografisanje pravi poduhvat.

Osim legende o nazivu mosta turistima je privlačna još jedna, moderna. Veruje se da zaljubljeni parovi koji gondolom prođu ispod mosta uzdaha u vreme zalaska sunca a uz to čuju zvona sa obližnjeg tornja Campanile, imaće svu sreću u ljubavi, odnosno njihova ljubav biće večna.

Naravno, za sigurno ostvarenje ove želje, neophodno je da se poljube u trenucima dok prolaze ispod mosta.

Putovanje u Veneciju i Most uzdaha
Image by Peggychoucair from Pixabay

Par saveta za putovanje u Veneciju

Ukoliko želite da upoznate Veneciju sa svojim kulturnim sadržajima i njegovu okolinu planirajte putovanje u Veneciju barem nekoliko nedelja ranije.

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Venecija (VCE) kreće se i do 119 €, podrazumevajući povratni let, sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg i aerodromskim taksama.

Na avionskoj liniji Beograd Venecija saobraća naša nacionalna avio kompanija „Air Serbia“ i to nekoliko puta nedeljno, sa direktnim letom.

Letove iz Venecije ka svim destinacijama u našoj zemlji ili zemljama u okruženju, cene avio karata i sve informacije možete pogledati na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Sve informacije o javnom gradskom prevozu u Veneciji možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje u Veneciju i Most uzdaha
Par saveta za putovanje u Veneciju

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Venecija-BEG-VCE
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Venecija možete pogledati na linku avio karte Beograd - Venecija.
Cena avio karte Beograd - Venecija krece se od 95 EUR


Venecija (VCE) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu